Focus

Luis Martín Cabiedes

àngel inversor

“Cal ser conscient que 9 de cada 10 inversions seran dolentes”

El meu objectiu és estabilitzar-me en deu operacions per any
No té gaire sentit que tinguem un tracte fiscal pitjor que el capital de risc
Amb el fracàs, s'aprèn justament a conviure-hi, i a no buscar-ne els culpables
L'última operació que he tancat ha estat Zyncro, un Facebook per a empreses

Luis Martín Cabiedes és un dels àngels inversors més actiu del sector d'internet a l'Estat espanyol, amb més d'una dècada d'experiència.

Encara pot comptar els emprenedors que ha acompanyat a començar, en tot aquest temps?

He fet 34 inversions, però hi ha moments de molta activitat i d'altres de més fluixos. El meu objectiu és estabilitzar-me en 10 operacions per any.

De crisi, ni parlar-ne...

Al sector d'internet per a consumidors massius, que és on em moc, les coses s'estan movent. La nostra crisi va ser la del 2001, però ara estem en un moment realment bo amb taxes d'inversió desconegudes.

El 2006 va confiar en uns emprenedors que volien posar en marxa un club privat de venda a internet. L'empresa es deia Privalia i avui factura més de cent milions. S'imaginava un èxit com aquest?

Em van explicar Privalia el maig de 2006 però en aquell moment vaig dir que allò no funcionaria a la vida perquè aleshores el comerç electrònic a l'Estat espanyol només havia demostrat que funcionava amb la venda de bitllets d'avió. Però com que els emprenedors de Privalia són bons emprenedors, van continuar endavant, em van tornar a trucar a l'octubre i em van dir que havien venut 18.000 euros en un dia. Vaig preparar el xec de seguida.

Quina rendibilitat va aconseguir, quan va sortir-ne el 2009?

Escandalosa, vaig entrar amb una valoració de la companyia de 2 milions i en vaig sortir amb una valoració de 40. Però és clar, cal tenir en compte que una o dues operacions de cada 10 em surten bé.

Privalia n'és l'excepció?

De les 34 inversions que he fet, n'hi ha realment 4 que han estat bones, però un percentatge d'èxit del 10 o del 20% està molt bé, és el que tenen els fons de capital de risc als EUA. Tenir en compte això és molt important per fer d'àngel inversor: és millor fer diverses operacions, perquè si només en fas una, segurament et sortirà malament.

Què n'ha après, dels fracassos?

Justament a conviure-hi, a saber que de vegades simplement les coses fallen i que no és culpa de ningú. Aquest és un entorn de tanta incertesa que és com si estiguéssim en un laboratori investigant molècules, fas moltes proves i no totes funcionen.

Quants projectes li arriben cada any?

400 o 500, més d'un al dia.

No sembla que hi hagi gaire crisi d'esperit emprenedor, com es diu sovint...

Moltes vegades sento manifestacions de la gent, de vegades ben intencionades, fins i tot de polítics, i penso que parlen d'un país que no és el meu. Barcelona té un clúster d'activitat emprenedora superior al que ens correspon com a país, el que passa és que no som Califòrnia. De Sillicon Valley només n'hi ha un al món, però a Europa tenim pols com Cambridge, Munich, Barcelona. Estem jugant a la lliga que ens correspon.

Catalunya, amb Madrid, s'ha posat al capdavant en l'aplicació d'incentius fiscals per a la inversió privada, però encara són mesures tímides. En caldria de noves?

No sóc especialista en política fiscal però hi ha determinats avantatges que s'apliquen al capital de risc que potser serien més útils per als àngels inversors. No sembla lògic que hi hagi més bon tractament fiscal per la compra d'autopistes per part d'un fons de capital estranger que per la creació d'una start-up a Tarragona. Ara bé, sóc conscient que aquest context de crisi no és el millor escenari per plantejar avantatges fiscals.

Acaba de constituir Cabiedes & Partners. Com canviarà, això, en la seva manera d'actuar?

Ara sóc un angel found, una figura híbrida que té part d'àngel inversor, perquè encara em jugo els diners i entro bàsicament en estats molt inicials de l'empresa, però que té una part de fons perquè també invertiré diners de tercers i perquè farem seguiment de les empreses participades per seguir finançant-les en el seu creixement.

Dels projectes que té actius, quants serien susceptibles d'entrar en aquesta estratègia?

El 2010 ja he fet segones rondes en Offerum i Club Santa Monica. I n'hi ha d'altres de susceptibles perquè la collita del 2010 ha estat molt bona, hi ha empreses amb molta capacitat de créixer i el creixement és caríssim.

Quina capacitat d'inversió té i quins són els socis?

Tenim un compromís d'inversió de 25 milions d'euros. Un terç el poso jo i la meva família, un terç, fons públics sobretot a través de la iniciativa Neotec, i la resta, amics i coneguts a través del fons Corpfin i el fons de pensions basc Itzarri.

Quina ha estat la darrera inversió que ha fet?

Zyncro.com, un Facebook per a empreses, un projecte de l'entorn d'Inspirit de Didac Lee, i de Lluís Font (MTR).

perfil

De professió, inversor

Com la majoria dels àngels inversors, Martín Cabiedes ho va començar a fer per casualitat, sense saber que el que feia tenia cap nom. Als 90, i a través de l'empresa familiar (Europa Press) es va convertir en soci de portals d'internet com Olé o MyAlert, a qui servia notícies a canvi d'una petita participació en el negoci. Així va néixer una passió però també una professió, perquè Martín Cabiedes tanca deu operacions per any, un volum que requereix una dedicació constant. Aquests anys l'han convertit en un dels inversors i experts d'internet més reconeguts a l'Estat espanyol i segurament dels que més plans de negoci s'ha hagut de llegir. No l'importa, és la seva passió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a