Emprenedors

Cosmètica ecològica amb oli d'oliva

Carícies d'Oli produeix 30 productes amb aquest ingredient des de la Terra Alta

Som l'única empresa catalana que fa cosmètica amb oli d'oliva al 100%

Que l'oli d'oliva és saludable i bàsic en la dieta mediterrània és conegut per tothom, però també pot tenir altres utilitats com ara l'elaboració de productes terapèutics i cosmètics. No és pas cap descobriment perquè els nostres avantpassats ja feien ungüents amb oli d'oliva, però sí que és una novetat que es munte una petita empresa que produeix i comercialitza cosmètica ecològica i de quilòmetre zero. Això és el que fan tres emprenedores de la Terra Alta, Griselda Martínez, Montse Subirats i Àfrica Trilla, amb l'empresa Carícies d'Oli, un projecte empresarial que va arrencar el 2010 i que ara està a punt de fer el gran salt. Si fins ara la venda dels seus productes s'ha fet principalment en fires, on han tingut molta acceptació gràcies al boca-orella i a la difusió realitzada a través de les xarxes socials, en pocs mesos començaran la comercialització en establiments comercials i en línia. Tenen la llicència d'activitat de laboratori cosmètic, però els falta el certificat de sanitat i de producte ecològic, un segell que asseguren que, quan el tinguen, els permetrà exportar. “Tenim fets molts contactes i hi ha clients que esperen la nostra producció. Som l'única empresa catalana que fa cosmètica amb oli d'oliva al 100%”, assegura Martínez. Carícies d'Oli té dues línies de producte: una de terapèutica i l'altra de cosmètica. Per fer-ho, aprofiten els recursos de la zona, recentment declarada reserva de la biosfera. “L'oli d'oliva ecològic és la base dels nostres productes, als quals afegim altres olis d'ametlla, avellana, sèsam, rosa mosqueta, etcètera, així com plantes que recol·lectem al Parc Natural dels Ports i posem a macerar”, explica Subirats. Romer, timó, camamilla, sàlvia i calèndula són les principals plantes que recullen. “Només treballem amb plantes catalanes típiques del clima mediterrani, que tenen les propietats més concentrades perquè són de secà i absorbeixen la calor”, comenta Subirats.

L'empresa de la Terra Alta elabora al seu laboratori de Prat de Comte una trentena de productes distints, tots naturals al 100%. No utilitzen olis minerals, ni parafines, ni perfums sintètics o colorants artificials, així com tampoc glicerina, ni estan testats amb animals (encara que no són perjudicials per a cap ésser viu). Les sòcies de Carícies d'Oli aposten pels productes d'alta qualitat amb matèries primeres agrícoles de l'àrea, cosa que afavoreix l'intercanvi comercial amb productors de la zona. “Més d'un 90% de la nostra producció està elaborada amb productes de quilòmetre zero”, assenyala Martínez. De fet, l'oli d'oliva de primera premsada en fred que fan servir és de producció pròpia, de les finques familiars que produeixen olives de les varietats panisello i empeltre. “Vam convèncer els nostres pares perquè convertissin l'explotació en ecològica”, comenta Subirats.

El projecte empresarial va nàixer per la necessitat de disposar de productes artesanals per a les seues criatures, i la línia infantil, Carícies Meravella, especial per a pells sensibles amb calèndula i sense olis essencials, és una de les que té més demanda. Tenen un oli per a hidratació infantil i un bàlsam per al canvi de bolquer.L'alcohol de cop i el bàlsam per a les picades d'insecte (incloent-hi la mosca negra) són altres dels productes més demandats de Carícies d'Oli, que també té tònics facials i corporals, olis antiestries, anticel·lulítics i reductors, així com un oli postafaitat i un tònic facial per a homes.

Conciliar la vida laboral i familiar era complicat per a les promotores del negoci –una és infermera i l'altra, educadora social (una de les sòcies manté encara la seua feina)–, per la qual cosa van optar per crear la seua pròpia empresa. Paral·lelament al projecte empresarial, han fet múltiples cursos i tallers de cosmètica natural i teràpies alternatives. També s'han format com a educadores de massatge infantil i imparteixen cursos, en què evidentment s'utilitzen els seus olis. Fins i tot, l'Associació Espanyola de Massatge Infantil (AEMI) recomana els productes de Carícies d'Oli.

Com a emprenedores lamenten la multitud d'entrebancs burocràtics amb què han topat pel camí, i que, consideren, provoquen que altres emprenedors abandonen el projecte empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cosmètica ecològica amb oli d'oliva

Publicat a