Borsa

Sense pressa

Es recuperen les compres en la primera setmana del semestre, animades per alguns indicadors positius i el missatge del BCE. L'Íbex 35 defensa els 11.000 punts (+0,45%).

La compra dels supermercats El Árbol situa les accions de DIA entre les més alcistes de la setmana, amb un augment de prop del 5%

Les borses han començat aquest semestre amb forces renovades. Si bé no hi ha grans motius per prendre posicions tampoc no hi ha grans amenaces que facin desaconsellable la inversió en renda variable. I en els primers dies d'aquest segon semestre l'aposta dels inversors és clara: la borsa podria donar més alegries que decepcions, sobretot si es disposa del suport dels bancs centrals i no hi ha alternatives per destinar la liquiditat que hi ha.

La reunió del Banc Central Europeu (BCE), celebrada dijous, no va portar cap sorpresa als mercats, que van mantenir en el 0,15% els tipus d'interès. No obstant això, el seu president, Mario Draghi, ha apujat la liquiditat a disposició de la banca fins a un bilió d'euros, per donar crèdit a pimes i famílies. Draghi ha assenyalat que vol observar l'economia de la zona euro per comprovar la incidència del paquet d'estímul aprovat al juny i que intervindrà amb més mesures si els preus no remunten. Aquesta posició per actuar en qualsevol moment per cimentar la recuperació econòmica, que encara és feble i té riscos per combatre, va tranquil·litzar els inversors.

Els mercats van rebre de bon grat aquestes paraules, que han anat augmentant l'optimisme que es respira en les borses des que va començar el juliol, gràcies a les dades macroeconòmiques positives que s'han conegut. De la Xina, han arribat indicadors de manufactures que han sorprès perquè s'han situat a nivells màxims dels últims sis mesos, mentre que de l'altra banda de l'Atlàntic les bones xifres d'atur han enlluernat els inversors. De fet, aquesta millora del mercat laboral als EUA ha impulsat l'índex Dow Jones per sobre dels 17.000 punts per primer cop en la seva història.

L'optimisme que es palpa en els parquets ha tornat a situar l'Íbex 35 per sobre els 11.000 punts. Concretament, divendres es va acomiadar dels inversors en els 11.009,40 punts, nivell que suposa un alça setmanal del 0,45%. Cal destacar que dilluns el selectiu espanyol va tancar la millor ratxa mensual des del 2009, i va encadenar set mesos amb avanços. De fet, l'Íbex 35 va acabar el juny amb una revaloració de l'1,16% i del 10,15% en el semestre. En aquest període hi ha una dotzena de companyies que han tancat amb revaloracions superiors al 20%, destacant Abengoa per sobre de totes, amb un alça del 77% en sis mesos.

Durant la setmana que hem deixat enrere, els inversors han tornat a omplir la cartera amb accions de la cadena de distribució DIA, que s'ha revalorat més d'un 4,5% un cop ha confirmat la compra dels supermercats El Árbol, amb què amplia la seva xarxa al territori espanyol. Amadeus també ha destacat positivament durant la setmana, en què ha pujat més d'un 4%, seguida de Mittal Steel i de Bolsas y Mercados Españoles (BME). El hòlding de la borsa està cotitzant les bones xifres de negoci que s'han enregistrat els últims mesos i se situa a un pas de conquerir màxims històrics.

Per la seva part, les accions de Telecinco (Mediaset) s'han recuperat de l'ensopegada que va suposar l'eliminació de la selecció espanyola del Mundial del Brasil i aquesta setmana s'han ficat entre els valors més alcistes, amb un augment per sobre del 2%.

En la part baixa de la llista hi han quedat REE i ACS, amb descensos superiors al 3%, seguides d'Iberdrola, Gas Natural i International Airlines Group (IAG).

A la posta.

El segon semestre de l'exercici s'ha inaugurat amb els inversors pendents d'un afer poc habitual. Les accions de la tecnològica Gowex, que cotitza en el Mercat Alternatiu Borsari (MAB), van ser objecte d'un fort càstig dimarts i dimecres, amb descensos del 46,21% i 26,05% respectivament, després de rebre un informe negatiu de Gotham City. Aquesta firma de borsa ha posat el preu de l'acció de la tecnològica en zero euros cosa que ha provocat una fugida dels inversors a corre-cuita. Per Gotham City Gowex, és un cas semblant al de Pescanova, però al mercat s'ha especulat amb una possible venda a curt termini d'aquest broker abans d'emetre l'informe, i ara amb la baixada de preu de les accions podria obtenir beneficis. Per ara, però, l'empresa es vol defensar presentant un informe que contraresti el que ha rebut i mentre això passi la Comisión Nacional del Mercado de Valores ha suspès la cotització per frenar la sagnia i, paral·lelament, ha obert una investigació per obtenir-ne més detalls.

Però això no és tot, ja que tot indica que hi haurà serial per estona, ara que l'Associació Europea d'Inversors Professionals (Asinver) ha denunciat Gowex a la Fiscalia Anticorrupció per falsejament de comptes. Durant els propers dies aquesta empresa continuarà protagonitzant la crònica borsària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.