Economia

economia

La inflació a l’Eurozona cau a nivells que no es registraven des del 2021

La davallada respon a la rebaixa del preu de l’energia

La inflació a l’eurozona durant el mes de març e va reduir en dues dècimes respecte del febrer, fins al 2,4%, i va assolir un nou mínim que no es registrava des de mitjans de 2021, segons les dades provisionals publicades aquest dimecres per l’Eurostat i recollides per l’ACN. La davallada respon, un cop més, a l’evolució del preu de l’energia, que al març va caure un 1,8% en termes interanuals.

D’aquesta manera, la taxa s’acosta novament a l’objectiu del 2% que persegueix el Banc Central Europeu (BCE) i aplana el camí per a una possible baixada de tipus. La presidenta de l’entitat, Christine Lagarde, va assenyalar al juny com a punt d’inflexió, tot i que alguns membres del Consell de Govern del BCE defensen una reducció de tipus a partir de l’abril.

Tal com diu l’Eurostat, l’energia va ser l’únic component que va contribuir a la reducció de la inflació al març. Pel que fa a la resta de productes, es calcula que els serveis es van encarir un 4% en comparació amb l’any passat, i els bens industrials un 1,1%. Al mateix torn, els aliments, l’alcohol i el tabac van registrar un encariment del 2,7% de mitjana, tot i que subcategories com els aliments no processats es van abaratir un 0,4% en termes interanuals.

Paral·lelament a la reducció de la taxa general, la inflació subjacent –la que no té en compte l’energia, els aliments, l’alcohol i el tabac– també va disminuir per vuitè cop consecutiu i va registrar un nou mínim des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna. En concret, la taxa subjacent a l’eurozona es va situar en el 2,9% al març, dues dècimes menys que al febrer.

Pel que fa a l’Estat espanyol, l’Índex de Preus de Consum (IPC) va experimentar un repunt de tres dècimes, fins al 3,2%. La inflació es va situar un cop més per sobre la mitjana de la zona euro, però lluny encara de països com Croàcia (+4,9%), Àustria (+4,2%) o Estònia (+4,1%). Durant el mes de març, cap país va registrar una taxa negativa, i les més baixes es van donar a Lituània (+0,3%), Finlàndia (+0,7%) i Letònia (1%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.