Borsa

La borsa és conservadora

Els inversors celebren que s'hagin esvaït dues incògnites que els preocupaven: tipus baixos als EUA per un temps i victòria del no a Escòcia. L'Íbex rebota un 1,04%.

Es concreta la concentració en el sector de les ‘telecos' amb la compra de Jazztel per Orange, després de mesos d'especulacions

A les borses no els agraden els canvis. Els primers dies de la setmana van estar dominats per la prudència, ja que a sobre de la taula hi havia dues incògnites que preocupaven els inversors i que en el decurs de la setmana havien de desaparèixer. El millor, doncs, era esperar per veure com avançaven els esdeveniments sense prendre mal. Per això els primers moviments van ser mínims i amb les vendes dominant l'operativa borsària.

Però la reunió de la Reserva Federal (FED) va ser la primera cita que va calmar els nervis. La FED continua sent partidària de mantenir els tipus d'interès en nivells baixos durant un temps considerable, malgrat que la millora experimentada en les darreres dades macroeconòmiques havien fet pensar als inversors que la política monetària expansiva tenia els dies comptats. Això va acostar els guanys a Wall Street i les borses del Vell Continent van deixar-se arrossegar per l'optimisme, malgrat que el referèndum a Escòcia encara s'havia de celebrar. No obstant, l'expectativa que guanyaria el no va aportar més benzina als parquets, confiats que tot continués igual. Dit i fet. Divendres les borses es despertaven amb la victòria del no i les compres van ser presents des del minut u. Entre les declaracions d'uns i dels altres -detractors i favorables a la independència d'Escòcia- un cop se sabia el resultat, les borses van reaccionar escalant posicions, i entre les més positives va destacar la borsa del mercat espanyol.

Això va dur l'Íbex 35 a vorejar els 11.200 punts en la sessió de divendres —havia perdut els 11.000 deu dies abans—, tot i que finalment el selectiu ha acabat la setmana en els 11.001,90 punts, ja que l'eufòria inicial es va anar moderant a mesura que avançaven les hores. No obstant això, el resultat setmanal és positiu, atès que l'Íbex 35 ha rebotat un 1,04% en cinc sessions i deixa una plusvàlua del 10,94% el 2014.

Opa sobre Jazztel.

Després d'anys i anys de rumors sobre les accions de Jazztel, per fi s'ha materialitzat la desitjada oferta pública d'adquisició (opa) sobre aquesta teleco. Els moviments que darrerament s'havien produït dins el sector (amb la compra d'Ono per Vodafone fa un parell de mesos) i les converses de Jazztel per adquirir Yoigo han obligat la francesa Orange a moure fitxa abans que fos massa tard. Així, Orange ha llançat una opa sobre les accions de Jazztel a un preu de 13 euros per títol. Abans de fer-se pública l'oferta, els títols de Jazztel protagonitzaven en el parquet una espectacular remuntada (va arribar a pujar un 17,5%), fins que la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) va suspendre la negociació dels títols. Ara l'organisme regulador investiga si aquesta apreciació del valor té a veure amb l'ús d'informació privilegiada. Al marge d'això, aquesta compra ha provocat que les accions de Jazztel hagin acabat la setmana sent el valor més alcista dins l'Íbex 35, amb un avanç proper al 20% en cinc sessions i acostant-se al preu de l'oferta d'Orange (van tancar divendres en els 12,75 euros).

Els moviments dins del sector de les telecos no acaben amb aquesta opa, sinó que Telefónica també s'està movent i ha arribat a un acord amb Vivendi per comprar la brasilera GVT i així reforçar-se en el mercat sud-americà. Les accions de la teleco que presideix César Alierta han celebrat aquests acords i s'han enlairat gairebé un 3%, i han superant de nou els 12 euros per títol i contribuït així a l'apreciació de l'Íbex 35 en la setmana.

Màxims de Caixabank

.
D'altra banda, cal destacar l'escalada de les accions de Caixabank, que han pujat més d'un 3% en cinc sessions, i que han col·locat el valor en els màxims històrics, vorejant els 5 euros per títol. Aquesta remuntada fa que els títols de l'entitat presidida per Isidre Fainé hagin acumulat uns guanys que superen el 30% d'ençà que va començar el 2014.

Tot i que la setmana ha acabat aportant un balanç positiu, dins el selectiu hi ha un grapat de valors que no s'han pogut sumar a la festa. Les accions de Gamesa tornen a estar per segona setmana consecutiva encapçalant la llista dels més depreciats, després de caure més d'un 3% (retrocés que se suma al descens del 5,97% de la setmana precedent).

Per la seva part, les accions de Mediaset han
estat colpejades per la presa de beneficis després que la setmana anterior fossin el valor més alcista de l'Íbex 35 i s'han depreciat poc menys d'un 2% en cinc jornades. Les xifres d'Inditex tampoc han acabat d'agradar als inversors i
les seves accions han registrat un descens de més del 2%, tot i mostrar uns
guanys per sobre de les estimacions dels analistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.