Fluidra s'apunta a l'EsportParc
La multinacional sabadellenca de construcció de piscines i tractament d'aigües explica que encaixa en els seus eixos estratègics
La multinacional catalana Fluidra, dedicada a la construcció de piscines i a altres activitats relacionades amb l'ús i tractament de l'aigua, està interessada a participar en el projecte de l'EsportParc Internacional Catalunya, el parc tecnològic i empresarial especialitzat en l'esport que la Generalitat promou al costat del CAR de Sant Cugat del Vallès. “N'hem parlat, i es molt probable que hi participem. Al cap i a la fi, tot el que fa referència a l'esport té a veure amb un dels nostres eixos estratègics, el de la salut, i tenir aquí al costat unes instal·lacions amb l'elit esportiva és una bona oportunitat”, explica Eloy Planes, conseller delegat del grup, segons el qual encara és prematur concretar com s'hi participarà.
El govern català acaba d'adjudicar per 11,5 milions d'euros les obres del centre tecnològic del parc, on testaran els seus productes les empreses del sector. El parc, d'una superfície total de 70.000 metres quadrats, també tindrà un edifici de viver d'empreses, pavellons poliesportius, pistes d'atletisme, piscina a l'aire lliure i piscina coberta, clínica especialitzada, escola de negocis, una residència comunitària amb 300 habitacions i un village amb 128 per a esportistes.
En els últims anys, Fluidra ha estat fent servir les instal·lacions del Club Natació Sabadell per provar les seves innovacions en piscines. L'últim resultat d'aquest acord estratègic va ser la inauguració, al juliol, d'una piscina olímpica amb fons i pont mòbils que ha costat 5,8 milions d'euros.
Tot i que no vol parlar de xifres, Planes deixa molt clar que els diners no seran cap handicap per a la inversió en el parc: “Quan vam fer la reprogramació, vam deixar clar que no s'escatimarien recursos en internacionalització i innovació. No es tracta de redistribuir partides d'investigació, sinó de dirigir els recursos disponibles cap al que creiem necessari”. Per afrontar la crisi econòmica, el grup va canviar la seva estructura l'any passat, amb l'objectiu de retallar les despeses un 15% i la plantilla un 7% en relació amb l'any 2008, però ha mantingut la política estratègica de dedicar a R+D+i al voltant del 2 per cent de la facturació. El pressupost anual del centre de recerca de Polinyà és d'uns 15 milions d'euros. S'inverteix en les quatre divisions, tot i que en ser la de piscines el negoci principal —el 68% de la facturació és de l'àrea de piscines; el 18% de tractament de l'aigua i la resta de les àrees de rec i conducció— s'hi destina més, en innovacions relacionades amb salut i equipaments, com l'enllumenat amb leds, sistemes de seguretat com les cobertes automàtiques i tractaments d'aigües menys agressius com els desinfectants electroquímics. La recerca es basa en tres criteris: sostenibilitat amb estalvi d'aigua i energia, orientació al client (comoditat en el manteniment, en les reparacions...) i oferir solucions integrals.
En el primer semestre de 2010, la companyia catalana ha incrementat en un 4,9% les seves vendes, dels 320 milions d'euros de 2009 als 335,5 milions d'euros en la primera meitat d'aquest any, amb un augment del 8,5% en el mercat espanyol i un creixement similar en els mercats exteriors. En el mateix període, ha aconseguit un benefici net de 20,6 milions d'euros, sis vegades més que un any abans. Preguntat sobre quin factor ajuda més a aguantar la crisi, Planes apunta que internacionalització i diversificació sectorial han estat claus per resistir la crisi, “però la internacionalització és la clau. L'any passat, tots els països patíem, aquest n'hi ha que pateixen menys i ja n'hi ha que no pateixen...” Mentrestant, l'expansió internacional no s'ha aturat, i Fluidra s'ha implantat a Egipte, Tailàndia i Sud-àfrica, “de manera que hem continuat complint l'objectiu estratègic d'implantar-nos en tres llocs nous cada dos anys”.
ÀREES D'EXPANSIÓ.
Pel que fa a les possibilitats que la plantilla del grup torni al nivell de 2008, el conseller delegat de Fluidra assenyala que la retallada de personal del 7% de l'any passat es va fer per ajustar la grandària del grup a una situació que no farà marxa enrere “perquè hi havia unes línies de negoci que no tornaran mai. A partir d'aquí, la plantilla augmentarà on calgui reforçar en funció del creixement”.
Exemple d'internacionalització
Fluidra és un dels exemples d'èxit d'expansió a l'estranger que recull el centre virtual d'internacionalització de l'Instituto de Comercio Exterior (Icex). Tot va començar l'any 1969, quan quatre socis catalans —dos dels quals eren constructors de piscines— van fundar l'empresa Astral amb la intenció de fabricar-se ells mateixos els materials que havien d'importar.
El següent pas va ser vendre la fabricació pròpia a altres instal·ladors espanyols, i d'aquí es va passar a França; ràpidament, ja que s'hi va començar a vendre l'any 1970 i el 1974 ja s'hi creava la primera filial estrangera. A continuació va venir la delegació d'Itàlia, i no ha parat una expansió que va néixer gairebé al mateix temps que la companyia, que s'hi va veure pràcticament obligada perquè el mercat espanyol era molt petit.
Paral·lelament a l'expansió internacional, el grup —que passa a anomenar-se Fluidra l'any 2007, quan comença a cotitzar a la borsa espanyola— diversifica el negoci en veure que molts dels productes que desenvolupa amb l'activitat de construcció de les piscines —tractament d'aigua, conduccions— es poden aplicar a sectors afins.
Ara té presència a 32 països madurs a través d'unes 150 delegacions —la filial russa Astral SNG acaba de complir deu anys— i la seva xarxa comercial ven a 170 països.