Administracions

Sergi Palomeras

Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilafant (ERC)

“Vilafant avança ara mateix moguda només per la inèrcia”

“El govern no actua com un bloc, perquè cada regidor va al seu aire; inclús pel que fa al PSC, tampoc hi veiem una cohesió”

“En vuit anys que fa que estic a l’Ajuntament, no havia vist mai dos plens seguits sense temes d’economia i urbanisme importants”

El que hem de tenir clar tots plegats és que Vilafant és un municipi car de mantenir

El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilafant, el republicà Sergi Palomeras, lamenta la manca d’acció del govern, format pel PSC, Junts i Ciutadans. Afirma que gestionen una inèrcia que ve de mandats anteriors i que, des del seu punt de vista, fa bona la gestió de l’exalcaldessa Consol Cantenys. Per Palomeras, Vilafant ha d’afrontar els reptes de futur, com són el desenvolupament de la zona industrial, l’habitatge i la dinamització de la població, per convertir-se en un referent per als pobles propers més petits.

Com valora aquests mesos del govern tripartit?
La valoració no pot ser bona. Tenim un equip de govern format per tres partits. Aquests s’han ajuntat només per interessos propis. El PSC té l’alcaldia amb un pacte molt estrany amb Junts i Ciutadans.
Com d’estrany?
Aquest pacte, i nosaltres ho vàrem dir públicament, es va fer pels interessos econòmics del regidor de Junts.
Quins interessos?
Després de les eleccions es van iniciar converses per formar govern. Ens va demanar una dedicació exclusiva. Nosaltres vàrem mirar de formar govern.
Quants regidors van obtenir?
ERC (3) i Som Vilafant (3) vàrem aconseguir sis regidors; ens en faltava un altre, el setè, per fer govern i tenir majoria. Vàrem arribar a uns acords amb Junts. Això va anar bé, el problema era la dedicació exclusiva que ens demanaven.
Era una ratlla vermella?
Sí. Teníem molt clar quina era la situació econòmica de l’Ajuntament de Vilafant i vàrem dir que era impossible accedir en aquest punt, que el poble no s’ho podia permetre.
Altres no van pensar el mateix.
El PSC i Ciutadans li varen oferir la dedicació exclusiva que demanava i nosaltres no vàrem poder formar govern. D’aquí el que li comentava dels interessos; per això pensem que el mandat ja no va començar bé.
D’acord. Així amb Junts cap problema pel que fa al programa.
No, no va haver-hi cap problema, ni programàtic ni de projectes. Les negociacions anaven molt ben encaminades. Va ser senzillament un tema de dedicacions.
Estem situats, doncs. Tenim un govern en majoria, amb un PSC que té l’alcaldia, més Junts i Ciutadans. On és el problema?
El govern no actua com un bloc, perquè cada regidor va al seu aire; inclús pel que fa als cinc del PSC, tampoc hi veiem una cohesió. És un govern sense lideratge. L’alcaldessa té una falta total de lideratge molt evident. Això ho diem amb tristesa, perquè m’estimo Vilafant i voldria que anés al màxim de bé possible.
Nova alcaldessa, mateixes sigles.
Ho hem dit moltes vegades. Quan nosaltres perdíem les eleccions i guanyava el PSC, amb Consol Cantenys com a cap de llista, evidentment hi havia moltes coses en què no estàvem d’acord, però jo com a vilafantenc estava tranquil.
Per què?
Era una persona amb habilitats, amb lideratge, amb idees, amb empenta i amb projectes. Aquests et podien agradar o no, però portaven Vilafant a algun lloc. Ara, això no hi és. És evident també que no tenia majoria absoluta, i per això, segurament, era més dialogant.
Pel que explica, ara seria per manca de diàleg o de projecte?
A diferència d’abans, ara no hi ha ni una cosa ni l’altra. Però destacaria per sobre de tot la manca d’un projecte clar. En vuit anys que fa que estic a l’Ajuntament, no havia vist mai dos plens seguits sense temes d’economia i urbanisme importants. El que li dic, no hi veiem projecte.
Parli’m del pressupost, doncs.
Les principals inversions són asfaltar carrers i arreglar voreres. És una mica trist tot plegat, perquè no hi veig capacitat d’anar més enllà.
Centrem-nos en Vilafant. Com veu la població?
Vilafant avança ara mateix moguda només per la inèrcia. El que és important, i per això ara mateix tirem endavant, és que tenim unes entitats molt potents i fortes, que organitzen activitats, moltes vegades sense disposar de totes les facilitats que caldria posar-hi per part de l’Ajuntament.
Posi’m un exemple del que diu.
Ara mateix tenim una obra molt important en marxa com és la rehabilitació de l’antiga rectoria. Aquesta és una obra molt important, que ens ve del mandat anterior, i que s’està executant ara. Per a nosaltres pot ser el paradigma d’aquesta inèrcia que li comentava. Al govern hi ha gent nova i gent molt veterana. I després de gairebé un any no entenem aquesta situació o sensació de manca de rumb.
Molts ajuntaments tenen el focus posat en l’habitatge. Quina és la política a Vilafant?
Estem allà mateix. Hi ha un pla d’habitatge que es va fer en altres mandats, que s’hauria de desenvolupar i que no es fa. Caldria incentivar les rehabilitacions, especialment al nucli antic, i fomentar que la gent del poble s’hi pugui quedar.
Quin és el principal repte que té al davant Vilafant?
La futura estació intermodal. Ara tenim l’estació del TAV al nostre terme municipal, però sembla que en un futur hem de tenir la convencional i la dels autobusos. Això ens pot ajudar molt econòmicament, com també la sortida que es planteja a l’AP-7. El que hem de tenir clar tots plegats és que Vilafant és un municipi car de mantenir. Durant anys va viure de la construcció i ara té problemes econòmics seriosos. Una de les coses que no va fer bé el PSC va ser no tocar l’IBI i ara l’han apujat un 15% de cop.
Per què és un municipi car?
Ens falta teixit econòmic o comercial. En aquest sentit, la promoció és clau. Per això és important el desenvolupament del sector industrial del Port del Príncep. Ens cal indústria. Hauríem de mirar d’actuar com a població gran del sector oest de l’Alt Empordà. Som a tocar de Figueres, però tenim a tocar un seguit de pobles petits on podem exercir una certa capitalitat. Però per això cal tenir uns serveis per oferir-los. Sí que podem tenir un paper important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.