BLANES
El sector pesquer reclama normes “ajustades” per poder subsistir
El sector pesquer català reclama normatives “ajustades” a la realitat de la Mediterrània per garantir la seva supervivència. Les confraries del país s’han concentrat aquest dissabte al migdia al port de Blanes (Selva), des d’on han demanat un replanteig de les noves mesures que se’ls exigeixen des de la Unió Europea. “Reclamem revisar l’assignació de dies de pesca, la modificació del reglament i els estocs pesquers”, ha dit la secretaria de la confraria de pescadors de l’Ametlla de Mar, Isabel Betoret, en nom del sector. Des del Govern els donen suport i el conseller de Pesca, Òscar Ordeig, ha admès que la distància amb Brussel·les pot suposar cert “desconeixement” del model català i que cal treballar per canviar aquesta realitat.
La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, que representa els pescadors de tota la costa de Catalunya, ha organitzat aquest dissabte al migdia un acte al port de Blanes per denunciar la nova normativa de la Unió Europea que regula l’activitat pesquera. Els pescadors critiquen que s’hagin establert unes mesures per la pesca al Mediterrani que consideren que “no s’ajusten” a la realitat del sector.
La secretaria de la confraria de pescadors de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Isabel Betoret, ha fet de portaveu del sector i ha alertat que “la situació actual del sector pesquer és crítica i pot comportar-ne la desaparició”. Per aquest motiu, ha exigit “una revisió dels estocs pesquers per garantir un dictamen ajustat a la realitat actual”, així com “revisar l’assignació de dies de pesca i la modificació del reglament”.
Les noves mesures limiten els dies que les embarcacions de pesca d’arrossegament poden treballar a 130 anuals, sempre que ho facin amb malles amb forats més grans (45 mm per a la pesca de costera i 50 mm per a la pesca de profunditat), amb l’objectiu de reduir la captura de juvenils. També se’ls ha obligat a instal·lar portes voladores per reduir l’afectació al fons marí i a fer vedes temporals per protegir les zones de reproducció.
Betoret ha assegurat que “el sector està compromès amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de l’activitat”. I ha afirmat que, “des de fa dècades, s’aposta per iniciativa pròpia per implementar millores que garanteixin un bon estat dels recursos pesquers, apostant per l’eco gestió i treballant amb l’administració i la comunitat científica”. De fet, durant la lectura del manifest els pescadors han atribuït “la clara recuperació dels peixos al Mediterrani” a aquests esforços. També han recordat que lluiten contra la brossa marina i que garanteixen la subministració de peix fresc cada dia.
En aquest mateix sentit, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que també ha assistit a l’acte a Blanes, ha assegurat que des del Govern de la Generalitat, les Diputacions i els Ajuntaments “no hi ha cap dubte de la bona feina que fa el sector pesquer” i ha admès que com que es legisla l’activitat des d’Europa, hi ha cert “desconeixement” del model català. Per això, ha traslladat que es treballa braç a braç amb pescadors, biòlegs i científics per explicar la realitat del país amb dades contrastades.
Per la seva banda, la secretaria de la confraria de pescadors de l’Ametlla de Mar ha insistit a dir que “cal revisar les polítiques europees per garantir la sobirania alimentària amb productes de proximitat, evitar el col·lapse irreversible del sector i la pèrdua de llocs de treball, amb una consegüent despoblació de les comunitats costaneres”. Així mateix, s’ha expressat el conseller Ordeig: “No es pot desenvolupar l’estratègia alimentària de dieta mediterrània a totes les cases si no tenim unes confraries i llotges que funcionin amb els recursos necessaris”
En l’acte, que s’ha fet coincidir amb la fira BlanesMar entorn del mar i la pesca que celebra aquest cap de setmana a la localitat, s’ha fet també la descoberta d’una pancarta reivindicativa en suport al sector pesquer on es pot llegir: “Per una Mediterrània amb pescadors!”. També hi ha participat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández; el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez; el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Toni Abad; el patró major de la Confraria de Pescadors de Sant Elm, Toni Marzoa i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya.