Borsa

Primera relliscada

La por d'uns resultats empresarials pitjors dels esperats a l'Estat i l'aixecament de la prohibició d'operar a curt termini fan ensopegar l'Íbex 35, que es corregeix d'un 5,67%.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, descarta que els mercats donin l'espatlla a Espanya pel cas de presumpta corrupció en el Partit Popular

El vermell ha estat el color predominant a la borsa en la darrera setmana. Després d'una quinzena apàtica en la qual els índexs es van moure sense direcció i amb mínimes variacions, les vendes han portat de nou el signe negatiu als parquets per l'allau d'incerteses que s'han anat acumulant. En un primer moment les preocupacions dels inversors estaven centrades en quantificar l'impacte de la crisi econòmica en els resultats empresarials del 2012. El temor d'un descens més gran del previst dels beneficis corporatius va mantenir els inversors a una distància prudencial dels parquets. Però dijous, en què el Santander va mostrar el descens del 59% dels seus guanys durant l'exercici passat, la cautela va deixar pas a la desconfiança i la borsa espanyola va caure a plom i va registrar la pitjor sessió del 2013 i el retrocés més elevat des del setembre –va recular d'un 2,45% i va perdre els 8.400 punts.

Les accions de l'entitat que presideix Emilio Botín van baixar d'un 3,45% en la jornada de presentació de resultats i va contagiar la resta de la banca en preveure el mercat que el cas del Santander no seria una excepció per les elevades provisions immobiliàries que ha hagut d'afrontar el sector en el seu conjunt, tal com finalment s'ha esdevingut. El benefici del BBVA ha experimentat un descens del 44,2% i el de Caixabank, d'un 78%, i el Banco Popular ha registrat pèrdues històriques de 2.461 milions d'euros.

El principal motiu de la davallada dels valors bancaris va ser el temor d'un descens dels seus beneficis i el fet que encara hi ha crisi per mesos, però també va fer incrementar les pèrdues la imminent decisió de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) sobre les vendes a curt termini. Els inversors van donar per fet que el supervisor aixecaria la prohibició sobre aquestes operacions (en vigor des del juliol) i van preferir desfer posicions pels daltabaixos que podia registrar el mercat quan els especuladors tornessin a operar a curt termini. I no és van equivocar. Un cop aquestes operacions han tornat al parquet espanyol, el vermell ho ha inundat tot i divendres l'Íbex 35 es va acomiadar en els 8.229,70 punts, tancament que mostra una patacada del 5,67% setmanal. Amb aquesta ensopegada, l'Íbex 35 s'ha menjat gairebé tots els guanys aconseguits al gener i, tot i mantenir-se en positiu el 2013, la plusvàlua s'ha reduït fins al 0,76%.

Qui va treure una mica de profit de l'aixecament del veto sobreles vendes a curt termini va ser Bolsas y Mercados Españoles (BME). Les seves accions es van despertar divendres amb alces significatives, tot i l'ambient baixista del conjunt del mercat, atès que la seva activitat empresarial es veurà afavorida per l'augment del volum borsari un cop ja no està prohibit operar a curt termini a la borsa espanyola.

GENER POSITIU.

El gust amarg que va deixar en el parquet la darrera sessió del mes de gener no impedeix que en el primer mes del 2013 la borsa espanyola s'hagi mantingut en positiu. El selectiu índex, que continua orfe d'un valor en disposar només de 34 accions d'ençà que va començar l'any, es va revalorar d'un 2,39% al gener. Entre els inversors hi ha la creença que, si el primer mes de l'exercici acaba amb números negres, el conjunt de l'any serà positiu per a la borsa. Caldrà esperar uns mesos per saber si això és així –el 2012 no ho va ser–, però l'opinió dels experts no ha canviat i creuen que el 2013 serà un bon any per a la renda variable espanyola. Per això, les recomanacions dels analistes són aprofitar les correccions que es produeixin -com la d'aquesta setmana- per incrementar el pes de la renda variable en la cartera. Això no obstant, cal extremar la prudència perquè no bufen aires favorables per a la renda variable espanyola. Als dubtes sobre la recuperació econòmica i els temors d'uns resultats empresarials tocats per la crisi s'hi ha afegit en els darrers dies una nova incertesa política: la presumpta corrupció a les files del partit que governa el país. La pràctica totalitat de rotatius internacionals s'han fet ressò de la notícia de pagaments en diner negre a la cúpula del Partit Popular, un aspecte que pot augmentar els recels cap a l'Estat, ara que semblava que els inversors hi tornaven a confiar. En aquest sentit s'ha pronunciat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que està convençut que aquest assumpte no enterbolirà la credibilitat cap a l'Estat, ja que la prima de risc s'ha mantingut estable al voltant dels 350 punts després d'esclatar la notícia. La setmana vinent es coneixerà l'opinió dels mercats, quan el Tresor reprengui les subhastes per captar finançament a través de la col·locació de bons .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.