Borsa

Poques ganes d'invertir

Un panorama ombrívol pesa en l'ànim dels inversors, que no troben motius per assumir els riscos de la borsa. L'Íbex-35 entra en pèrdues anuals en caure un 2,37% setmanal.

L'executiu central estudia la sortida a borsa del grup aeroportuari Aena
amb vista a la propera tardor mitjançant una OPV d'accions

La tensió que arrosseguen els inversors des de fa algunes setmanes continua in crescendo i els manté allunyats dels parquets, perpetuant la correcció que va començar a mitjan maig en la majoria de places borsàries i que ha apartat molts índexs dels màxims històrics que havien assolit.

Si la setmana passada va ser el Banc Central Europeu (BCE) el que va desanimar els inversors en no proposar cap pla per estimular l'economia de la zona euro, aquesta setmana li ha tocat el torn al Banc del Japó, que tampoc no està gaire disposat a treure's del barret nous plans d'impuls econòmic. I si a aquesta activitat dels bancs centrals, considerada insuficient pels inversors, se suma la por d'una pròxima retirada del programa de la Reserva Federal (FED), els motius per assumir riscos en la inversió en renda variable acaben per esvair-se del tot.

Els mercats fa setmanes que paeixen que Ben Bernanke, president de la FED, frenarà els estímuls monetaris durant la tardor, ara que l'economia als EUA mostra símptomes de millora. Però aquesta és una difícil digestió tenint en compte que bona part de la recuperació que han viscut gairebé la totalitat de borses internacionals s'ha basat en la liquiditat del banc nord-americà. Per això els nervis estan molt presents i qualsevol dada que aporti confusió empeny els inversors fora dels parquets. A més a més, les revisions a la baixa del creixement econòmic que es van fent setmana rere setmana impedeixen qualsevol intent de recuperació borsària. El darrer organisme a empitjorar la seva previsió ha estat el Banc Mundial, que espera un menor creixement a Europa durant el 2013, tal com també va fer darrerament el Fons Monetari Internacional (FMI).

PÈRDUES ANUALS.

Aquestes incerteses que preocupen els inversors han acabat per tombar l'Íbex-35 durant la setmana que acomiadem. El selectiu índex s'ha quedat en els 8.070,90 punts en caure un 2,37% en cinc sessions, entrant de nou en pèrdues anuals (-1,18%) i retornant als nivells de finals d'abril. El descens que ha tingut la gran banca durant les darreres sessions, sacsejada per la sentència que obliga el sector a eliminar les clàusules terra de les hipoteques i pels dubtes sobre noves necessitats de recapitalització, junt amb el comportament negatiu de grans valors com l'operadora Telefónica, han impedit que l'Íbex-35 hagi estat capaç d'aixecar el cap i hagi sumat la segona setmana consecutiva amb números vermells. Això no obstant, hi ha qui veu llum al final del túnel d'aquesta llarga correcció. Els experts de Deutsche Bank es mostren optimistes sobre l'evolució del mercat espanyol en els propers mesos i estimen que l'Íbex-35 podria acabar el 2013 en els 9.000 punts, nivell que suposaria una revaloració de l'11,51% respecte al tancament de divendres. Els analistes de l'entitat teutona creuen que a favor d'un bon comportament de l'Íbex-35, i de la resta de places borsàries, juga la política monetària expansiva del BCE. Tot i que aquesta condicionarà el conjunt de borses europees, Deutsche Bank veu un atractiu més gran en la borsa espanyola en haver enregistrat els darrers mesos una pitjor evolució relativa respecte als altres mercats.

bankia cedeix protagonisme.

Fora del principal índex de referència de la borsa espanyola, aquesta setmana han destacat valors com ara Gamesa i Ebro Foods en la part positiva i Colonial en la negativa, traient-li el protagonisme a Bankia, que acostumava a ocupar aquest lloc setmana rere setmana. Gamesa ha celebrat amb alces pròximes al 10% la desinversió en un parc eòlic a Escòcia. En el cas d'Ebro Foods, la seva cotització ha recollit amb una pujada de més del 3% el retorn el proper juliol a l'Íbex-35 en substitució d'Abengoa. Els inversors han sortit de Colonial -que acumula una davallada per sobre del 16%- després de les alces de la setmana precedent, quan l'interès d'alguns empresaris en la immobiliària va fer disparar el valor. I ara que algunes companyies deixen de cotitzar en el mercat (la darrera, Corporación Dermoestética -vegeu breu superior-), un nou grup podria omplir aquests buits. El Ministeri de Foment està treballant per privatitzar una part del grup aeroportuari Aena, que podria estrenar-se en el parquet la propera tardor mitjançant una oferta pública de venda (OPV) d'accions. En cas que aquesta operació veiés la llum -cal recordar que l'executiu va estar a punt de treure a borsa Loterías y Apuestas del Estado la tardor del 2011- esdevindria l'OPV més gran dels darrers anys, període en el qual s'ha produït una important sequera de sortides a borsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.