Focus

Els aliments segurs i intel·ligents del futur

La tecnologia QDS d'assecat d'embotits i la pasteurització a grans pressions hidrostàtiques són alguns dels resultats del projecte Futural, coordinat per l'IRTA

Un 83% de les empreses participants han millorat la seva capacitat d'innovar

L'empresa de productes carnis Casademont, de Bonmatí, va posar en marxa l'any passat la primera línia de producció que funciona amb la tecnologia QDS, que permet assecar embotits llescats en només 24 hores, davant les entre quatre i vuit setmanes que calen amb el mètode tradicional. Fabricada amb patent de l'IRTA per l'empresa de maquinària per al sector de l'alimentació Metalquimia de Girona, aquesta nova tecnologia permet guanyar temps i així fer productes sense sal, reduir espai de magatzem i apostar per la innovació en els productes. El QDS és un dels resultats més interessants dels quatre anys d'investigació en tecnologies dels aliments de Futural -acrònim del projecte Contribució de les noves tecnologies en l'obtenció de futurs aliments més segurs, més nutritius, més convenients i més intel·ligents-, que ha tret 12 patents i 23 nous productes alimentaris, d'envàs o maquinària. Amb un pressupost de 21 milions d'euros -9 milions a través del programa Cenit del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació- i coordinat per l'IRTA, hi han participat 24 empreses i 15 organismes d'investigació de Catalunya, 5 del País Basc, 3 de Galícia, 3 de Castella i Lleó, 3 del País Valencià, 3 de Madrid i 1 d'Andalusia, i 24 empreses.

REVOLUCIÓ.

Josep Maria Monfort, director general de l'IRTA, destaca que QDS és “una innovació de ruptura perquè hi ha un abans i un després en la fabricació d'un producte”. Aquesta tecnologia és posada com a exemple d'innovació europea en l'últim número de la Technology Review del Massachussetts Institut of Technology (MIT), juntament amb una altra innovació generada pel Futural: el desenvolupament i fabricació d'un prototip d'altes pressions ultraràpides (APUR) mitjançant el qual es pasteuritza en fred a una pressió hidrostàtica de 6.000 bar (5 vegades la que hi ha al fons de la fossa de les Marianes). Hyperbaric, una spin-off de Nicolás Correa, destaca que ha pogut construir l'equip més productiu del mercat mundial, i que l'any passat li va representar el 39% de les vendes.

SACRIFICIS.

També relacionat amb les altes pressions, s'ha desenvolupat amb èxit un projecte per a Mercabarna que mata llagostes i llobregants instantàniament i augmenta el rendiment perquè la cua se separa amb gran facilitat i no queda polpa enganxada a la clova. Barrufet Group, per la seva banda, ha dissenyat una nova gamma de plats destinats a la restauració col·lectiva -com els fingers de rap, steak de rap, broqueta de rap i gambes, broqueta de gamba i calamar- que tenen una vida més llarga, i la Fundació Alícia ha aconseguit noves textures de gels aplicables a les presentacions de diferents aliments i, amb l'aplicació d'altes pressions, la higienització completa de les ostres i que aquestes tinguin una vida útil de fins a tres setmanes.

En l'àmbit de l'alimentació infantil, Laboratorios Ordesa té en fase de patent el tractament amb altes pressions hidrostàtiques, que millora el perfil de composició de la llet i la seva qualitat microbiològica, aconseguint una bona estabilitat de les fórmules infantils. També destaca que han pogut identificar les condicions que respecten la textura i no provoquen les oxidacions de les fórmules infantils tractades mitjançant radiofreqüències. Ordesa i IRTA tenen a Monells una planta pilot de la fabricació d'aliments a escala preindustrial tot permetent a empreses i centres d'investigació realitzar estudis i assaigs de nous productes alimentaris que aportin valor afegit als aliments. La planta és multifuncional, ja que permet desenvolupar aliments amb base làctia i provar altres productes com llets vegetals (orxates, llet d'ametlles...), begudes isotòniques o sucs de fruita.

El projecte Futural el lidera l'Agrupació d'Interès Econòmic Alimentació i Salut del Futur (representada per Laboratoris Ordesa S.L, NC Hyperbaric, Llet de Catalunya, Nanobiomatters i la Sociedad Cooperativa de la Valle dels Pedroches).

Per la seva banda, les altres empreses participants se situen entre les cinc primeres del rànquing del seu subsector, com són Barrufet, Casademont, Cerveses San Miguel, Conserves Azagresa, Eroski, Exxentia, Fundació Alícia, Grup Amcor Flexibles, Llet Nostra, Metalquimia, Noel Alimentària, Pita Hermanos, Soria Natural, Tecnolat, Ulma Packaging i Ultracongelados Virto.

El projecte Cenit Futural buscava assentar les bases científiques per utilitzar les noves tecnologies en l'elaboració d'aliments del futur amb la finalitat d'adaptar-los a les noves necessitats del consum, augmentant la competitivitat de les empreses participants i del sector agroalimentari en general.

Un 83% de les empreses participants han millorat la seva capacitat d'innovar; el 57% han accedit a noves xarxes tecnològiques; el 87% de les empreses del consorci han col·laborat entre elles en altres àmbits, i el 83% de les empreses han col·laborat també amb els organismes d'investigació en noves iniciatives.

Creativitat aplicada a la conservació dels productes

Innoducky (Mas Parés) ha aconseguit allargar la durada de productes de semiconserva amb altes pressions en productes derivats del foie gras. Mas Parés va obtenir en la Fira Alimentària de Barcelona el premi Innoval 2010 per a dos dels seus productes: El bombó de foie al pebre de Sechuán en la categoria de congelats, i el foie gras al bombó de Xixona en la categoria de carnis i derivats.

Mas Parés ha guanyat per cinquena vegada aquest guardó, acumulant ja sis premis i situant-se com la petita i mitjana empresa que ha aconseguit més premis Innoval en la història del guardó.

El grup Mahou-San Miguel també ha obtingut resultats del Futural: un compost a base de polifenols, obtingut dels corrents residuals del procés clàssic d'elaboració de la cervesa, que es caracteritza per les seves propietats per allargar la vida comercial dels productes envasats. En el projecte s'ha desenvolupat un procés d'extracció dels polifenols -que tenen propietats antioxidants, antimicrobianes i termoestables-, que són incorporats als envasos actius mitjançant l'ús de nanoargiles.

S'ha aplicat amb èxit per a la conservació de carn de vaquí envasada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.