Eines

Bany de colors

Com hem de treballar amb els colors? És important fer-ho abans d'una sessió creativa. Cal escollir l'estat d'ànim que ens interessa tenir. Si, per exemple, volem idees radicals sobre un tema, haurem de treballar amb el color violeta. Si el que desitgem és resoldre un problema greu, potser amb el verd ens anirà millor

Quina relació hi ha entre els colors i la creativitat? Doncs molta, sembla. Els colors desperten en nosaltres reaccions diferents. Per exemple, és evident que, si ens volem relaxar, ens anirà millor el verd que no el vermell. Això, tothom ho sap. Més enllà d'aquest exemple senzill, cal saber que cada color provoca sensacions ben diferenciades. El taronja és càlid, alegre i emocional. El groc, sensible i inspirador. El verd ens suggereix harmonia, calma i curació. El blau és reposat i conservador. Els tons violacis representen la creativitat radical. Com ja hem dit, el vermell convida a excitar-nos i a ser molt vitals.

Com hem de treballar amb els colors? És important fer-ho abans d'una sessió creativa. Cal escollir l'estat d'ànim que ens interessa tenir. Si, per exemple, volem idees radicals sobre un tema, haurem de treballar amb el color violeta. Si el que desitgem és resoldre un problema greu, potser amb el verd ens anirà millor.

Una mica de relaxament.

En primer lloc, cal que ens relaxem una mica i que fem entrar el nostre cervell en un estat dominat per les ones Alfa (normalment les ones predominants són les Beta). Si volem treballar amb el vermell, però, potser haurem de fer el contrari, perquè el vermell implica activitat i força. Si volem treballar amb qualsevol dels altres colors, convindrà doncs relaxar-nos i, a continuació, imaginar que ens fem un bany amb el color escollit. Va bé visualitzar que tenim una bola de color blau, per exemple, damunt del cap i que a poc a poc tenyeix tot el nostre cos amb tonalitats blavoses. Hem de deixar que el color ens vagi fent com un massatge profund, impregnant-ho tot amb les seves vibracions. Podem imaginar que ens dutxem amb aigua de color blau, o que estem sota una cascada d'aigua blava. En paral·lel, és important que aquest bany vagi eliminant els pensaments negatius que puguem tenir sobre el tema a tractar.

Quan acabem de fer el bany de color, cal que ens repetim diverses vegades que posseïm les qualitats del color. Per exemple, ens podem dir coses com: “Ara sóc el color blau, vull meditar sobre un tema en profunditat sense alterar-ne la seva essència. Sóc blau i estic relaxat i tranquil. Com a blau, busco equilibri i consideracions reposades i assenyades.”

A partir d'aquest moment, estem preparats per a l'inici d'una sessió creativa tal com la coneixem. La diferència raurà en el fet que la nostra ment actuarà amb clau blava. No buscarà idees radicals, sinó millores simples. Tendirem a parlar de forma tranquil·la i assossegada, respectant l'opinió dels altres. La nostra psicologia estarà doncs tenyida de color blau.

Aprendre a modular pensaments i emocions a través dels colors és una pràctica molt recomanable. Ens adonarem que podem pensar de moltes maneres diferents en paral·lel. De fet, Edward de Bono va aplicar la tècnica del bany de color amb la invenció dels seus famosos Sis barrets per a pensar, una de les metodologies creatives més cèlebres de tots els temps. Cal convèncer-nos d'una cosa: no som d'una manera, sinó que podem ser de moltes maneres diferents, depèn de nosaltres i de la nostra perícia creativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.