Injecció d'optimisme
L'actuació conjunta del BCE i la FED insufla aire a uns mercats ofegats per la crisi. Els inversors aparquen la cautela i l'Íbex 35 s'emporta un guany setmanal del 5%.
Els bancs centrals europeu, nord-americà, londinenc i suís ofereixen liquiditat a les entitats financeres i la borsa s'engresca
El mercat borsari actual continua obert en exclusiva per als inversors més professionals. A importants descensos dels índexs no aptes per a tots els cors, els segueixen recuperacions que deixen sense alè el més experimentat. És justament això el que està succeint en els parquets des de fa ja algun temps -sense anar més lluny a finals d'agost–. I és el que ha tornat a passar aquesta mateixa setmana. Els inversors venien tocats de la setmana precedent per la dimissió de l'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), l'alemany Jürgen Stark, que es va sumar al pessimisme pels auguris de recaiguda en recessió de l'economia global. Això va provocar una caiguda a plom de la confiança dels inversors i, per extensió, dels índexs borsaris, que dilluns encara no tenien motius per aixecar-se. Més aviat tot el contrari, atès que van esclatar nous rumors sobre la imminent fallida de Grècia i la manca de diner del país per fer front als compromisos més immediats.
La por va tornar a envair tots els parquets i la borsa espanyola va ser una de les més castigades, amb un retrocés del 3,41%, que va portar l'Íbex 35 directament als mínims de l'any 2009. Un altre dilluns negre marcava l'evolució dels parquets, mentre la prima de risc s'enfilava cap als 360 punts i mostrava la desconfiança envers l'economia espanyola. Però quan tot feia presagiar una setmana governada de nou pels números vermells, la reunió proposada per reunir França, Alemanya i Grècia i tractar de buscar una solució a la crisi que no passi per la fallida del país va retornar l'optimisme als inversors. Els índexs, que van iniciar la segona sessió borsària amb descensos, van acabar en positiu. En el cas de l'Íbex 35, aquest va sumar un 2,53% amb el sector bancari liderant les alces de la jornada (BBVA +5%, Santander +4,33% i Caixa Bank +3,63%).
Amb la creació dels eurobons, de nou a sobre de la taula com a solució a la crisi del deute de la zona euro i l'expectació per les conclusions de la cimera Merkel, Sarkozy i Papandreu, els inversors van tenir suficients motius per mantenir les compres una jornada més. Fins i tot van ignorar les crítiques del Banc Mundial sobre la falta d'unitat de la zona euro en moments clau per resoldre els seus problemes. Això va permetre a la borsa espanyola tornar a conquerir el nivell dels 8.000 punts, perdut divendres passat, i sumar un 2,70% de plusvàlua en la jornada de dimecres. A mesura que ha avançat la setmana, l'optimisme dels inversors ha anat en augment, tot i que les dades macroeconòmiques que es van coneixent apunten sense ambigüitats a una frenada econòmica a una i altra banda de l'Atlàntic.
missatges positius.
Amb els índexs en zona de guanys, l'última sessió de la setmana va concloure amb més ganes de pujar mentre se celebrava una reunió informal entre els ministres de finances de la zona euro per desbloquejar el rescat a Grècia i evitar el desastre que suposaria el contagi a la resta de països de l'eurozona. Ara caldrà veure si al bell mig de l'estira-i-arronsa habitual de les últimes cimeres aconsegueixen trobar un camí definitiu a la crisi i si aquest acontenta els mercats. De moment, però, les accions empreses en les darreres sessions han permès eliminar el color vermell del balanç setmanal dels índexs. El selectiu índex espanyol es va acomiadar divendres en els 8.388,40 punts, un tancament que suposa una revaloració setmanal del 6,5%. No obstant això, és millor no confiar-se, atès que res no ha canviat en els parquets i la volatilitat pot tornar en el moment més inoportú.