DE MEMÒRIA
La segona globalització
Als anys de la segona globalització, també es mundialitzen els recursos naturals. Una fita inicial va ser, al 1969 (i procedent dels jaciments del desert del Sàhara en territori de Líbia), l'arribada de gas natural liquat al port de Barcelona. Una peça bàsica de la revolució energètica dels anys 70, protagonitzada per Catalana de Gas i Pere Duran Farell.
Una altra fita és la important presència del primer banc català –CaixaBank- a la petroliera Repsol. Una empresa pública privatitzada que té els seus orígens a Campsa i Cepsa, dues iniciatives empresarials dels anys 1920 dels reusencs Recasens
La inserció de l'economia catalana, a partir dels anys 1970, en el món de la segona globalització va tenir, fins al 2007, efectes positius. L'atracció de la societat catalana es manifestà de moltes formes. Podem presentar-la seguint els tres factors: capital, treball i terra (o recursos naturals).
Els capitals.
El treball.
Hi ha, també, les estades temporals d'estudiants (universitaris, o no) i de congressistes de tota mena. Pel que fa al volum total de participants en congressos, Barcelona va esdevenir, al 2013, la primera ciutat d'Europa. Per damunt de Viena i d'Amsterdam.
Seguint amb el factor humà, també s'ha observat l'existència de directius executius catalans en els consells d'administració d'algunes de les grans empreses del món. Al 2007, als Papers d'economia industrial del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, n'entrevistaven 30.
Terra.
Una altra fita és la important presència del primer banc català –CaixaBank- a la petroliera Repsol. Una empresa pública privatitzada que té els seus orígens a Campsa i Cepsa, dues iniciatives empresarials dels anys 1920 dels reusencs Recasens.
Públic i privat.
L'altre gran obstacle és la persistent i creixent discriminació fiscal practicada per l'Estat espanyol envers les àrees amb les empreses més dinàmiques: la catalana, la balear i la valenciana. Al Principat, la lluita es va reprendre el 2010.
Les multinacionals
Abans de la segona globalització, alguns empresaris catalans, dins i fora de Catalunya, van posar en marxa empreses que esdevindrien, anys després, empreses multinacionals. En sectors tan diversos com l'alimentació (Borges, Danone, Gallina Blanca), la beguda (Codorniu, Bacardí, Freixenet, Torres), l'edició (Espasa, Gallach), el tèxtil (Casablancas), l'automòbil (Hispano-Suïssa), la construcció (Foment d'Obres i Construccions, Roca), el petroli (Cepsa), el suro (Mundet, Chicago Cork Co.), els laboratoris farmacèutics (Grífols, Andrómaco), la cosmètica (Puig, Dana), la banca (Sabadell, CaixaBank), el joc (Pari Mutuel).