Borsa

Els núvols es dispersen

Bernanke i Draghi tranquil·litzen els mercats, i la campanya de resultats empresarials als EUA en dóna una de freda i una de calenta. L'Ibex 35 recupera un 1,26% setmanal.

La millora del ràting
a Bankinter atreu els inversors cap a la banca mitjana en la setmana de la recuperació del sector energètic

Després de la tempesta apareix la calma. Això és el que s'ha viscut durant les darreres cinc sessions en els parquets internacionals. Si bé el president de la Reserva Federal (FED), Ben Bernanke, havia posat de cap per avall les borses internacionals en anunciar la fi dels estímuls als EUA per la millora de la seva economia, ara el mateix Bernanke torna a aparèixer per tranquil·litzar els inversors. El cap de la FED ha dit que la retirada del seu programa podria no ser tan a prop com els mercats s'han afanyat a descomptar. I només això ja va ser motiu d'alegria en els parquets, sobretot en el nord-americà, que ho va celebrar escalant cap a nous màxims històrics (en el cas del Dow Jones i l'S&P500).

També l'aparició del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, en escena ha calmat els mercats. Després d'abandonar l'hermetisme sobre els passos de la seva política monetària, Draghi intenta sembrar les bases perquè la comunitat internacional confiï en la zona euro posant en marxa actuacions en aquesta línia. Draghi ha flexibilitzat les garanties que exigeix a la banca per disposar de diners i que el crèdit flueixi cap a les empreses, en un intent de reactivar l'economia dels països de l'euro. Això ha estat ben rebut pels inversors, que veuen que passet a passet s'aposta pel creixement de la zona.

Però ara que els bancs centrals aclareixen dubtes, la incertesa que angoixa els inversors prové dels resultats empresarials. Tot i que la campanya als EUA va començar amb bon peu, amb grans multinacionals mostrant que han estat capaces d'esquivar la crisi econòmica (com Alcoa o Bank of America), hi ha d'altres grups que s'han vist colpejats per la situació que els envolta (com les tecnològiques Google, Microsoft o AMD). Això ha fet que els inversors augmentessin la cautela en les darreres jornades, en espera de veure el balanç final de la temporada de resultats.

En aquest panorama incert el selectiu índex de la borsa espanyola ha intentat l'assalt a la cota dels 8.000 punts sense èxit. L'Ibex 35 s'ha revalorat un 1,26% en cinc sessions fins a acomiadar-se divendres en els 7.943,20 punts, nivell que situa el selectiu un 2,75% per sota del tancament de l'exercici 2012.

En les darreres cinc sessions les empreses energètiques han tornat a sobresortir en el parquet. Després del trasbals que ha suposat l'aprovació de la reforma energètica, i que va tombar en bloc el sector, en les darreres sessions aquestes companyies han recuperat posicions. El millor valor ha estat REE, que s'ha disparat gairebé un 13% fins a tocar nivells màxims històrics. La banca, un altre dels sectors que més maldecaps generen als inversors, ha donat més d'una alegria en la darrera setmana. La millora del ràting a Bankinter per part de Standard&Poor's ha atret els inversors cap a aquest valor, que ha experimentat un rebot superior al 7% en les darreres cinc jornades. També el Banco Popular i el Banc Sabadell han avançat posicions en la setmana.

Tot i el repunt de les energètiques, Acciona s'ha quedat al marge. Les seves accions han estat incapaces d'aixecar el cap després d'anunciar-se la reforma del sector energètic i el càstig ha continuat aquesta setmana. Els seus títols encapçalen el rànquing de les pèrdues després que en les darreres cinc sessions arrosseguin un descens de més del 10%.

DESORIENTAT.

Malgrat que en aquests moments es viu una certa atonia en els parquets -típica del període estival-, cal destacar que l'Ibex 35 suma gairebé tres mesos desorientat. Els inversors no s'acaben de refiar d'Espanya i això queda reflectit en l'evolució erràtica de la borsa. Des de principis de maig les variacions setmanals del selectiu índex són mínimes en el cas dels rebots i més abundoses en el cas dels descensos. Així, de les darreres onze setmanes, set de les quals han acabat amb guanys, només en la de principis de juliol l'Ibex 35 va sumar un ascens superior a l'1% en cinc jornades. Per contra, en el moment de caure, l'índex ho ha fet amb més força durant els darrers tres mesos, i de les quatre setmanes que l'índex ha tancat en vermell només en la de principis de juny la caiguda no superava l'1%. En les altres tres setmanes els retrocessos van ser del 2,4%, del 3,70% i del 4,59%, enregistrant la tercera i quarta davallada més abundosa de l'Ibex 35 en l'exercici 2013. D'això es desprèn que quan hi ha motius per abandonar el parquet, els inversors no tenen dubtes. Però quan hi ha bones notícies per tornar a la borsa, els inversors no acaben de veure l'aigua clara i la desconfiança pesa més a sobre el seu cap que no pas els possibles beneficis que poden aconseguir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.