Focus

Josep Borrell

President Gremi cervesa artesana

“Volem facilitar el control perquè no hi hagi sorpreses amb hisenda”

Els nostres costos de producció són elevats, l'aposta passa per l'exclusivitat
Damm en un sol dia fabrica més cervesa que tots nosaltres junts
en un any
És un sector que dóna feina però no arribem a l'1% de tota la cervesa que es produeix

Una moda, un hobby que ha creat tendència o un fenomen provocat per la necessitat de poder beure cerveses peculiars. Sigui com sigui, la fabricació de cervesa artesana va a l'alça. Fins a 64 expositors seran aquest dissabte 14 a Sant Joan de Mediona, en la fira més antiga i més rellevant dins del sector a la península.

Quina funció té el gremi d'elaboradors artesans?
Bàsicament, el gremi neix per una necessitat de legislar en matèria de cervesa artesana, perquè el nostre és un producte diferent de la cervesa industrial. En qüestió de quantitats, de procés de fabricació i de manera de treballar no té res a veure. A d'altres països hi ha normatives pròpies i per això aquí també busquem un reconeixement del producte, com una IGP o una DO.
També persegueixen la modificació dels impostos especials que graven a les microcerveseries.
És que en matèria d'impostos especials nosaltres estem subjectes a les mateixes regulacions que una fàbrica gran. No vol dir que no vulguem pagar, però a d'altres països tenen una dispensa i una tramitació més simplificada. Fer cervesa sense pagar l'impost és un delicte i en cervesa, de base, es paguen 7,48 euros per hectolitre, no és gaire. Però el problema el tenim en el control tan estricte que hem de tenir sobre la matèria primera comprada, la cervesa produïda, la venuda, la que està fermentant i la que tenim en estoc. En moltes fàbriques som una persona o dues de plantilla i el que volem és facilitar el control perquè després no hi hagi sorpreses amb hisenda.
Catalunya és país fecund en cervesa artesana?
En clau de l'Estat espanyol, tot va començar aquí. A Catalunya és on més microfàbriques vam sortir de cop i, a partir de nosaltres, van arrencar projectes a Madrid, Valladolid i al nord de la península.
És difícil esgarrapar mercat a les grans marques?
Culturalment estem molt endarrere pel que fa a cervesa artesana. Òbviament, contra les grans cerveseres no podem competir perquè elles fabriquen milers de litres i per preu són molt competitives. En canvi, els nostres costos de producció són elevats. La nostra aposta passa per competir amb exclusivitat. Culturalment ens han venut la cervesa com un únic producte, de dues o tres varietats com a màxim, però el ventall és immens. Hi ha centenars d'estils de cervesa; d'alta fermentació, amargants, aromàtiques, amb més llúpol, amb tocs de regalèssia, de malta i un llarg etcètera. Aquí és on podem entrar els cervesers artesans.
Cap cervesa industrial no es pot comparar amb les artesanes?
Hi ha cerveses industrials molt bones i n'hi ha d'artesanes que no ho són gaire. La indústria cervesera espanyola es limita a dos o tres tipus de cervesa i, en canvi, l'artesà en fa 5, 6 o 7 de diferents, fa cerveses més personificades. Per exemple, a Moska ara en fem una d'estiu que és una cervesa molt particular i això en el terreny industrial no ho trobes. Nosaltres podem donar un producte més exclusiu, un producte per a restaurant o per a botiga especialitzada.
Sou competència per a les grans marques?
Pel que fa a preus no podem competir. Damm en un sol dia fabrica més cervesa que tots nosaltres junts en un any. Mica en mica anem desplaçant una quota de mercat però cal veure si es consolida. Si anem fent les coses ben fetes és possible que en 5 o 6 anys sí que tinguem un pessic del sector. Als Estats Units hi ha més de 4.000 artesans i no arriben al 10% de la producció. Aquí és un sector que dóna feina i genera ocupació però no arribem a l'1% de tota la cervesa que es fabrica a l'Estat espanyol. I hem crescut molt, perquè fa 6 anys no arribàvem al 0,1%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.