Empreses

El bon maneig dels materials

Safer-Tech, fabricant i distribuïdor de maquinària per al transport i maneig de sòlids, vol basar en l'R+D el seu èxit empresarial

La firma catalana ja
es mou per França i Alemanya i Colòmbia i Mèxic
El sector no ha estat tan tocat per la crisi per la diversitat dels seus clients

Safer-Tech, que fa un any que ha irromput a l'àmbit de la fabricació i distribució de maquinària per al transport i maneig de sòlids, té molt clar que si vol consolidar un lloc en aquest mercat haurà de fer gala d'una gran capacitat d'innovació, com explica el seu director, i un dels socis fundadors, Jaume Soler.

Safer-Tech, com relata Jaume Soler, neix fa un any de la voluntat de diversos emprenedors del sector de la maquinària de transport de sòlids de crear una empresa amb possibilitats de crear-se la seva pròpia demanda, tant al mercat interior com al global. Soler explica: “Un grup d'empresaris del sector vam veure que hi havia una oportunitat de distribuir i fabricar sota llicència equips, amb el benentès que, sota els condicionants de l'actual crisi, és clar que havíem d'oferir productes diferents dels que ofereixen la majoria d'empreses del sector, i no entrar en guerres de preus.” Amb una experiència acumulada al llarg de vint anys, els fundadors de Safer-Tech van cercar al mercat quines podien ser les millors solucions per engegar la seva pròpia iniciativa empresarial. Així, Safer-Tech ha iniciat el seu recorregut amb la representació de dos productes, dels fabricants Archimedys i Cuccolini, i la fabricació sota llicència de l'elevador Olds, que és la gran aposta de l'empresa per ser reconeguts al mercat.

Com observa Soler, l'aspiració de Safer-Tech és “oferir un producte d'alta gamma, per donar solucions on altres no en donen, i permetre tractar productes que presenten dificultats especials. Voler ser un referent de fiabilitat”.

Fer el salt l'any vinent.

En aquest inici de la seva presència al mercat, Safer-Tech assolirà enguany una xifra de vendes que depassarà els 300.000 euros, i deixa per a l'any vinent el salt important, que l'ha de dur al milió d'euros de facturació. Serà l'any vinent quan aquesta empresa, radicada a Sant Vicenç de Castellet (Bages), vol empènyer l'acció comercial als mercats globals, a la Unió Europea i Amèrica Llatina, tot incidint de forma singular a Alemanya i França, al Vell Continent, i Colòmbia i Mèxic, a l'àrea llatinoamericana. De fet, l'empresa ja ha realitzat tasques de prospecció en els mercats esmentats al llarg del 2014, i espera que l'any vinent cristal·litzin de forma definitiva.

Investigar.

Per tal de tenir més visibilitat entre els seus competidors, l'empresa té clar que caldrà escarrassar-se en l'R+D. Soler explica: “Estem ultimant el desenvolupament d'una variant de l'elevador Olds que pot ser molt interessant per a sectors com ara l'energia, ja que permet moure materials humits o a altes temperatures.” La llicència sobre Olds dóna a Safer-Tech la potestat de desenvolupar variants tecnològiques innovadores, o liderar, en col·laboració amb altres centres tecnològics vinculats a Olds, la recerca sobre la versatilitat del sistema, que permet treballar en qualsevol inclinació, tant amb productes secs com humits. “La nostra ambició és explorar fins al fons el potencial enorme del sistema Olds, que permet el maneig de materials fins on no es podia fins ara, alhora que permet estalviar en espai i consum elèctric.” Un exemple prou il·lustratiu que Safer-Tech acostuma a exhibir és la recent instal·lació de l'elevador Olds que fabrica en una foneria, els responsables de la qual estaven preocupats pel seu gran consum energètic i les fuites que generava en el sistema de transport pneumàtic de sorres silícies. La instal·lació de l'elevador ha permès, segons assegura l'empresa, reduir les despeses en manteniment, pel fàcil accés als elements mòbils de la màquina; l'estalvi energètic, que pot arribar fins al 30%, ja que la nova màquina té una potència de 25 CV, contra els 100 de l'antiga i, a més a més, aconsegueix més cabals que altres sistemes de transport convencionals.

No menys important és que, en reduir les fuites, s'han millorat les condicions de treball, ja que s'evita la formació de pols de silici, que pot provocar la silicosi. En concret, Jaume Soler observa que el sistema d'aquest elevador, que entre els seus principals avantatges inclou el de no produir pols, pot ser especialment atractiu en sectors com el de fabricació de làtex, on aquesta qüestió és especialment preocupant.

El sector de fabricants de maquinària per transportar sòlids es distingeix perquè la renovació tecnològica hi és constant, i no ha arribat a la seva maduresa, pel que fa a la participació d'empreses, justament perquè sempre es descobreixen noves solucions tecnològiques. Per posar un exemple, hom pot fer esment de la reutilització de productes, una pràctica constant a molts àmbits fabrils, i que imposa nous reptes tecnològics, ja que són nous materials els que cal tractar, i que imposen nous desafiaments que cal resoldre per no perdre pistonada entre els competidors.

Aquestes tecnologies de transport i maneig de sòlids tenen una demanda àmplia entre els diversos sectors industrials: els clients poden procedir dels sectors químic, farmacèutic, biomassa i reciclatge; alimentació (sucres i pinsos); ciments i minerals (carbonat càlcic, talc, clorur càlcic, sals, etc.). No és estrany, doncs, com diu Soler, que “el sector de fabricants de màquines per al maneig de materials no hagi estat excessivament tocat per la crisi, ja que treballa per a un ventall molt ampli de sectors econòmics”.

Techsolids, la sectorial

Safer-Tech també ha participat en la fundació de Techsolids, l'associació que integra tota la tecnologia i els serveis per al processament de materials granulats i pols seca. Jaume Soler explica la necessitat d'aquesta eina de lobby: “Tot i el recorregut d'aquestes empreses, no eren reconegudes com a integrants d'un sector que té la seva especificitat, se'ns incloïa dins d'altres sectors, com el químic o la caldereria.” I afegeix: “Ara, quan concorren força empreses amb solucions afinades, era el moment per organitzar-nos en una associació que pot contribuir a afavorir els negocis dels seus membres, donar projecció internacional a les empreses i fer formació.” Techsolids també vol determinar estàndards de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El bon maneig dels materials