Opinió

Impactes de la independència per al teixit empresarial

Entre els interrogants que podria suposar la independència de Catalunya hi ha els que afecten l'activitat empresarial. En un article anterior ja em vaig referir als boicots comercials, que en cas d'independència podien arribar a representar una caiguda del PIB del 4%, segons els estudis més fiables. Aquesta xifra és menor en el dèficit fiscal del 8%. Un altre aspecte a tenir en compte és que el boicot a productes catalans pot provocar un boicot en sentit invers si consumidors catalans substitueixen productes de la resta d'Espanya per productes d'empreses catalanes. Donada la reducció gradual en el saldo comercial entre Catalunya i la resta d'Espanya, en cas que es produeixi aquest contra boicot podria reduir de manera significativa l'impacte global d'un boicot. Un altre impacte serien les deslocalitzacions, ja que hi ha empreses (Planeta, per exemple) que han anunciat que en un escenari d'independència se n'anirien de Catalunya. No obstant això, diverses multinacionals (BASF, Dow...) han comunicat que no tenen cap intenció d'anar-se'n passi el que passi. Però simultàniament es pot produir l'efecte contrari, ja que un estat independent podria atraure seus de multinacionals que en aquests moments tenen la seu espanyola fora de Catalunya, però que podrien estar interessades a obrir una seu en aquest nou estat. Això s'ha produït en estats de nova creació com Eslovènia o Eslovàquia, per exemple.

Hi han altres impactes positius que es deriven de la creació d'estructures d'estat que crearien ocupació. Alguns estudis els han quantificat en cap a 200.000 nous llocs de treball. Actualment els catalans ja paguen el cost d'aquestes estructures amb els impostos. Això permetria tenir més a prop els organismes estatals amb els quals s'han de relacionar les empreses. Estem parlant d'Hisenda, organismes reguladors i supervisors, ambaixades, etc. Per altra banda, aquests organismes també comprarien béns i serveis, almenys en part, a empreses catalanes.

La política d'inversió en infraestructures també podria millorar molt i aquest ha estat un dèficit que fins ara ha perjudicat molt les empreses (Corredor Mediterrani, connexions amb els ports...). Que hi hagi més recursos per a polítiques industrials també podria ser molt beneficiós per a les empreses. Això es pot comprovar, per exemple, al País Basc, on el millor finançament permet disposar de programes que a Catalunya no són possibles per la manca de recursos. El resultat final depèn molt de com actuïn a partir d'avui les empreses ja que poden adoptar estratègies per a protegir-se d'impactes negatius i de beneficiar-se dels impactes positius. De tota manera, és fonamental aconseguir un nivell de diàleg que permeti organitzar d'una manera adequada el procés que dugui a una solució dels problemes que hi ha ara com ara, tant si Catalunya continua formant part de l'Estat espanyol com si s'acaba independitzant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.