Eines

Cartografia mental per ser creatius

Els mapes mentals reflecteixen el funcionament del cervell, organitzen la informació i ajuden a generar idees

“Permeten seguir la pista d'idees que, generalment, romanen en la foscor”
“És fàcil de recordar només mirant les paraules clau i els dibuixos”

En la societat de la informació, el problema no és trobar-la sinó gestionar-la, perquè hi ha una sobrecàrrega de dades que provoca confusió i estrès. Cal utilitzar la intel·ligència per processar tanta informació, saber com cal fer servir el cervell amb eficàcia -utilitzar la memòria, pensar de manera creativa-, i amb aquesta finalitat Tony Buzan, president de The Brain Foundation, va crear els mapes mentals.

Un mapa mental és una eina gràfica que “organitza i estructura la informació i ajuda a generar idees i fomentar la creativitat”, segons va explicar dimecres Juan Francisco Martín Gil, psicòleg i soci-director d'Estay Grupo Consultor, en un seminari impartit a l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD).

Com es crea un mapa mental? Un cop definit amb claredat què es busca o es vol resoldre (en la Il·lustració, el contingut d'una presentació), es posa al centre del mapa, i se'n fan sortir branques amb una paraula clau que representen els pensaments principals. Aquestes paraules clau desperten més idees, i així, el mapa es va expandint amb branques d'idees secundàries.

Segons Buzan, aquest sistema facilita la creativitat, a diferència dels lineals com els esquemes, perquè la distribució radial de les branques elimina la priorització de conceptes: “Els esquemes o les notes forcen els lectors a mirar d'esquerra a dreta, i els mapes mentals permeten tenir tota la informació al davant, i això anima el cervell a generar idees noves.” Els mapes mentals, com assegura, reflecteixen el funcionament del cervell, i com que s'hi veuen molts d'elements de cop “augmenten les probabilitats d'associació i integració creatives i permeten que el cervell segueixi la pista d'idees que, generalment, romanen en la foscor”.

Els mapes mentals es poden fer servir per a tot tipus d'activitats -a la sèrie televisiva Castle, el protagonista en té per programar les seves novel·les-, però si ens centrem en l'àmbit empresarial, Martín Gil destaca algunes de les seves utilitats:

-Prendre notes i fer resums. Com que el mapa mental representa i organitza les idees a mesura que apareixen espontàniament, és fàcil recordar-les només mirant les paraules clau i els dibuixos.

-Suport a la gestió interna. Ajuden a plantejar els diversos tipus de reunions i els aspectes que cal tenir en compte en cadascuna. En negociació i resolució de conflictes, un mapa mental estalvia temps, permet formular clarament un problema i ajuda a trobar-hi una solució.

-Planificació i gestió de projectes. Provoquen la generació d'idees que desglossen i expandeixen les feines i ajuden a organitzar la informació rellevant. També es poden utilitzar per a l'avaluació de riscos i determinar alternatives en plans de contingència: “la senzillesa de la seva presentació fa que el valor afegit del mapa mental per planificar i prioritzar fites en un projecte sigui espectacular.”

Per treure el màxim profit de l'ús d'aquesta feina en grup, Buzan recomana:

-No deixar-se influir pels altres.

-Treballar individualment la idea abans de posar-la en comú.

-Definir el tema amb claredat i precisió.

-Formar grups petits (de 3 a 5 persones) que intercanvien idees i afegeixen als mapes individuals les idees que han generat els altres.

-Construir el mapa mental del grup, que es converteix en “la memòria del grup”.

-El més important: dur a la pràctica les idees “cartografiades”.

Donar substància als pensaments

Hi ha mols programes informàtics per construir mapes mentals, però Martín Gil recomana utilitzar-los només per posar-los en net. S'han de fer a mà perquè el més important no és llegir-los sinó construir-los. “És una eina creativa però, sobretot, divertida, ja que desplega la nostra capacitat de donar forma, color i substància als nostres pensaments. Un bon mapa mental sempre inclou imatges amb un gran acoloriment, ja que involucra tan les associacions lògiques com les emocions que ens desperten els objectes”, assenyala. Representar les idees utilitzant de manera harmònica les funcions cognitives dels dos hemisferis cerebrals és, segons aquest consultor, l'avantatge d'aquesta tècnica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.