Borsa

Desert d'inversors

El diner continua absent i desconfiat per la resolució de la crisi grega. Tampoc l'economia dels EUA motiva els inversors. Una treva permet a l'Íbex-35 esquivar pèrdues.

L'Íbex-35 va posar
en perill el nivell dels 10.000 punts dilluns, quan va marcar un mínim intradia de 10.030,60 punts

Res no ha canviat en el panorama borsari durant els darrers cinc dies. Més aviat, tot ha empitjorat una mica més. La solució a l'actual situació de Grècia sembla que no té intenció de fer-se efectiva amb rapidesa, i els rumors al voltant de la reestructuració del seu deute i fins i tot de la fallida del país continuen agafant cos. Davant aquesta creixent incertesa, el pessimisme és el sentiment predominant en uns mercats baixistes que no troben cap notícia significativa que els permeti sortir del forat on han caigut arran del nou capítol en la crisi de deute dels països perifèrics de la zona euro.

No només no hi ha bones notícies en el panorama borsari, sinó que cada dia n'arriben de noves en la mateixa línia, desmotivant qualsevol possible rebot que pugui gestar-se. A part dels dubtes al voltant del cas grec, aquesta setmana els inversors han topat de nou amb les agències de qualificació. En aquesta ocasió li ha tocat de ple a Itàlia, país al qual Standar&Poor's ha inclòs en el sac dels perifèrics assenyalant el seu elevat endeutament com un motiu per rebaixar-li el ràting.

Les borses van reaccionar a aquestes notícies amb descensos en la primera jornada de la setmana, sacsejades també pel resultat de les eleccions autonòmiques i municipals a Espanya. Aquests comicis -amb una clara patacada del partit que governa el país- van elevar les incerteses en els mercats borsaris i en els de deute públic, tornant a impulsar la prima de risc per sobre dels 260 punts bàsics. Malgrat això, els inversors no han donat l'esquena a les emissions del Tresor espanyol i aquesta setmana la subhasta celebrada ha tingut una àmplia demanda i un descens en la rendibilitat de les lletres a tres i sis mesos. Així doncs, i malgrat la darrera ensopegada, els mercats continuen discriminant i allunyen Espanya dels països rescatats (Grècia, Irlanda i Portugal).

BAIX CREIXEMENT.

Amb el rerefons de la crisi de deute, els inversors han buscat en altres bandes indicadors que aportin llum a l'actual panorama ple d'ombres. Així, els mercats han dipositat la seva confiança en les dades macroeconòmiques dels EUA, pensant que si se situaven en línia amb les previsions podrien frenar la tendència baixista i donar lloc a un rebot, ni que fos tècnic. Però tampoc els indicadors macro han ajudat a recuperar la confiança en la renda variable. La revisió a la baixa del creixement econòmic als EUA corresponent al primer trimestre fins a l'1,8% des del 2,2% previst va refredar més els ànims en els parquets. L'increment de les demandes del subsidi d'atur, quan els experts esperaven un descens, va acabar per imposar els números vermells en la pràctica totalitat de borses europees. Paradoxalment, els índexs de Wall Street van ser capaços de sobreposar-se al cop inicial i de la mà del sector tecnològic els inversors van obviar que la seva economia realment s'està afeblint.

El bon tancament a Nova York la vigília va ajudar les borses europees a iniciar la darrera sessió de la setmana amb guanys, reduint o eliminant el signe negatiu del balanç setmanal. El positiu comportament de la borsa espanyola divendres, quan va pujar un 1%, va esborrar els números vermells a la setmana i l'Íbex-35 ha acabat per revalorar-se un 0,57% en cinc jornades. El selectiu indicador va tancar divendres en els 10.261,20 punts, tot i que a principis de setmana va posar en perill els 10.000 punts -dilluns va marcar un mínim intradia en els 10.030,60 punts- des d'on va rebotar. Malgrat aquesta recuperació, i a falta de dues jornades per cloure el mes, molt haurien de canviar les coses perquè el maig no esdevingui el pitjor mes del 2011, arrossegant un descens del 5,68% mensual fins divendres passat i deixant en un 4,08% la plusvàlua anual.

A part de la bona evolució de Wall Street dijous al vespre, que va contagiar-se a Europa, els índexs del vell continent van pujar en la darrera jornada setmanal pel bon comportament del sector bancari pels canvis que la Unió Europea (UE) vol introduir en la directiva de Basilea III, on han de quedar plasmades les noves exigències de capital a les entitats financeres.

SENSE BRÚIXOLA.

Amb vista a les pròximes sessions, els experts creuen que no serà fins dimarts quan es produiran moviments significatius a les borses europees, atès que tant Wall Street com la plaça de Londres romandran tancades. A falta de la brúixola que acostuma a ser el parquet novaiorquès, els analistes creuen que seran pocs els inversors que prendran posicions en els mercats de renda variable, que sí que obriran les seves portes, i és previsible que ajornin les decisions fins dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.