Salut

Marta Badia i Mercè Veny

Metgesses del CAP El Carmel (Barcelona)

“La primària ha de recuperar més visites presencials”

“Després de la covid, segurament encara tenim un excés de visites no presencials i nosaltres som bons en distàncies curtes”

“La primària és menys espectacular que els hospitals, però la gent valora altres coses de nosaltres, com la quotidianitat”

Marta Badia i Mercè Veny són dues metgesses de família i comunitària del CAP El Carmel, de Barcelona. La Mercè hi va entrar a fer la residència l’any 2020, en plena pandèmia, i la Marta va ser la seva tutora.

Què és el primer que us ve al cap quan sentiu ‘covid’?
[Marta Badia] Fred, el fred que vam passar vestits amb aquella granota. Incomoditat i por.
[Mercè Veny] Molta incertesa, tant pel que fa a la malaltia com personalment per saber quan entraríem a treballar, perquè amb la covid s’anava allargant la incorporació. Nosaltres havíem fet l’examen MIR al gener i generalment al març es tria el lloc i al maig es comença. Però nosaltres, el 2020, no vam entrar fins al setembre.
Mercè, per què vas decidir triar l’atenció primària? Ho dic perquè la majoria de residents escullen altres especialitats, sobretot als hospitals.
Durant la carrera es coneix molt poc la primària, perquè gairebé fins al final sembla que no existeixi i que no formi part d’aquesta medicina cada vegada més superespecialitzada. Però al final la vaig descobrir i em va semblar una especialitat molt maca, en què tens una relació molt directa amb el pacient.
Marta, com recordes els primers mesos de la pandèmia al CAP?
El primer moment va ser un desconcert, era tot molt eteri, molt irreal, i de cop ens trobem amb unes informacions que semblaven llunyanes i que acaben tenint un impacte brutal en el nostre dia a dia. Llavors, un bombardeig d’informació que no teníem temps de processar. En un primer moment anàvem canviant d’ubicació per veure on visitàvem covid i on no, però aquesta incertesa va durar relativament poc, fins que vam començar a veure les primeres febres, les primeres sospites i, sobretot, les primeres radiografies. Va ser quan vam ser plenament conscients del que teníem i quan vam veure la gravetat de prop. Va ser un punt que ens va marcar com a equip a l’hora de dir que allò era molt i molt gros. Enmig d’aquesta situació, el punt positiu va ser l’equip, que sempre podies comptar amb un o altre.
Per la teva banda, Mercè, com va ser l’entrada al CAP amb la covid en efervescència?
Era una situació diferent del que ens havíem imaginat, però com que tampoc havíem treballat mai ni havíem estat residents de família en un CAP, això va fer que ens adaptéssim una mica a la situació que hi havia en aquells moments. A més, el fet de ser en un CAP amb un equip petit i molt ben acompanyat, sobretot els primers mesos, ens va ajudar moltíssim.
Al CAP, Marta, com es van viure aquests canvis? Per exemple, a l’hora de passar de visites presencials a fer-les gairebé totes virtualment.
Ens va costar molt, però ens hi vam haver d’adaptar. La distància no ens agrada gens, perquè precisament una de les característiques de la nostra especialitat és la proximitat. Però, amb aquests sentiments tan contraposats que vivíem, quan vam ser conscients de la gravetat, vam haver de fer-ho i es va fer. Vam provar 50.000 maneres de treballar i el que menys ens va agradar va ser quan, per assegurar totes les trucades, vam fer una llista única: perdies la relació directa amb els teus pacients. Va ser terrible, perquè vam perdre els nostres usuaris i, encara que sigui per telèfon, almenys volíem algú conegut.
I els pacients com van viure tota aquesta situació?
[Marta] En un primer moment es va entendre perfectament perquè prevalia la incertesa i la sensació de gravetat, però més tard es va fer llarguíssim, després dels intents d’obertura, fent llistes de cinc a deu pacients cada dia, ens els alternàvem perquè no coincidissin... Se’ns va fer llarguíssim i pesadíssim.
Creieu que, durant la pandèmia, es va parlar molt més dels hospitals que de la primària?
[Marta] La primària és menys espectacular que els hospitals, però la gent valora altres coses de nosaltres, com la quotidianitat. Ens equivoquem quan parlem de comparació amb els hospitals, hauríem de dir que ens complementem. Nosaltres som la porta del sistema sanitari i també el cotxe escombra, és a dir, som els primers a actuar i els últims, i evidentment aquests dos moments són menys espectaculars.
Una pregunta més personal: vau arribar a tenir por?
[Mercè] Sí, por d’allò desconegut, perquè amb la covid vèiem com persones que es trobaven aparentment bé empitjoraven en molt poc temps, gent molt jove, i també la sensació de soledat d’alguns pacients que no podien estar acompanyats dels seus familiars.
[Marta] I les pors van anar canviant. Al començament era por d’allò que no coneixíem, de paràmetres que no havíem vist mai. Més tard la por era del que no estàvem veient, del que ens estàvem perdent i del que ens trobaríem més endavant.
En cinc anys ja hem recuperat la primària d’abans o els canvis han vingut per quedar-se?
[Marta] Encara tenim un excés de visites no presencials i nosaltres som bons en les distàncies curtes. Ens agrada veure el pacient de prop. Hi ha visites no presencials que tenen utilitat, però són molt limitades. No tot pot ser telefònic i no volem que tot ho sigui. De fet volem que allò telefònic sigui poc. El pes de la visita presencial ha de ser més gran del que encara és ara.
Què vau aprendre l’una de l’altra durant la pandèmia?
[Mercè] El paper de tutora de la Marta va ser essencial per poder conèixer tant la primària com els pacients que jo no podia veure en persona. És a dir, posar-hi context, explicar-te qui eren, què els passava, quin tipus de relació s’hi havia establert… Sense aquesta persona referent, hauria estat molt complicat conèixer com funcionava la primària.
[Marta] És l’altra cara de la mateixa moneda. Jo admirava que la Mercè, amb tan poca informació, fos capaç de prendre decisions amb una trucada o tenir una idea de cap a on anava qualsevol consulta del pacient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.