El capital estranger no s'atura
Catalunya consolida el seu lideratge al sud d'Europa en captació d'inversió productiva i ensorra el discurs de la por
El govern espera que aquest 2015 consolidin la tendència
Fa pocs dies el grup VW anunciava la seva intenció d'invertir 4.200 milions d'euros a les seves plantes a l'Estat, principalment a la factoria de Seat a Martorell. Una inversió que se suma a la que també recentment han anunciat dues multinacionals més amb presència a Catalunya: la química Basf, que destinarà 21 milions d'euros per ampliar la seva planta a Tarragona, i la suïssa Nestlé, que injectarà 102 milions a la seva factoria de cafès a Girona.
Inversions importants no només perquè posen en evidència la recuperació del sector industrial i apunten a una reactivació del mercat sinó perquè serveixen per desmentir l'argument de la por que des de l'Estat s'ha argumentat més d'un cop respecte a l'impacte negatiu que té el procés pel dret a decidir o una hipotètica independència de Catalunya sobre la seva capacitat per captar inversió estrangera productiva.
Serveixen també per posar en evidència el joc brut que el govern del Partit Popular ha volgut jugar amb aquest indicador. Segons les dades que presentava fa tan sols un parell de mesos el Ministeri d'Economia, aquesta inversió va caure a Catalunya l'any passat un 15%, a contracorrent de l'increment general del 10% anotat pel conjunt de l'Estat. Les mateixes dades del ministeri havien atorgat a Catalunya una inversió històrica el 2013, amb un increment del 31,5% fins als 3.511 milions d'euros. Per què doncs aquest gir tan brusc? El govern català va denunciar en el seu moment que la secretaria d'Estat de Comerç -liderada per l'exdirector d'Economia de la Fundació FAES, Jaime García-Legaz-, presentava les dades en base al discurs que els convenia. “Fan servir les dades amb tota la intenció i per exemple una inversió que es fa a la planta d'HP a Sant Cugat la computen a Madrid perquè té la seu a l'Estat allà”, destaca el director general d'Indústria de la Generalitat, Antoni Maria Grau.
L'any passat Invest in Catalonia va intermediar 54 projectes d'inversió estrangera, amb un volum global de 318 milions d'euros. La majoria, el 67%, van correspondre a actuacions d'empreses amb presència ja al país, i l'automoció i les TIC van liderar la inversió per sectors. “Aquest 2015 esperem que sigui també bo, de moment el ritme en aquests primers mesos ve a consolidar aquesta tendència positiva”, destaca Grau.
La tendència és també molt positiva si ens fixem en un indicador, diguem-ne neutral, com és el rànquing sobre inversió estrangera que elabora el Financial Times. Segons l'FDI Markets Catalunya fa tres anys consecutius que lidera la captació d'aquesta inversió estrangera a l'Europa continental. Segons aquest indicador l'any passat Catalunya va atreure 89 projectes d'inversió estrangera que van suposar la creació de prop de 6.000 llocs de treball.
Tot plegat, afirma el membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya Modest Guinjoan, “demostra que no hi ha cap temor, les multinacionals prenen decisions racionals i no emocionals”. També per al professor d'Esade Ignacio Mur, no resulta gaire probable que el procés afecti les apostes d'aquestes empreses “perquè Catalunya és una meravella industrial i econòmica i això està molt per sobre de qualsevol altra consideració”. Els inversors, diuen els experts, es preocupen per l'entorn laboral i la capacitat de captar talent, però no pel procés. “El que fa mal no és el procés sinó que un ajuntament posi barreres a una determinada activitat”, afegeix Mur. Prenguin nota doncs els nous governs municipals.