Mercantil

La nostra empresa ha tingut pèrdues molt importants, pot plantejar-se realitzar una operació acordió?

Una operació acordió és quan una empresa que ha tingut pèrdues molt importants realitza simultàniament un doble moviment. Per una banda, es redueix el capital social a zero i per altra s'amplia per damunt dels mínims legals exigits. Podríem dir que es tracta de fer taula rasa per reequilibrar la situació financera.

La llei de societats de capital estableix que l'acord de la junta general de reducció del capital a zero o per sota de la xifra mínima legal només podrà realitzar-se quan simultàniament s'acordi l'augment del seu capital fins a una quantitat igual o superior a la xifra mínima de capital social que estableix la llei per a cada tipus de societats. La mateixa llei diu que no es podran adoptar acords de disminució de capital per compensar pèrdues i per dotar la reserva legal, quan la societat tingui reserves voluntàries o quan la reserva legal, una vegada realitzada la reducció, excedeixi del 10% del capital. Caldrà respectar el dret de preferència dels socis per a l'adquisició de les noves accions realitzant l'augment del capital.

A l'operació de reducció de capital per compensar pèrdues, com que no hi ha devolució de béns o drets als socis, no motiva liquidacions davant l'Agència Tributària de Catalunya ni per operacions societàries, ni, tampoc, per la modalitat d'actes jurídics documentats. L'augment de capital tributa a l'1,2%.

Atenció, es tracta d'una operació que pot donar problemes perquè es poden produir importants canvis en l'estructura accionarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.