Opinió

Contra xifrada

Anna Pinter

Som més de pomes

A Catalunya som més de pomes que de peres, o almenys en comprem més de les primeres que de les segones. Així es pot desprendre de les dades del volum de compres que Mercadona, una de les principals cadenes de supermercats implantades a Catalunya, ha fet a les empreses proveïdores de fruita catalanes.

L’any 2023 la cadena que presideix Juan Roig va adquirir en total 46,4 milions de quilos de fruita (peres, pomes, préssecs i nectarines, principalment) a diverses empreses catalanes, que es van distribuir per tots els supermercats que tenen a Catalunya i alguns d’altres territoris. D’aquesta xifra global, va comprar més de 23,5 milions de quilos de pomes, és a dir el 50% de la fruita comprada a Catalunya i per sobre dels 13 milions de peres. Al darrere queden els 4,5 milions de quilos de préssecs o els 2 milions de quilos de nectarines.

Aquest exercici d’extrapolació, que no deixa de ser parcial, mostra doncs quina fruita es ven més al llarg d’un any entre els consumidors de Mercadona, que és justament qui controla gairebé un 24% del mercat de la gran distribució a Catalunya, segons dades de la consultora Kantar. Les pomes tenen al seu favor que, tot i que l’època de collita va des de finals d’estiu a principis de tardor, estan disponibles tot l’any a causa de les seves excel·lents condicions de conservació. De fet, és una de les fruites que, amb les tècniques apropiades, pot emmagatzemar-se més temps. Una particularitat de la qual no gaudeixen altres com ara els préssecs o les nectarines.

Catalunya, i en concret les Terres de Ponent i algunes comarques gironines, és ara com ara la principal productora de l’Estat de fruites de llavors (pomes i peres) i de les primeres de pinyol (préssecs, nectarines, préssec pla i cireres). En concret, companyies com Catafruit, Nufri, Molnar o Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, o les gironines Fructícola Empordà i Girona Fruits, i Cerima Cherries de Tivissa, són les principals proveïdores de fruita de la cadena de supermercats valenciana. “Catalunya és, sens dubte, el rebost de la fruita de llavor”, remarquen fonts del departament de compres de Mercadona.

Segons dades de Prodeca, la promotora d’aliments de la Generalitat, som el novè productor mundial de préssec i nectarina, el divuitè productor mundial de pera i el trenta-setè de poma. Ara per ara, la fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya tant pel que fa al seu pes econòmic com per la superfície de conreu que s’hi dedica. De fet, a les més de 108.000 hectàrees que es destinen a fruiters i cítrics s’hi produeix anualment al voltant d’un milió de tones de poma, pera, préssec, nectarina, taronges, mandarines i llimones, el 65% de les quals s’exporten.

23,5 M
són els quilos de pomes que la cadena de supermercats Mercadona ha comprat a productores d’aquesta fruita de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.