Emprenedors

Autogestió per a les comunitats de veïns

Smartfincas puja a internet la possibilitat de controlar els comptes, contactar amb els proveïdors i generar xarxes socials entre veïns

Qui més qui menys ha hagut de participar en alguna reunió de la seva comunitat de veïns que s'allarga fins a altes hores de la nit i que suscita més d'una tensió per culpa d'uns comptes no sempre clars. La gestió de les comunitats de veïns és una de les activitats que menys ha evolucionat amb el pas dels anys i la majoria d'elles recorre als serveis d'un administrador de finques per portar les factures al dia i per solucionar els petits problemes i avaries que poden anar sorgint en el dia a dia.

Pensant justament en aquests serveis els emprenedors de Smartfincas han posat en marxa un portal que posa a l'abast de comunitats de veïns petites i sense entorns complicats -com per exemple un alt percentatge de morositat- la possibilitat d'autogestionar-se de manera gratuïta a través d'una aplicació disponible al web. “Per portar quatre factures i contactar amb els proveïdors quan cal fer alguna petita actuació a la finca realment no cal contractar els serveis d'un professional aliè”, explica un dels cofundadors de Smartfincas, Pedro García. I ho diu a pesar que ell mateix és un administrador de finques amb més de 22 anys d'experiència al sector. “No ho plantegem com una competència a l'administrador de finques tradicional sinó com un servei complementari”, destaca.

En poc més de dos mesos el portal ja té més de 240 de comunitats de veïns registrades, bàsicament de Catalunya, tot i que està obert a tot l'Estat, i 4.700 seguidors a Twitter. “La idea és aprofitar molt la tirada de les xarxes socials per créixer”, explica. L'altra pota de Smartfincas són els industrials proveïdors de serveis per a les comunitats.

El portal disposa d'una base de dades de 145.000 empreses i la idea, explica García, és començar a cobrar-los a partir de l'any que ve, “quan arribem al miler de comunitats registrades i, per tant, tinguem una massa prou interessant per a aquestes empreses”.

INTERNACIONALITZACIÓ.

Els tres fundadors de Smartfincas també preveuen iniciar aviat la recerca d'inversors per poder escalar el negoci i plantejar la seva internacionalització.“El pla seria establir delegacions primer a països de l'Amèrica Llatina i tancar aliances amb socis locals.” De moment tot just han iniciat els contactes per tancar el que seria la seva primera ronda de finançament, però García creu que el seu model de negoci serà interessant al capital. “L'entorn ha canviat i, de la mateixa manera que la gent quan busca pis ja no va a l'agència de carrer sinó que entra als portals d'internet per buscar l'oferta, també en la gestió de les comunitats de veïns s'ha de fer aquest pas”, destaca García.

De fet el pioner en les xarxes per a comunitats de veïns, la nord-americana Nextdoor, ha registrat un creixement exponencial en els poc més de tres anys que acumula al mercat i l'octubre passat va tancar la captació de 60 milions de dòlars (uns 44 milions d'euros) del fons Kleiner Perkins Caufield & Byers Tiger Global Management, i té registrats més de 22.000 veïnats als Estats Units.

A l'Estat espanyol funcionen altres portals similars, però els fundadors -junt amb Pedro García hi ha Amadeu Sarrà i Raúl Quijada- destaquen que “Smartfincas és l'únic que aposta per la gratuïtat dels serveis a les comunitats de veïns i això, en un context de crisi com l'actual, resulta un element diferenciador clar i molt atractiu”.

A banda de l'aplicació per a la gestió de factures i el contacte amb proveïdors, Smartfincas ha seguit l'estela de Nextdoor introduint una xarxa social per a les comunitats de veïns així com un fòrum amb informació sobre normatives que afecten les comunitats de veïns i també la possibilitat d'accedir a un consultori professional per resoldre dubtes sobre les obligacions legals d'aquestes comunitats. “I la idea és anar ampliant per introduir a poc a poc nous serveis”, destaca Pedro García.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Autogestió per a les comunitats de veïns

Publicat a