Societat

societat

CCOO denuncia la gestió de la sequera i exigeix que no perjudiqui la classe treballadora

Lamenta que no s’hagin fet les inversions en infraestructures noves i manteniment de xarxes que calia i recorda que la Generalitat ja va declarar l’emergència climàtica l’any 2019

Coincidint amb del Dia Mundial de l’Aigua, CCOO de Catalunya ha fet públic un comunicat en que denuncia la gestió política de la sequera i exigeix al Govern i a la resta de partits que les mesures que s’adoptin no tinguin conseqüències sobre la classe treballadora. Així, demana que l’espai de seguiment d’aquesta crisi al Consell del Diàleg Social intensifiqui el nivell d’informació i consulta prèvia als agents socials. I exigeix també que es planifiquin i executin les inversions necessàries per garantir la cohesió territorial i s’impulsi una nova cultura de l’aigua per avançar cap un model productiu “sostenible i generador d’ocupació de qualitat”.

CCOO ha avisat que cal analitzar per què s’apliquen restriccions, i ha dit que “no és suficient raó la manca de precipitacions”. Ha recordat que la Llei de canvi climàtic de 2017 ja obligava a “planificar per reduir la vulnerabilitat” i incloure en els plans d’emergència i de protecció civil vigents les modificacions necessàries per adaptar-se als fenòmens meteorològics extrems.

A més, ha avisat que el Govern ja va declarar l’emergència climàtica l’any 2019 i, per tant, ha valorat que “no hi ha dubte que se sabia que una situació de sequera com l’actual s’hauria de preveure”.

“No s’han fet en el moment adequat les inversions en infraestructures noves i manteniment de xarxes que calia, responsabilitat de diferents governs de la Generalitat i de molts municipis”, ha lamentat. Mentrestant, ha dit el sindicat, s’han incrementat els consums d’aigua producte del creixement demogràfic i de l’activitat econòmica.

“S’han posat en marxa actuacions que probablement arriben tard per aquest episodi de sequera, fent necessari prendre altres complementàries per gestionar la situació d’emergència”, ha criticat.

CCOO demana que la gestió de l’aigua sigui pública i eficaç: “L’ACA ha d’esdevenir l’autoritat reguladora sobre l’aigua, impulsant canvis a la seva governança garantint les inversions necessàries als municipis sense recursos suficients”, ha valorat el sindicat que ha apostat per canviar el model de concessió per facilitar la intervenció pública en estat d’emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.