Societat

Joan (Nani) Mora

Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

“Han parat la construcció de 24 pisos de protecció oficial de lloguer assequible i tot un PSC diu que no és el seu model”

“No sabem què faran a la torre del Capità. Sembla que la prioritat del govern és fer pujar la policia al poble, però no en sabem el lloc”

Diuen que no apugen els impostos però ho estan fent repercutir en el ciutadà de manera indirecta

El cap de l’oposició d’ERC és regidor des del 1999 i els darrers dos mandats, l’últim amb una àmplia majoria, va ser a l’alcaldia que ara li ha arrabassat el PSC. Mora, que es va presentar a la darrera convocatòria electoral, té pensat plegar l’estiu vinent per deixar pas.

A què atribueix els mals resultats que va obtenir ERC?
Hem passat de nou a quatre regidors. La situació general del partit no hi ha ajudat i tampoc la batalla que vam tenir per desplegar el sistema porta a porta. Vam apostar fort pel nou model de reciclatge perquè era important, però crec que ens va castigar.
S’hi va fer campanya en contra?
Sí, vam tenir una oposició que es va sortir amb la seva i ara no els sentim. Estem satisfets perquè el poble es veu net i la gent s’ha anat conscienciant de treure els cubells que toquen. Tampoc hi va ajudar que la Diputació detectés el 2019 errors en els rebuts de la brossa i reclamés a 1.500 veïns diferències de quatre anys enrere. Es va fraccionar en quatre anys perquè no fos tan farragós.
Les denúncies a antifrau sobre les retribucions quan era alcalde hi van posar més llenya?
En campanya electoral hi havia gent pel carrer que em deia que tornés els diners, quan s’havia demostrat que s’havien fet bé les coses i que l’alcalde, per la dedicació i responsabilitat que ocupa, pot tenir una retribució superior a un regidor. El mal ja estava fet i quan ens van absoldre vam quedar sols per explicar-ho. Tot suma perquè la gent perdés la confiança.
Es va intentar fer un govern alternatiu?
Amb Junts es va negociar i vaig plantejar que després de les acusacions per desgastar-me no aspiraria a l’alcaldia i que hi aspiraria Gemma Martí, la número dos. Vaig demanar al cap de llista de Junts que fes el mateix pas, però Junts no va voler i Acord per Llavaneres va decidir després que el millor postor era el PSC.
Està decebut amb el pacte?
Era esperable que el PSC no ens vindria a buscar. Quan ens vam trobar amb l’alcalde, ja estava tot tancat. Em sorprèn que Acord per Llavaneres aposti per anar amb el PP i el PSC quan es va crear per desbancar les operacions urbanístiques que tots dos van pactar en el pla urbanístic (POUM). Acord, amb Josep Ruiz, s’ho volia carregar i ara és el seu aliat. És clar que ells no parlen de revisar el POUM a partir del 2025.
Per què és important per a ERC?
Volem que es revisi el creixement al Balís i la Marinada, on van més de 700 habitatges. Si no s’atura ara, el desenvolupament de Sant Sebastià i la Riera d’aquí a quinze anys serà de 600 habitatges més. Aquest és el projecte del PSC i el PP i ara que han pactat veiem impossible que s’aturi. Esperem veure què proposa el pla d’acció municipal sobre aquest i altres projectes que han quedat aturats.

Com ara quins?

L’últim dia a l’alcaldia vaig signar la cessió dels terrenys amb les fundacions que havien de tirar endavant els 75 habitatges de protecció oficial. Al sector del Balís, ens faltava documentació i no es va signar, i ara la sorpresa és que s’atura la construcció de 24 pisos de protecció oficial destinats a lloguer assequible i tot un PSC diu que no és el seu model. Això és el que ens demanen que fem les administracions. No s’entén, però al PP ja li va bé.

Existia l’oposició dels veïns?

Als veïns els preocupava quin tipus de col·lectius vulnerables hi anirien quan s’ha de veure com una oportunitat per a gent del poble. Ens fa patir que tampoc es facin els vuit habitatges previstos al costat del casal de la gent gran. És preocupant que diguin que buscaran altres llocs i perdin les subvencions dels Next Generation.
La discussió per la zona esportiva també us enfronta.
Veiem com tot el que tenia la marca del govern d’ERC s’està aturant. Nosaltres vam fer cas al Consell Català de l’Esport per apostar per un pavelló amb fusta i material reciclat i sostenible. Els vestidors, amb un gimnàs, s’havien de construir a sota, però ara diuen que es faran al costat. Ells tampoc parlen de la piscina exterior i la prioritat serà fer un camp de futbol 7, que també hi cabia.
La torre del Capità és un èxit d’ERC. Hi ha unanimitat en els futurs usos?
La casa està tancada i no tenim clar què hi faran. Per a nosaltres era el lloc idoni per a la Casa de la Cultura, amb l’escola de música i sales per fer exposicions i actes culturals. Sembla que la prioritat del govern és fer pujar la policia al poble, però tampoc en sabem el lloc.
Per què vau votar en contra del pressupost?
Perquè no hi vèiem ni una inversió cap on s’ha d’anar. En el capítol de personal hi havia un càrrec de confiança i hi estem en contra. Els ingressos per previsió de multes pujaven a 200.000 euros, quan abans era de 60.000 la recaptació de la zona blava. Diuen que no apugen els impostos però ho estan fent repercutir en el ciutadà de manera indirecta.
El teatre quedarà com l’assignatura pendent?
Vam apostar fort per municipalitzar l’escola de música, que té una llista d’espera espectacular, i vam fer la consulta per fer el teatre. Era un dels grans projectes, amb un pressupost de 10 milions d’euros. Amb un ajuntament que no té deute i tres milions d’euros al banc, es pot plantejar endeutar-se. Però no sabem què voldran fer, no veiem una aposta cultural.
Acabarà el mandat?
Si res no canvia, la meva intenció és plegar el juliol del 2025. M’ho passo bé, però són molts anys i volia plegar. La nostra portaveu és Gemma Martín. Em costa anar a segons quines reunions en què no valoren coses només perquè són d’ERC.
Com és la relació amb el govern?
Correcte i sense cap fora de to, però a nivell polític costa veure com el regidor Ruiz va estar present el dia que vam posar l’estelada i ara que van trencar el pal diu que no lo reposarà i que la podem anar a recollir a la policia local. Si estas en un govern t’has de saber imposar i no mirar cap a l’altre costat com ha fet amb la defensa del POUM, fent-se aliat del PP i el PSC.
Mirant enrere de que marxarà més satisfet?
La recuperació de la torre del Capità general que gaudirà el poble o la recuperació dels terrenys del camp de futbol vell que ha sigut gràcies a la feina dels mandats d’ERC. De l’escola de música i de tenir la biblioteca que tenim que s’anava a tancar quan vaig entrar a l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.