Focus

Daniel de Alfonso

Director de l'Oficina Antifrau

“Som l'única agència a àmbit europeu que treballa la prevenció”

En termes econòmics, els afers on hem intervingut sumen 80 milions
Tothom fa cas
de l'OAC.
Sí que tenim
certa força coercitiva

L'Oficina Antifrau és una institució independent del govern que treballa “per enfortir la integritat del sector públic de Catalunya”. Daniel de Alfonso, antic magistrat de la secció penal de l'Audiència de Barcelona, la dirigeix.

L'informe que recull l'activitat de l'OAC el 2013 arrenca amb un escrit de vostè on fa constar que “qui digui que no obtenim resultats és que no s'ha llegit aquesta memòria”.
És que quan compareixem al Parlament ens fan preguntes de l'estil “I vostès què han fet?” Fa la sensació que no s'han ni llegit la memòria i n'hi ha per dir-los: “Escoltin, que està tot aquí recollit.” Quan ens diuen que no hem tingut gaire èxit o que des de l'Oficina no fem gaire res, contestem que l'OAC no només està a sobre d'una notable quantitat d'expedients sinó que també s'encarrega de multitud de diligències. És cert que els casos grossos van directament a la fiscalia, però l'Oficina també porta casos que són de molt interès per a la gent. Casos relacionats amb, per exemple, municipis, consells comarcals o universitats. Segurament no són tan escandalosos com d'altres de més mediàtics, però són importants. Els resultats obtinguts són molt bons i si quantifiquem en termes econòmics el contingut dels afers on hem intervingut durant l'any sumen 80 milions d'euros. No són diners que es recuperin, d'acord, però sí són diners objecte d'investigació.
Un any bo per a vostès suposa un mal any per al país?
No, seria injust plantejar-ho així. Si ens arriba que un concurs públic d'escombraries en un poble s'ha fet sense complir els requisits legals, sense transparència o sense unes bases que estiguin dins de la norma, nosaltres hi intervenim i comptabilitzem els diners del concurs. Però això no vol dir que els diners s'hagin llençat, sinó que s'han mal gestionat.
La funció de l'OAC és “vetllar perquè l'actuació dels poders públics sigui íntegra, honesta i transparent”. No és lamentable que hi hagi d'haver una oficina que vetlli per això?
Segurament. Sempre es diu que hem de ser com els països nòrdics, on sembla que aquest problema està eradicat. I dic sembla perquè Cecilia Malmström, la comissària d'Interior de la UE, m'ha explicat que en els països d'allà dalt també hi ha casos de corrupció. Per això, l'èxit de la tasca de l'OAC ve per una doble vessant. Hi ha el control de la corrupció però, també, la prevenció. Som l'única agència a àmbit europeu que treballa l'aspecte de la prevenció i la formació. Intervenim en la redacció de codis ètics per als municipis, en cursos de formació per a la gestió pública i en assessorament sobre conflictes d'interessos per a càrrecs municipals o personal de l'administració.
Té prou força coercitiva l'Oficina Antifrau o l'administració només reacciona quan veu l'amenaça de la fiscalia?
De tots els casos tractats per nosaltres des del 2011 només en tres no se'ns ha fet cas. I estem parlant d'un total de 850 casos investigats. Tothom fa cas de l'OAC. Sí que tenim certa força coercitiva i la prova és que hem aconseguit anul·lar contractes, nomenaments o que es retornin diners. També és cert que, si no ens fan cas, el tema pot acabar en un jutjat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a