Eines

Ajudar és fer-los créixer

Novartis impulsa un projecte a Kenya, en col·laboració amb metges espanyols, amb l'objectiu de formar professionals autòctons que siguin capaços de posar en marxa un centre d'excel·lència de trasplantament de ronyó

Un 90 per cent de la població de Kenya no té cap mena d'assegurança mèdica

Sovint, les organitzacions no governamentals es queixen que els governs i les institucions del Primer Món actuen als països en vies de desenvolupament d'una manera assistencial. Aquestes entitats consideren que la millor manera d'ajudar aquests estats és proporcionar-los eines perquè puguin créixer i desenvolupar-se fins que arribi el dia que deixin de ser subsidiaris dels ajuts que provenen sobretot d'Occident. Això és el que està fent des del 2010 la farmacèutica Novartis a Kenya, on conjuntament amb l'hospital Nacional de Kenya i en col·laboració amb reconeguts metges catalans i espanyols impulsa la creació d'un centre d'excel·lència de trasplantament renal -que hauria de ser un referent per a tota l'Africa subsahariana-, alhora que forma professionals autòctons perquè puguin gestionar la important demanda de trasplantaments de ronyó que hi ha en aquest país africà.

Aquest projecte, que forma part de l'estratègia de responsabilitat social corporativa de la companyia, porta per nom Interlife i en només un any ha aconseguit que l'hospital Nacional de Kenya hagi pogut portar a terme, amb èxit, 27 trasplantaments de ronyó, que ara ja arriben a 35. Ara com ara, i segons xifres de Novartis, hi ha 160 pacients que se sotmeten a tractaments de diàlisi en aquest centre hospitalari, un cinquanta per cent dels quals podrien ser candidats a passar per la sala d'operacions.

UN GREU PROBLEMA.

La qüestió renal és un dels problemes mèdics més significatius de Kenya. L'estadística diu que anualment 6.000 persones pateixen aquesta malaltia, un percentatge important si es té en compte que la població del país és de 40 milions de persones. Aquesta acumulació de casos comporta que hi hagi unes llistes d'espera interminables i, per tant, un excés de demanda d'intervencions que no pot ser atesa. Els pacients passen una mitjana d'entre tres i cinc anys sotmetent-se a tractaments de diàlisi que no són precisament assequibles al conjunt de la població. Aquesta situació fa que molts pacients, i al darrere els seus familiars, es vegin abocats a situacions de pobresa extrema per poder fer front als tractaments. Cal tenir en compte que el 90 per cent de la població kenyana no disposa d'assegurança mèdica i ha de pagar per cada servei que rep. L'altre 10% restant disposa d'assegurança, però aquesta no els cobreix ni la diàlisi, ni el trasplantament, ni els medicaments immunodepressors.

El primer trasplantament renal de la història de Kenya es va fer el 1978 a l'hospital Nacional de Kenya, sis anys abans que el centre sanitari estigués en condicions de disposar d'una unitat especialitzada en el tractament de malalts de ronyó. A partir d'aquell moment, i en el període comprès entre els anys 2000 i 2009, els trasplantaments que es van arribar a fer van ser esporàdics, van tenir un cost molt elevat i, el pitjor de tot, van tenir resultats decebedors.

UN projecte d'esperança.

És en aquesta context que neix el programa Interlife l'any 2009. Els objectius inicials del projecte eren: millorar el sistema de trasplantament renal a Kenya; millorar el nivell científic de les unitats de trasplantament; generar capacitats per al futur hospital nacional mitjançant la formació d'experts autòctons; recuperar la confiança dels pacients en el sistema de trasplantaments -posat en entredit pels fracassos anteriors-; i enfortir les capacitats dels especialistes locals. En resum, aportar elements que permetin ser autònom el sistema mèdic africà en aquest camp.

FORMANT METGES.

Interlife és un programa amb una durada, establerta inicialment, de cinc anys. Durant el 2010, una dotzena de metges de Kenya s'han format gràcies a la col·laboració d'un equip multidisciplinari de l'hospital Clínic de Barcelona i de l'hospital de Valdecillas de Santander. El gener de l'any passat, un equip estatal d'especialistes en nefrologia i urologia va avaluar les necessitats en infraestructures i les capacitats de la unitat de trasplantament de l'hospital Nacional de Kenya, per tal de concloure si el projecte era viable. El març, l'equip espanyol va viatjar a Kenya per fer sis trasplantaments de donants vius a Kenya.

Ha estat a partir d'aquestes bases que s'han assolit amb èxit aquests 35 trasplantaments. Els pacients han millorat significativament. Ara, el termini mitjà de recuperació dels pacients trasplantats és de dues setmanes i de cinc dies per als donants; xifres que representen una reducció del 50% del període de recuperació previ a la implantació d'aquest projecte internacional.

El cost del programa forma part de la política de RSC de Novartis, que el 2010 va dedicar 1.500 milions de dòlars a programes d'accés a medicaments, un 3% anual de les seves vendes netes. Més de 88,5 milions de persones van resultar beneficiades d'aquesta política que inclou ajuts per garantir l'accés a medicaments contra la malària, la lepra i la febre del dengue en més de 30 països africans, de l'Àsia i també de l'Amèrica Llatina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.