Borsa

Els 8.000, a tocar

Menys incerteses en els parquets donen oxigen als índexs en el tram final de l'exercici. L'Íbex 35 s'apropa als 8.000 punts després d'obtenir una minsa revaloració setmanal (+0,32%).

La borsa espanyola aconsegueix tancar
el quart mes consecutiu en números positius i redueix fins al 8% la davallada el 2012

Els inversors van a poc a poc recuperant la confiança en els parquets a mesura que van desapareixent algunes de les incerteses que els han angoixat en els darrers mesos. Aquesta setmana han tingut lloc diversos episodis que els mercats esperaven amb nerviosisme però que han estat capaços de retornar certa tranquil·litat als inversors.

D'una banda, la solució a la crisi grega comença a perfilar-se. En els darrers dies, l'Eurogrup, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) han aconseguit arribar a un acord perquè Grècia rebi el darrer tram de l'ajut pendent i així evitar la fallida del país.

Sembla que els polítics volen deixar enllestit aquest tema i els inversors han percebut positivament els esforços perquè el país hel·lè es mantingui dins de la zona euro –amb la qual cosa allunyen els temors al trencament de la zona euro–. Tot i que Grècia encara farà parlar molt, els mercats han sentit alleugeriment aquesta setmana, i això s'ha reflectit en una millora en les borses.

D'altra banda, s'ha engegat el rescat a la banca espanyola. Les entitats estatitzades rebran de Brussel·les un total de 37.000 milions d'euros per sanejar-se –menys del previst

inicialment i a un interès més baix-. Això ha fet esvair una altra incògnita de la ment dels inversors i ha ajudat a una entrada de diner en els sacsejats valors bancaris durant aquesta setmana.

L'èxit que ha tingut l'ampliació de capital del Banco Popular per no haver de demanar ajut públic ha estat un altre factor que ha animat els inversors a prendre posicions en banca en el decurs de la setmana. Això no obstant, la darrera sessió setmanal va ser un calvari per a alguns valors bancaris com ara Bankia i Banc València (comprat aquesta setmana per Caixa Bank), que van arribar a baixar d'un 29% i un 18%, respectivament, afectats per la forta reestructuració a la qual s'han d'enfrontar.

Un altre factor que ha contribuït a relaxar els inversors ha estat el descens de la prima de risc espanyola que, per primera vegada des del mes d'abril, ha descendit per sota dels 400 punts bàsics durant la setmana. Tot i ser un nivell inferior al dels mesos precedents, els experts creuen que encara és un nivell massa elevat perquè es mantingui a llarg termini.

En aquest sentit s'ha pronunciat aquesta setmana el banc d'inversió Morgan Stanley, que considera que si l'Estat espanyol demanés el rescat als seus socis -tema en standby a l'executiu espanyol- aquest diferencial entre el bo espanyol i l'alemany baixaria al voltant dels 155 punts bàsics, nivell que no ofegaria l'economia.

ESPERANT EL RAL·LI.

A banda de tot el que hem esmentat fins ara, cal recordar que amb l'arribada del mes de desembre són molts els inversors que esperen amb candeletes l'anomenat “ral·li nadalenc”. Com que ningú s'ho vol perdre, alguns inversors han començat a prendre posicions ara per tal que quan el ral·li comenci ho puguin aprofitar per treure'n algun benefici.

Tot i ser una tradició, no hi ha cap garantia perquè es compleixi el famós ral·li de Nadal. El panorama econòmic i polític és complex i hi ha molts factors que podrien fer la traveta a aquest moviment alcista. Durant la darrera setmana s'han conegut estimacions de creixement econòmic noves que no són gens optimistes. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha engegat a rodar les previsions del govern espanyol i considera que el 2013 serà el pitjor de la crisi de l'economia de l'Estat. L'OCDE vaticina una contracció del PIB espanyol de l'1,4% enfront del -0,5% que preveu l'executiu popular. A més a més, el tema de l'abisme fiscal als EUA encara no està enllestit i és un focus de preocupació addicional per als parquets mentre no s'arriba a cap acord.

Entre aquestes llums i ombres s'ha mogut aquesta setmana el selectiu índex Íbex 35 que va acomiadar-se divendres en els 7.934,90 punts després d'obtenir una revaloració del 0,32% en cinc sessions.

QUART MES A L'ALÇA.

Amb la setmana, també hem tancat el mes de novembre, període en el qual l'Íbex 35 ha aconseguit avançar d'un 1,17%. Tot i ser una revaloració modesta, amb aquest ja són quatre els mesos consecutius que el selectiu espanyol ha finalitzat en positiu, la qual cosa ha ajudat a eixugar les pèrdues que l'índex acumulava a l'estiu. Així, l'Íbex 35 ha experimentat el seu particular ral·li des del juliol i ha passat d'arrossegar una minusvàlua del 21,34% al tancament del juliol a només recular d'un 7,37% en concloure el novembre situat a les portes dels 8.000 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.