Política

David contra Goliat i el vent

L’Ajuntament de la Jonquera, que s’hi oposa frontalment, ha presentat un recurs contenciós administratiu

Ha recorregut contra la resolució que atorgava a l’empresa l’autorització administrativa per fer el projecte

Una acció vol revitalitzar el comerç del nucli amb la instal·lació de material als aparadors buits

Sobre la polèmica del radar de l’N-2, ERC reclama que es posi el comptador de les sancions a zero

El juliol de l’any passat, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat va fer pública la resolució de la Direcció General d’Energia que atorgava l’autorització administrativa de construcció del projecte del parc eòlic Galatea, a l’Albera. La instal·lació prevista és de 48,94 MW. El lloc on es vol fer? Uns terrenys no urbanitzables de la Jonquera. L’Ajuntament s’hi oposa frontalment. Un altre exemple de la tan gastada metàfora de David contra Goliat. És més que probable que ni l’un ni l’altre existissin, però com a personatges mítics compleixen a la perfecció la seva funció. En aquest cas, l’enfrontament atàvic contra els poderosos, ara exemplificats en aquesta revolució de les energies renovables, amb importants companyies que, i com és lògic, busquen el benefici. Sempre el benefici.

L’alcaldessa, Míriam Lanero (Junts), ho té clar. L’Ajuntament no farà un pas enrere: “Hem presentat una demanda en el contenciós administratiu contra la resolució que atorga l’autorització administrativa prèvia al projecte en sòl no urbanitzable a Enel Green Power España S.L.”. I hi afegeix: “Hem destinat molts recursos econòmics del pressupost a abordar judicialment aquest tema, amb la contractació d’un advocat especialista en aquesta matèria, que ens defensés als tribunals. El contenciós és el punt final de molts passos previs, com ara presentar al·legacions, recursos d’alçada, etcètera.” El recurs, doncs, seguirà el seu camí.

I, en tot aquest feixuc procés, la Jonquera es mou. Han passat coses al llarg dels darreres mesos. Coses importants. L’Ajuntament ha aprovat inicialment la creació de l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) al barri del Portús, la primera àrea urbana d’aquestes característiques que es pot implantar a Catalunya. L’objectiu és impulsar i revitalitzar com a eix comercial atractiu i dinàmic, i fomentar la competitivitat dels establiments comercials. La iniciativa, impulsada per l’Associació de Comerciants del Portús, pretén dinamitzar i modernitzar l’espai fronterer amb una gestió més eficient i compartida entre sector públic i privat. Amb la marca El Portús Shopping Village, el barri s’espera que s’impulsi com un eix comercial atractiu, modern i competitiu. Per aconseguir-ho, un cop entri en funcionament, l’APEU desplegarà accions en àmbits com la millora de l’espai públic, la neteja, la seguretat, l’accessibilitat i la promoció comercial i turística. Tal com estableix la normativa catalana sobre aquestes figures de col·laboració publicoprivada, el projecte anirà seguit d’un procés informatiu actiu. Un altre punt és afrontar les ocupacions. Un nou protocol permetrà a la policia local intervenir sense autorització judicial prèvia en casos d’ocupacions delinqüencials detectades en les primeres 24 hores. L’Ajuntament vol així reforçar la seguretat i protegir els drets dels veïns i veïnes. Per això, l’Ajuntament ha modificat els criteris d’actuació en els casos d’ocupacions delinqüencials per tal d’agilitzar les intervencions policials i garantir la seguretat veïnal. Aquest canvi s’emmarca en els darrers acords i directrius emeses per l’Audiència Provincial de Girona, que permeten a la policia actuar dins les primeres 24 hores d’una ocupació sense necessitat d’autorització judicial prèvia. Aquestes accions, amb el canvi normatiu, permetran a la policia local desallotjar de manera immediata els presumptes autors de l’ocupació, sempre que es tracti d’un cas de caràcter delinqüencial. Això suposa un pas endavant en la lluita contra les ocupacions conflictives, que sovint generen problemes de convivència i inseguretat entre els veïns.

Un altre aspecte, i important, és l’estacionament irregular a l’N-2 i la GI-601. Des de l’any 2022 fins avui, i segons dades facilitades per l’Ajuntament, s’han interposat un total de 2.643 denúncies i s’han immobilitzat 273 camions amb paranys mecànics per infraccions d’estacionament inadequat. Aquests controls han tingut un impacte positiu, ja que han aconseguit reduir significativament la presència de camions mal estacionats a les carreteres N-2 i GI-601, unes zones especialment transitades. Les accions operatives de la policia local formen part d’un esforç continuat per garantir la seguretat i el benestar al municipi. La Jonquera és una de les zones amb més trànsit de camions d’Europa, amb més d’11.000 vehicles pesants que passen diàriament per la localitat, fet que representa un repte d’una gran magnitud que requereix una notable coordinació.

Moltes de les accions venen recollides en el pressupost del 2025, de 9.389.475. Un pressupost que es va aprovar amb els vots favorables de Junts i el PSC i els vots en contra d’ERC (5). El pressupost, segons l’alcaldessa, Míriam Lanero, reflecteix l’esforç per mantenir el benestar dels veïns i veïnes, alhora que s’hi inclouen noves inversions per millorar la qualitat de vida al municipi. Aquest pressupost es marca com a objectius reforçar els eixos de treball fonamentals per a la vila, com ara la millora dels serveis públics, el suport al teixit social i esportiu, i la seguretat, i hi destaquen algunes novetats pel que fa a infraestructures, com la creació d’una pista de pàdel. Una polèmica que ha transcendit ha estat donada per les conseqüències de la implantació d’un radar, col·locat a l’N-2, a l’altura del centre comercial Gran Jonquera, adduint qüestions de seguretat, fet que ha provocat que molts conductors hagin rebut més de vint multes en un sol dia. La cap de l’oposició, Anna Pérez (ERC), considera que es tracta d’un clar exemple de mala gestió; encara més, i segons Pérez, el radar no ha solucionat els problemes de seguretat. Els republicans reclamen que s’actuï amb mesures urbanístiques per pacificar aquest tram de carretera que ha estat cedit a l’Ajuntament i, també, que s’aprofiti aquest desgavell per “posar el comptador a zero i deixar les multes sense efecte”. L’alcaldessa remarca que s’ha descontextualitzat el nombre de multes –vegeu entrevista–, perquè cal tenir en compte que per aquest tram de via passen 20.000 cotxes al dia. Això vol dir que en quatre mesos s’han multat un 2% dels vehicles.

Promoció del nucli
L’Ajuntament de la Jonquera, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, ha iniciat una acció per revitalitzar l’activitat comercial al centre del municipi. Mitjançant la instal·lació de lones als aparadors dels locals buits, se’n vol millorar l’aspecte visual i fomentar l’interès d’emprenedors i empreses per establir-s’hi. Aquesta iniciativa forma part d’un projecte més ampli per embellir els espais comercials i donar-los una nova vida. En aquesta primera fase, hi han participat set locals del carrer Major, des de Can Laporta fins a la plaça Arias Comellas. Les lones incorporen reproduccions d’obres de l’artista Guillem Comalat i imatges del castell de Requesens, promovent així tant el patrimoni cultural com l’activitat comercial local. Aquesta acció no només millora l’aspecte urbà, sinó que també augmenta les possibilitats de lloguer dels locals”. Els propietaris han acollit positivament la iniciativa, ja que permet fer més atractius els espais comercials i, al mateix temps, beneficia tota la comunitat en general.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.