Política

Marçal Ortuño

Alcalde de Torelló (ERC)

“Tancar els contenidors ens ha fet rebaixar 15 tones les deixalles”

“No fem marxa enrere, però sí que reduïm les expectatives. Han fallat moltes coses a l’hora d’implantar els contenidors tancats”

“Tenim un tècnic treballant en qüestions d’economia cultural i creativa, perquè creiem que El Club serà un motor potent”

L’Ajuntament també ha impulsat la creació d’una cooperativa d’habitatge Fins ara hem pactat amb els tres grups de l’oposició i la nostra intenció és continuar-ho fent

El desplegament del nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents ha crispat els ànims a Torelló. L’alcalde manté que aniran més lents i dona per tancada la crisi.

Fan un pas enrere amb el model de recollida. Què ha fallat?
No fem marxa enrere, però sí que reduïm les expectatives. Han fallat moltes coses a l’hora d’implantar els contenidors tancats. Amb una població de 15.000 habitants, no som pioners, però sí que pagues el preu de tenir incidències. Pel que fa a la part tècnica, amb el sistema de xips i el tancament dels contenidors, l’empresa del Consell Comarcal s’ha anat ajustant sobre la marxa per activar-los. Per la logística vam treballar unes premisses que no s’han complert. S’ha hagut d’incrementar la neteja viària i el nombre de recollides. En l’últim ple s’ha decidit que el sistema és el que convé, però relaxem les obertures dels contenidors per a la resta i deixem l’orgànica il·limitada.
Van ser massa ambiciosos?
Veiem que els objectius han de ser més progressius: els objectius marcats en un any els farem en tres. Els primers mesos vam reciclar el 83% dels residus. El sistema és bo però sense fer ajustos el posàvem en perill.
Sense la pressió veïnal haurien fet els canvis?
Amb els errors tècnics i de logística, es demanava una resposta i era evident que havíem de reaccionar. Ara es veuen illes on hi ha bosses fora però no és com abans. Tancar els contenidors ens ha fet rebaixar 15 tones el volum de deixalles. Implementar el nou model pensàvem que seria més fàcil, no ens imaginàvem tantes incidències.
S’han resolt o encara n’hi ha?
L’empresa ha sigut més diligent i ara els contenidors estan tancats. Aquesta setmana n’hi havia tres, d’incidències, però res a veure amb el vandalisme i el boicot del principi, a vegades simultàniament amb 70-80 contenidors que no funcionaven.
Calen més campanyes?
Treballarem amb els altres grups per anar-ho ajustant, el nombre d’obertures i la nova ordenança. N’hem de parlar i, quan prenguem una decisió, informar-ne. Però sobre el model, quan es van repartir les targetes, ja s’entregava un llibret explicatiu i es va fer una xerrada oberta a tothom. Ara caldria els propers anys tornar a escurçar les obertures i aconseguir que la part variable de la taxa no s’interpreti com una penalització, sinó que és un pagament que fas en funció de si recicles. En el pitjor dels casos, es pagarien 30 euros l’any per totes les fraccions. La gent s’ha de fer seu el sistema i voler participar-hi.
Per ajustar els canvis només han tingut el suport de Junts.
El sistema el van acordar en el mandat anterior tots els grups, excepte la CUP, que optava pel porta a porta. Junts ens ha donat suport per fer aquest relaxament. Hem tingut una crítica no sempre ajustada a la veritat del PSC, que no presentava alternatives, només pura crítica. I, en canvi, valoro el paper de la CUP, que es va abstenir amb la voluntat que funcioni.
Amb Junts també han aprovat el pressupost. Es compliran els compromisos?
Hi havia unes partides que ells ens demanaven, que les vam incloure, com reforçar el tema d’asfaltats i de voreres, i la intervenció a la zona esportiva. És un pressupost amb el repte de l’execució de les partides importants de la reforma del Teatre Cervianum, que pugen a 1,7 milions d’euros.
Hi ha un nou calendari per iniciar les obres?
Es va fer un concurs d’idees i l’empresa que va quedar en segon lloc el va impugnar. Fins fa unes setmanes no hem pogut tancar el procés de licitació i signar l’adjudicació final. Hem perdut més de tres mesos. Estem treballant per aconseguir el màxim de subvenció externa ara que tenim el projecte per anar a les administracions supramunicipals.
La urbanització del carrer Sant Miquel és la principal inversió.
Les grans obres que hem fet durant aquest mandat hem intentat que vinguin via transferència. Ho vam fer amb els gairebé 4 milions d’euros del centre cultural El Club. Al carrer Sant Miquel tenim un endarreriment, perquè hem vist que calia tractar la xarxa separativa d’aigües perquè l’aigua neta de pluja vagi al riu i no a la depuradora. Això obligarà a refer el projecte, nou calendari i pressupost. Comptem que es pugui iniciar aquest mandat, com la reforma del teatre, que s’haurà d’ajustar al calendari de l’activitat que s’hi fa.
Per a El Club ja hi ha data d’inauguració a la tardor?
A finals de setembre s’ha d’acabar l’obra i faltarà la fase d’equipaments abans de marcar una data. L’escola d’arts plàstiques i l’escola de música, que tindrà finalment una seu pròpia, s’hi traslladaran. Treballarem perquè sigui el primer semestre del 2026. Tenim un tècnic treballant en qüestions d’economia cultural i creativa, perquè creiem que El Club serà un motor potent per a Torelló.
S’han cedit tres solars a la Generalitat per fer habitatge. S’ha avançat o concretat res?
Es va presentar a la convocatòria i s’ha de veure com avança el pla. Són dues parcel·les i els terrenys dels horts socials. Ens feia falta algun tipus de suport per construir, que és el que ha donat la Generalitat, però l’Ajuntament també ha impulsat la creació d’una cooperativa d’habitatge. És una idea interessant per avançar en aquesta idea de fer una promoció de cohabitatge amb preus més assequibles que el mercat i adreçada tant a col·lectius sèniors com joves. En clau social, aquestes característiques comunitàries fan que sigui un projecte que va més enllà de construir pisos.
La falta d’habitatge afavoreix l’ocupació. Us preocupa?
Les ocupacions que ens preocupen no són les d’aquelles famílies que, pel fet de no tenir sostre, estan ocupant. Tenim ocupacions conflictives que generen molèsties als veïns. Estem en contacte amb les comunitats de propietaris que ho pateixen fent-los costat amb les poques eines que tenim, perquè legalment estem molt desemparats, tant els propietaris com els ajuntaments. Cal treballar amb Benestar Social els temes de vulnerabilitat, perquè no hi hagi picaresca, i que realment quan tot està cobert es pugui fer la desocupació, que forçosament ha d’ordenar un jutge.
Els fets delictius van a la baixa.
El repte que tenim és aconseguir que aquest nivell de seguretat que indiquen les xifres sigui el que percep el ciutadà. Estem pendents d’entrar a la xarxa de les càmeres que controlen les matrícules a l’entrada dels municipis quan la Generalitat ho autoritzi. L’organigrama previst a Torelló són 24 agents, amb un inspector, un sergent i tres caporals. Només ens falta incorporar un caporal.
Quins són els grans reptes abans no acabi el mandat?
El gran repte és executar tot el que està en marxa al més aviat possible, tot i que el sistema administratiu i la llei de contractes públics ho alenteixen. Estem acostumats a la digitalització, a la rapidesa, a la intel·ligència artificial, però amb temes de tanta garantia i tan administratius i tan burocràtics, ens ho hem de fer revisar.
Preveu continuar en minoria?
Esperem mantenir la fórmula que hem tingut aquests últims sis anys, que és cada punt que portem al ple. No sé si això ho endarrerirà una mica tot. Bé, més que endarrerir, exigeix més treball de l’equip de govern, però fins ara hem tirat tots els projectes i el pressupost endavant. Hem pactat amb els tres grups de l’oposició i la nostra intenció és continuar-ho fent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.