Borsa

S&P fon els guanys

La borsa es beneficia de la millora de la confiança cap al deute sobirà, però nous rumors de rebaixes de qualificació a diversos països de la zona euro dinamiten les alces.

L'aversió al risc dels inversors encara és elevada i es refugien en el deute alemany malgrat perdre part
del capital inicial

El signe positiu ha retornat amb timidesa als parquets. Els inversors han inaugurat l'exercici borsari donant suport a les diverses subhastes de deute públic celebrades per Espanya i Itàlia i això ha tingut un reflex immediat en els parquets europeus. En un ambient més relaxat envers el deute sobirà, el Tresor espanyol ha aconseguit emetre el doble del previst inicialment i a un interès molt menor. Itàlia, per la seva part, també ha aconseguit rebaixar la rendibilitat per al seu deute. Per als experts, aquest suport dels mercats a les col·locacions d'aquests països té a veure amb el fet que els inversors donen el vistiplau a les mesures d'ajustament i retallades d'impostos posades en marxa pels nous governs que dirigeixen el timó en aquests moments. No obstant, els experts creuen que la desconfiança encara és gran cap al deute sobirà europeu i el panorama pot tornar a enfosquir-se en qualsevol moment, sobretot amb la irresolució de la crisi a Grècia i l'aparició d'un nou focus de tensió a Hongria per l'elevat dèficit.

Tanmateix, aquesta setmana aquests temes han estat ignorats pels inversors i el selectiu índex de la borsa espanyola ha reconquerit el nivell psicològic dels 8.500 punts tot i no poder mantenir-lo fins al tancament de divendres. La tranquil·litat que es respirava en els parquets va desaparèixer de cop amb l'aparició de nous rumors al migdia de la darrera sessió borsària. Els índexs van caure en difondre's que el mateix divendres Standard&Poor's tenia intenció de rebaixar la qualificació a diferents països de la zona euro, entre els quals no figurava Alemanya però sí Espanya, Itàlia, Portugal, Bèlgica i possiblement també França. Aquest rum-rum va esfumar els guanys i l'Íbex-35 va tancar la setmana en els 8.450,60 punts, guanyant un 1,95 % en cinc sessions.

Les subhastes de deute han donat oxigen als mercats borsaris durant bona part de la setmana però aquests també s'han aprofitat de la visió, una mica més optimista, que tenen el Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal (FED) de les seves respectives economies per consolidar els darrers guanys. Mario Draghi, president de l'entitat europea, ha assenyalat que veu signes de millora en l'economia per les injeccions de liquiditat que ha posat en marxa alhora que ha decidit no moure els tipus d'interès de l'actual 1% mesura descomptada pels mercats. Per la seva part, el Llibre Beix de la FED també parla d'un ritme "modest i moderat" de creixement de l'economia nord-americana. Ambdues previsions no són excessivament optimistes, però si mirem uns mesos enrere, quan el fantasma de la recessió mundial va planar pels parquets, l'escenari és comparativament més positiu per als inversors.

MUNTANYA RUSSA.

Durant l'exercici 2011 les accions de les entitats financeres van donar més d'un maldecap als inversors, en enregistrar moviments sobtats amb caigudes molt abundoses i alces desmesurades (en alguna ocasió els títols dels grans bancs van sumar guanys de dos dígits en només una sessió). D'ençà que començà el 2012 el sector bancari torna a experimentar evolucions significatives i grans davallades -com les enregistrades pels valors bancaris la setmana anterior (BBVA va caure un 6,75%, Santander va retrocedir un 7,16% i Banc Sabadell i Banco Popular van enfonsar-se un 7,98% i un 6,05% setmanal, respectivament)- que donen lloc a alces significatives com les enregistrades aquesta setmana, amb BBVA i Santander sumant guanys de gairebé el 5,5% dimarts. Així doncs, els valors bancaris tornen a centrar l'atenció dels inversors en ser un dels sectors clau en la crisi econòmica actual, si bé la pressió sobre aquests valors pot reduir-se si l'Autoritat Bancària Europea (EBA) redueix les exigències de capital de la banca per sota del 9% establert -rebaixa que està estudiant- i el sector continua rebent la liquiditat del BCE.

Malgrat les reeixides emissions de deute sobirà dels darrers dies i el bon comportament enregistrat per la renda variable, l'aversió al risc encara és molt present entre els inversors. Tant és així que a falta d'un refugi segur per als estalvis, els inversors han hagut de pagar aquesta setmana per comprar deute alemany. És a dir, que Alemanya no paga per endeutar-se i són els inversors els que, a canvi de recuperar els seus diners en un escenari molt incert, perden part del capital inicial. Per als experts això és una mostra que la desconfiança encara és molt present en els mercats i que la volatilitat i l'evolució erràtica dels índexs serà una constant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.