Societat

CARLOS FERNÁNDEZ GUERRA

CM DE LA POLICÍA

“El 90% del meu llenguatge ho aprenc dels piuladors”

Periodista madrileny de 39 anys, es declara amant de les comarques gironines i de la Costa Brava. Consultor en estratègia de comunicació, el 2008, es va crear un perfil personal a Twitter, @carfergue. És l'ànima de @policia, tot un referent i que ha rebut el premi iRedes en la categoria institucional. El compte de la Policía té més de 800.000 seguidors i és la institució pública més retuitejada del món, més que la Casa Blanca o l'FBI Periodista madrileny de 39 anys, es declara amant de les comarques gironines i de la Costa Brava. Consultor en estratègia de comunicació, el 2008, es va crear un perfil personal a Twitter, @carfergue. És l'ànima de @policia, tot un referent i que ha rebut el premi iRedes en la categoria institucional. El compte de la Policía té més de 800.000 seguidors i és la institució pública més retuitejada del món, més que la Casa Blanca o l'FBI
Si vols parlar amb el llenguatge del BOE ja hi ha el BOE no el Twitter; és un error de les institucions
Si vols parlar amb el llenguatge del BOE ja hi ha el BOE no el Twitter; és un error de les institucions
Per què no segueixen a ningú?
No entenc les institucions que suposadament segueixen a 2.000 perfils de Twitter; amb quina finalitat? Si no escolten ni parlen amb ningú i no reaccionen a res. Nosaltres fem just el contrari. No seguim a ningú però atenem a tothom i sobretot reaccionem i aprenem de tots. Hem de tenir comunicació excel·lent amb tots els ciutadans.
Per què el to desenfadat i com de col·lega en les piulades?
Primer volia centrar-me en informar als mitjans, als professionals, bloggers, institucions. Quan vaig superar els 10.000 seguidors, vaig veure que la immensa majoria que ens seguien eren ciutadans i vaig pensar que havia de redefinir el canal en quelcom d'útil, per la conscienciació, per la prevenció, per ajudar al ciutadà en definitiva i no tant destinat al periodista o els mitjans. Perquè la policia té un número d'urgència no de consulta. I hem obert una nova via de divulgació i de prevenció. Som el referent absoluta en seguretat.
Es va inspirar en algun altre cos de seguretat?
Som els pioners. Ets el primer el que significa que no pots aprendre ni dels encerts però sobretot dels errors dels altres.
No tenia por que la gent es pensés que fos un compte fals?
Milers de persones s'ho pensen i es sorprenen quan veuen la ‘v' de verificador. Una altra broma habitual és dir-nos ‘com penseu atrapar algú sinó seguiu a ningú'
Com gestiona el compte?
Les piulades van molt relacionades amb l'actualitat. Som molt reactius. Per exemple: si el diumenge estic mirant el futbol i a Messi li tiren un làser, primer demanaré joc net i en segon lloc recordaré que la Llei de l'Esport ho sanciona amb una multa, a més de fer mal als ulls.
Quin ha de ser el tipus de perfil de Twitter de les institucions?
Hi ha moltes institucions que han decidit no arriscar –sinó parlo, no m'equivoco- i jo m'equivoco molt. Decideixen no equivocar-se i cometen el major error que és no parlar. Un altre error és utilitzar el llenguatge del BOE. Si vols parlar amb el llenguatge del BOE ja hi ha el BOE no Twitter. I no saben a qui es dirigeixen, no s'adapten a l'entorn i al públic. Una altra cosa surrealista és que hi ha institucions i entitats que decideixen que només treballen de les 9h a 14h. És com si a la tele no possessin programes per la nit perquè han de descansar.
Fa moltes piulades en relació a la seguretat, la tecnologia i els adolescents
Una de les nostres obsessions i crec que som pioners és la d'explicar a la gent els canvis socials que es van produint. Abans hi havia la webcam ara els hem d'explicar que és ridícul, perquè hi ha l'smartphone. Més que una qüestió tecnològica, és un tema social. Que les piulades siguin útils tan als pares, als xavals i conscienciar sobre qüestions molt bàsiques. No sóc expert ni en temes policials ni en tecnologia, sóc expert en comunicar, en divulgar
Li han tocat el crostó els caps?
Un bon professional sap molt bé quan l'ha cagat. El que em fa por de les meves errades és haver tardat mitja hora en haver-me'n adonat. El 90% del meu llenguatge i el contingut ho aprenc dels piuladors.
La més sonada amb la revista JotDown, quan li van preguntar per la millor manera de portar els porros si es viatjava a l'estranger?
No vaig saber expressar el que volia dir amb JotDown. L'última frase era el que volia dir i la primera frase semblava una altra cosa. Vaig ser molt maldestre. He de manejar molt bé el llenguatge.
Ha aparegut en el xou de Buenafuente i no és la primera entrevista. És una tuitstar?
És important la comunicació personal. S'ha de donar a conèixer qui hi ha darrere les entitats. No hi ha robots que utilitzen el plural majestàtic, som persones properes a la gent.

POLICIA NACIONAL
És important la comunicació personal. S'ha de donar a conèixer qui hi ha darrere les entitats. No hi ha robots que utilitzen el plural majestàtic, som persones properes a la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.