Borsa

L'avorriment no escampa

El tedi ha envaït els parquets i són pocs els moviments que enregistren els índexs en espera que es pronunciï el BCE. L'Íbex-35 manté els 10.500 punts i suma un 0,8%

IAG es recupera del sotrac de les setmanes anteriors mentre que
el càstig a Inditex es manté, colpejada
pels resultats
del seu rival Marks&Spencer

Des de fa ja més de un mes les principals places borsàries es mouen sense cap direcció definida. Els inversors estan avorrits, més prudents que mai i sembla que han fet seva la dita borsària que diu “ven al maig i marxa”, que assenyala com als mesos més desfavorables per a la inversió en borsa els compresos entre el maig i l'octubre. No obstant això, els inversors no és que hagin marxat dels parquets sinó que més aviat es troben expectants. Tenen el 5 de juny marcat a l'agenda en color vermell i amb senyals d'exclamació, i és que totes les decisions d'inversió sembla que s'han paralitzat fins que es reuneixi el Banc Central Europeu (BCE).

Els mercats esperen amb candeletes les mesures d'estímul econòmic que podria adoptar el banc presidit per Mario Draghi en la propera cita. I mentre aquesta arriba, els inversors tenen clar que ara el que toca és esperar, ni entrar ni sortir dels mercats fins saber quina fitxa mourà el BCE per dir adéu a una crisi que sembla no tenir fi.

Això no obstant, en les darreres setmanes hi ha hagut un cert degoteig de les mesures que podria aplicar el banc, de manera que els mercats només estan esperant la confirmació a aquestes especulacions, tot confiant que Draghi no els decebi i l'efecte balsàmic que tenen darrerament les seves paraules en els parquets no s'hagi esvaït.

En aquesta tessitura es mouen els principals índexs, entre lleus descensos i petits rebrots que no fan sinó augmentar l'avorriment en el parquet. L'Íbex-35 ha aconseguit saltar per sobre els 10.500 punts en la setmana que acomiadem després d'apuntar-se una alça del 0,77% i tancar divendres en els 10.558,90 punts. En les darreres sis setmanes, el selectiu ha enregistrat pocs moviments, amb avenços inferiors al punt percentual en quatre d'elles mentre que en una ha patit un descens del 0,08%. Ni la millora de la qualificació del ràting espanyol feta per Standard&Poor's divendres va aconseguir atreure els inversors.

Amb l'Íbex-35 per sobre els 10.500 punts, la revaloració anual de l'índex se situa en el 6,48% mentre que al maig el selectiu avança poc menys d'un 1% quan falta una setmana per tancar el mes. Tot i ser un alça reduïda, si l'Íbex-35 aconsegueix tancar el maig en positiu amb aquest ja serien sis els mesos en què el selectiu suma avenços (període en el qual s'ha revalorat gairebé un 7,33%).

Després del sotrac de les dues setmanes prèvies, i que havien portat International Airlines Group (IAG) a tocar mínims anuals, en les darreres jornades les accions del grup s'han enlairat més d'un 6% ocupant els primers llocs de la llista dels valors amb millor evolució setmanal. L'empresa de televisió Mediaset (Telecinco) també està en aquest rànquing i s'apunta una revaloració de més del 6,3% en cinc sessions, acompanyada de Bankinter i Gamesa amb alces superiors al 5% i al 4%, respectivament.

Dubtes en la banca.

Per contra, la bona marxa enregistrada darrerament per valors com Bankia i Banc Sabadell s'ha frenat aquesta setmana i aquests es col·loquen entre els més baixistes després de l'ensurt de Deutsche Bank. L'entitat alemanya ha anunciat una ampliació de capital que no va caure gens bé en els parquets. Aquesta notícia ha despertat de nou els temors dels inversors sobre la banca i les seves necessitats de capital ara que han de superar els nous test d'estrès.

No obstant això, Mittal Steel i Inditex són els valors que encapçalen la llista dels pitjors valors de la setmana amb un retrocés que voreja el 3% en ambdós títols. Aquest exercici no està sent gens favorable al grup tèxtil, que acumula un descens superior al 12% d'ençà que començà l'any mentre que el selectiu s'apunta una alça del 6%.A les contínues recomanacions a la baixa que s'han fet a Inditex per part de diferents brokers, s'han afegit aquesta setmana els pobres resultats del seu competidor Marks&Spencer que han colpejat la cotització del grup tèxtil gallec.

Un altre motiu que ha jugat en contra de l'activitat borsària en les darreres sessions han estat les eleccions al Parlament Europeu que se celebren diumenge als 28 països de la Unió Europea (UE) per triar els seus representants. La cautela s'ha imposat davant la incertesa del resultat dels comicis que pot tenir conseqüències en els mercats a partir de dilluns.

A més a més, la setmana entrant s'inicia amb les borses europees caminant en solitari, atès que Wall Street romandrà tancat. Davant la manca de referències de rellevància per als inversors, és previsible que si no hi ha un motiu de pes que aconsegueixi moure les borses, la jornada de dilluns pot ser més soporífera que les que deixem enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.