Empreses

Un proveïdor d'internet que dobla negoci sense ‘hosting' barat

ServeisWeb allotja uns 50.000 dominis en un ‘data center' amb capacitat per a 10.000 servidors

“Oferim un ‘cloud' de debò, no una virtualització maquillada que confon l'usuari”

L'empresa proveïdora d'infraestructures d'internet ServeisWeb preveu que acabarà aquest any amb una facturació propera als 2,5 milions d'euros, bàsicament amb la seva activitat de centres de dades, on s'allotgen uns 50.000 dominis, entre els quals hi ha els de grans clients dels sectors financer, de mitjans de comunicació i del sector de les TIC que el seu fundador i accionista únic, Xavier Serra, no vol esmentar per motius de confidencialitat.

Serra assegura que l'empresa no nota la crisi, sinó tot el contrari, perquè després d'haver registrat creixements del volum de negoci d'entre el 20 i el 25 per cent anual -el 80 per cent dels anuals s'han reinvertit- espera que el 2012 la facturació es doblarà perquè “l'empresa ha arribat a un nivell de maduració i està recollint els fruits de quinze anys”.

La previsió d'aquest fort creixement de l'activitat -tant per la incorporació de nous clients com per l'augment de les necessitats dels actuals- va portar a la construcció fa dos anys de l'actual seu de l'empresa, un data center amb dues sales preparades per tenir capacitat fins a 10.000 servidors, 15 dies d'autonomia elèctrica sense dependre de subministraments de l'exterior, 3.000 mbs d'ample de banda i balanceig de tràfic a 3 operadors. I una garantia de qualitat de servei Tier 3, amb disponibilitat mínima del 99,9832% del temps, que s'ha traduït en un - 100% de disponibilitat de servei des de la inauguració de la nova seu.

“Moltes empreses ofereixen serveis de hosting [allotjament de pàgines web], però subcontracten els centres de dades a firmes americanes o a empreses de telecomunicacions. Nosaltres hem apostat per ser proveïdors de primer nivell, disposant d'infraestructura pròpia”, explica Serra. “No ens dediquem al hosting pedorrillo sinó a la gamma premium. Volem donar al client garantia de seguretat, conservar-lo, i que sàpiga que té la tranquil·litat que pot créixer el que vulgui i quan vulgui”, assenyala.

I això té un preu: el 60% de la facturació correspon als servidors dedicats, més cars que els compartits. ServeisWeb hi posa la maquinària i el manteniment i tots els recursos disponibles del servidor -rendiment, potència, velocitat...- són usats per oferir serveis d'internet al client, mentre que amb un servidor compartit totes les webs allotjades en el mateix comparteixen capacitat de procés, memòria i espai en disc. També hi ha l'aspecte de la seguretat de les bases dades: “Un entorn compartit no és l'idoni per mantenir la seguretat de les seves dades, ja que molts altres usuaris tenen accés al mateix sistema. Amb un servidor dedicat, el client pot establir les polítiques de seguretat que desitgi, i fins i tot blindar l'accés per mantenir les seves dades en un entorn més segur.”

L'últim servei que la companyia de Fornells ha incorporat és el de Cloud, el de veritat. “Existeixen molts proveïdors que ofereixen Cloud -explica Serra-, però en realitat estan oferint una simple virtualització, maquillant-la com a núvol perquè l'usuari confongui termes. A ServeisWeb oferim un cloud de debò, una arquitectura composta per múltiples servidors, cabines de disc, electrònica de xarxes, firewalls...per poder garantir una redundància total del servei, la presència a internet i el maquinari.”

Des de l'inici, els impulsors de ServeisWeb van tenir clar que havien d'enfocar el negoci a internet, i l'any 1996 van ser pioners amb serveis de streaming com el de la sèrie El cor de la ciutat. Una línia que mantenen, afirmant que són “l'única empresa espanyola amb R+D propi i desenvolupament de plataformes audiovisuals clau en mà basada en eines i marques pròpies : eLive -plataforma per a emissió de ràdio i televisió per internet- i e-ventos, especialitzada en la difusió en directe d'esdeveniments per internet.

Altres serveis de ServeisWeb són els de hosting de webs, plans multidomini, servidors virtuals i el housing per a empreses que tenen una gran cartera de clients.

Tot i que el negoci està centrat en la gamma alta, hi ha serveis per a totes les necessitats, i el ventall de preus va des dels 10 euros anuals per allotjament d'una web personal fins als 80.000 euros que es facturen als clients amb les necessitats més altes. Això sí, sense manies a l'hora de cobrar: el sistema de cobrament està totalment automatitzat, i s'ha arribat a tallar per un cèntim de deute. Resultat: si el 2009 els incobrats eren de 300.000 euros, ara estan en 5.000.

Amb motiu de la celebració dels 15 anys, la companyia està engegant una sèrie d'accions de divulgació, com un bloc amb el qual es vol fer didàctica sobre aspectes de l'àmbit d'internet que la clientela desconeix, com per exemple que si es fa servir un centre de dades de l'estranger es pot arriscar a fortes multes per infracció de la llei de protecció de dades, que prohibeix la transferència de dades a països que no tinguin nivells de seguretat equiparables als espanyols.

Facturació
2,5 M€
Treballadors
15
Any de fundació
1996
Mecenatge

Fundació per a innovadors

Amb deu anys, Serra creava jocs de vídeo amb un Spectrum i ha triomfat, però afirma que el seu cas no és habitual. “Les institucions venen que aposten per la innovació, però les vies són tan complicades que semblen dissenyades perquè no el tinguis”, explica. Per això, escèptic amb el paper de les administracions, tramita la creació d'una fundació per ajudar a començar els que tinguin idees en el sector d'internet. “Assessorament i descomptes en servidors, però no subvencions. Una cosa és assenyalar on és el cim i una altra portar-los-hi a coll i be”, matisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.