Opinió

Cal reactivació per augmentar el nombre d'empreses

D'acord amb les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, el 2012 hi havia 602.161 empreses. Això representa un 5,3% menys que les que hi havia l'any 2007, ja que el nombre d'empreses que han tancat és superior al nombre d'empreses que s'han creat. Aquest percentatge de reducció pot ser enganyós si tenim en compte la dimensió de les empreses, ja que la reducció és molt més elevada en les empreses amb més treballadors. En concret, les empreses de més de 50 treballadors s'han reduït un 12,2%. En canvi, en les empreses de menys de 50 treballadors, que són la immensa majoria, la reducció ha estat menor, un 5,1%. Així, el nombre total d'empreses pot amagar que s'està substituint empreses que tanquen amb molts treballadors per empreses noves amb un nombre menor d'ocupats. Si considerem que l'evolució del saldo net d'empreses és la combinació de diversos fets, com són el tancament, la venda o la creació de noves empreses, pot ser d'interès analitzar aquests fenòmens de manera separada. Per això, amb dades del Registre Mercantil (SABI) d'aquesta setmana, hem analitzat què ha succeït amb una mostra d'empreses que existien l'any 2007. Els resultats són que han tancat el 15% de les empreses. A més, un 2% han estat comprades per altres empreses. Per tant, de les empreses existents l'any 2007, n'hi ha un 83% que continuen funcionant.

Un altre aspecte a considerar és el de les empreses que s'han creat a partir del 2007 i fins avui. La dada és que s'han creat un 11% de noves empreses. En resum, per cada 100 empreses que hi havia l'any 2007 ara n'hi ha 94, ja que el ritme de tancament d'empreses és superior al de creació de noves empreses.

És evident que cal actuar per reduir la mortalitat empresarial i per augmentar la creació de noves empreses. Això ens porta a insistir en la urgència que es prenguin mesures de reactivació del teixit empresarial. Si volem augmentar la creació d'empreses cal posar-ho menys difícil als emprenedors. És a dir, reduir el nombre de tràmits i simplificar-los, ja que allarguen i encareixen els projectes empresarials. Un altre tema és el nombre d'emprenedors. D'acord amb el Global Entrepreneurship Monitor, la proporció d'emprenedors a Catalunya és superior a la mitjana espanyola, però inferior a la mitjana europea. Això fa necessari insistir en mesures d'estímul de l'esperit innovador sobretot en l'ensenyament. També cal reduir càrregues fiscals i de Seguretat Social. En l'apartat de finançament, la clau és augmentar l'oferta de finançament i també diversificar les entitats a fi de no dependre exclusivament de les entitats de crèdit. Moltes d'aquestes mesures també poden ajudar les empreses que ja fa anys que funcionen. Sols d'aquesta manera es pot capgirar una evolució que ja és massa perillosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.