Parèntesi en la tempesta
Els inversors celebren l'èxit de les subhastes de deute de Grècia, Portugal, Espanya i Itàlia amb un festival alcista que empeny l'Íbex-35 fins els 10.385,10 punts (+9% setmanal) Per Marisa Nuez
Alcoa ha tornat a beneficis i Intel ha obtingut uns guanys rècord en 2010, fets que han animat la renda variable aquesta setmana
Primera festa de l'exercici. Els principals índexs borsaris s'han tret de sobre el signe negatiu i han acomiadat una setmana caracteritzada per les compres a la pràctica totalitat de mercats. Malgrat que l'inici de setmana va tornar a portar el color vermell al conjunt de parquets pel rumor cada cop més insistent sobre l'imminent rescat a Portugal i el contagi a la resta de peces del domino (Espanya, Itàlia i Bèlgica), la tempesta del deute va amainar de cop. Totes les mirades estaven posades en les subhastes que s'havien de celebrar en el decurs de la setmana en diferents països perifèrics de la zona euro. Grècia i Portugal van ser el primers a passar l'examen amb nota. El rumor del rescat portuguès va perdre credibilitat i el festival alcista en les borses va començar. La borsa espanyola, especialment sacsejada darrerament, va ser una de les protagonistes i l'Íbex-35 va pujar un 5,42% dimecres (jornada de la col·locació de Portugal) amb tots els valors de l'índex en positiu i amb els bancs apuntant-se significatives alces (fregant el 10%). Aquesta pujada, juntament amb l'1,53% registrat dimarts i el 2,67% de dijous, han esborrat el signe negatiu en el balanç anual i l'Íbex-35 acumula un guany del 8,862% setmanal i del 5,34% en 2011, després de reconquerir els 10.000 punts (ha tancat divendres en els 10.385,10 punts). Les subhastes posteriors de deute celebrades a Espanya i Itàlia no van fer sinó incrementar l'optimisme en comptar amb el recolzament dels inversors. La bona marxa d'aquestes subhastes va donar un respir no només a la renda variable sinò també a la prima de risc. Si a principis de setmana l'espanyola escalava posicions i s'apropava al nivell de 300 punts bàsics, dilluns estava en els 272, aquesta xifra va caure fins els voltants dels 220 punts a finals de setmana.
Suport asiàtic.
I la part macroeconòmica també ha contribuït a la millora de la confiança en les borses del Vell Continent. La expansió que ha experimentat l'economia alemanya en el conjunt del 2010 ha deixat els mercats amb la boca oberta. El país d'Angela Merkel va créixer un 3,6% -l'augment més important de la dècada- i els inversors no van dubtar a l'hora de celebrar que la locomotora germana agafa embranzida, confiats que aquesta pot acabar per arrossegar les economies veïnes, encara deprimides.
A l'altra banda de l'Atlàntic, els indicadors macroeconòmics també han aportat una mica de confiança sobre el progrés de l'economia. La Reserva Federal (FED) ha assenyalat en les conclusions del Llibre Beige que l'economia nord-americana va créixer moderadament en el darrer mes de l'any passat, a més de constatar un increment de la despesa dels consumidors, clau perquè l'economia creixi, i una millora del mercat laboral, tot i l'augment per sorpresa de les demandes del subsidi d'atur conegudes dijous. A més a més, el president de la FED, Ben Bernanke, s'ha mostrat optimista amb l'evolució de l'activitat econòmica en el 2011, en pronosticar un creixement del 3% al 4% durant el present exercici.
Per la seva banda, la inauguració de la temporada de presentació de resultats també ha donat fruits en els mercats borsaris. El gegant de l'alumini Alcoa va encetar la temporada als EUA mostrant les seves xifres als mercats. Alcoa ha tornat a obtenir beneficis i ha sorprès els inversors en ser molt millor del que esperaven. I la tecnològica Intel no s'ha quedat enrere, esquivant la crisi econòmica i obtenint beneficis rècord, amb un augment del 167% en el conjunt de 2010.
I després d'aquestes pujades, què toca esperar? Els experts consideren prioritari mantenir la sang freda. Si bé és cert que ningú vol perdre el tren de les alces, no es pot passar per alt que els fantasmes de deute i d'alentiment econòmic no han desaparegut dels parquets i que les borses, especialment l'espanyola, ha pujat molt en poc temps. En qualsevol moment tornaran a la primera plana les incerteses i els inversors que hagin entrat en el mercat a l'abric de la darrera onada d'optimisme poden veure's atrapats en el parquet. La propera setmana serà clau de nou per mesurar la capacitat de finançament d'Espanya i Grècia en les respectives subhastes que tenen en agenda.