Focus

“Fer entrar els crèdits de promotors que estaven al dia de pagament va ser absurd”

S'estan venent immobles sota preu de cost i això no tornarà a passar mai més
La Sareb va paralitzar operacions de compravenda el mes de desembre
Els promotors locals haurien de tenir un paper clau en la venda dels sòls
Les incerteses sobre la Sareb són molt negatives per a l'activitat
econòmica
Cal que la Sareb i els bancs acordin ja les comissions per començar a treballar

Els promotors es mostren crítics amb el funcionament de la Sareb però no volen ni poden donar l'esquena al major propietari de sòl d'Europa i per això el president de l'APCE Barcelona, Lluís Marsà, destaca que “ens té al seu costat”. Això sí, els preocupa, i molt, la indefinició que encara arrossega l'anomenat banc dolent. En aquest sentit el president dels promotors de Barcelona, Lluís Marsà, alerta que “seria molt negatiu per a l'activitat econòmica” que aquesta manca de concreció s'allargui en el temps.

Ja fa més d'un mes que es va fer efectiu el traspàs dels actius de les entitats nacionalitzades a la Sareb. S'ha notat algun impacte en el sector?
Encara resulta massa precipitat parlar d'impacte però en tot cas l'inici ha estat dolent. Va ser una sorpresa per a nosaltres que a mitjans de desembre les entitats que han traspassat actius ens comuniquessin que havien rebut instruccions de la Sareb per no formalitzar cap de les operacions que estaven obertes amb promotors. Si s'hagués esperat fins a final de mes s'haurien salvat algunes compravendes.
I tot això va coincidir amb un moment en què la demanda creixia per evitar la pujada de l'IVA i la fi de la desgravació fiscal que entrava en vigor el gener.
Per això s'hauria d'haver esperat quinze dies. Això hauria permès a la Sareb reduir en part l'entrada d'actius. Tothom hi hauria guanyat, la Sareb, els promotors, però també els compradors.
La Sareb negocia amb la banca nacionalitzada comissions que s'ha especulat que podrien arribar al 6% per la gestió dels actius, tasca que seguiran fent les entitats. Com veuen això els promotors?
Aquest és un tema on no hi entrem, no valorarem si aquest 6% és molt o poc. El que és important és que es posin d'acord aviat i que es posin a treballar amb rapidesa.
Els preocupa que aquesta transició s'allargui?
Ens preocupa, i molt. El 75% dels actius que han entrat a la Sareb són sòls, i dins aquest paquet hi ha crèdits a promotors que estan al corrent de pagament i segueixen fent la seva activitat. Per a aquests que volen seguir tirant endavant projectes, l'actual situació de desconeixement i d'incertesa no és gens bona. Ens podríem trobar amb la situació que es demani a aquests empresaris que estan al corrent de pagament que tornessin els crèdits, i això seria del tot inassumible en un context com l'actual.
Expliqui'm casos reals que s'estiguin trobant els seus associats.
Per exemple un associat que tenia un préstec amb una d'aquestes entitats, que ha vençut i estava en procés per renovar-lo, esperava fer una renovació, s'ha trobat que l'interlocutor no li pot donar resposta perquè ara les decisions les pren la Sareb.
Un altre associat tenia signada una permuta per desenvolupar un solar a Barcelona, tenia ja la llicència d'obres, però no ha pogut iniciar les obres perquè l'entitat financera no l'ha pogut autoritzar.
Quin escenari es plantejaria davant aquesta possibilitat?
És imprevisible, però evidentment seria terriblement negatiu per a l'activitat econòmica perquè el que hem de fer entre tots és que els projectes que són viables es tirin endavant, i segur que dins la Sareb hi ha projectes viables perquè hi ha zones on ja hi ha una demanda potencial d'habitatges.
El problema és que s'està improvisant o que s'està fent des d'una òptica equivocada?
Segurament no es va meditar suficientment el període de transició, però també sembla que la Unió Europea va imposar en el darrer moment que entressin a la Sareb tots els crèdits als promotors, tant els bons com els dolents.
Això va ser un error?
Fer entrar els crèdits de promotors que estaven al dia de pagament va ser absurd, es va voler allunyar qualsevol dubte sobre la viabilitat futura, però creiem que hi hauria hagut altres mitjans per fer-ho.
Què podrien aportar els promotors a la gestió de la Sareb?
La Sareb té sòls i planejaments que estan ben ubicats i que en un futur es podran desenvolupar i aquí els promotors locals hauríem de tenir un paper clau perquè coneixem el territori i tenim l'experiència i els coneixements per tirar-los endavant. Però en canvi, per les notícies que ens arriben sembla que la intenció és fer paquets i vendre aquests actius a grans inversors internacionals. I això a la llarga acabarà encarint el producte perquè aquests inversors no desenvoluparan cap projecte sinó que simplement faran d'intermediaris.
Però els promotors tindrien capacitat per comprar aquest sòl?
Això dependrà de cada cas, però sempre es necessitarà alguna ajuda per part del sector financer.
Hi ha alguna reunió prevista amb els responsables de la Sareb per tractar aquests temes?
Nosaltres hem demanat una entrevista i se'ns ha dit que així que es pugui ens la donaran, i no tenim més comunicació que aquesta.
La Sareb pressionarà més a la baixa els preus dels habitatges?
Els preus acumulen caigudes del 28% al 36% segons l'indicador que es miri i alguns bancs admeten rebaixes per sobre del 40%. Queda molt poc marge, ja s'estan venent immobles per sota de preu de cost, és a dir, per sota del seu valor de reposició, i això no es tornarà a produir mai més. Però aquest és un fenomen de mercats amb poca demanda. En canvi a zones com Barcelona es pot arribar a una situació de trencament d'estocs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a