Borsa

Amunt!

Els inversors es deixen portar per l'optimisme arran de l'acord amb Grècia i les compres envaeixen els parquets. L'Íbex 35 encadena set sessions a l'alça i s'apuja un 4,03% setmanal.

L'Íbex 35 s'acomiada divendres en els 11.480,70 punts i enregistra la segona millor setmana
de l'exercici després
de pujar un 4,03%

L'acord entre Grècia i els creditors ha fet desaparèixer els nervis dels inversors d'una vegada per totes. Tot i que els mercats ja havien apostat fa dies perquè la solució arribés tard o d'hora, la idea que la zona euro es podria trencar, per remota que fos, no desapareixia de la ment dels inversors. I això impedia que els índexs avancessin. Però un cop els grecs han acceptat les exigències de l'Eurogrup, les turbulències s'han esvaït i les borses han tingut el camí lliure per recuperar el terreny perdut els últims mesos. Sense cap excepció, les compres s'han imposat en el conjunt de borses occidentals i la pràctica totalitat d'índexs han tancat la setmana amb abundosos guanys que han fet oblidar als inversors la feblesa de l'economia xinesa o la proximitat de les alces de tipus d'interès als EUA.

L'allau de compres ha fet que l'Íbex 35 tanqui la segona millor setmana del 2015 després d'encadenar set jornades amb avanços. L'índex selectiu, que s'ha acomiadat dels inversors en els 11.480,70 punts, ha enregistrat un alça setmanal del 4,03%. Aquesta eufòria ha permès que l'índex torni a tenir guanys significatius en l'exercici, atès que d'ençà que començà l'any l'Íbex 35 s'aprecia un 11,69%. Tot i que els experts creuen que l'índex pot anar més amunt ara que s'ha calmat la situació a Grècia -malgrat que encara hi ha punts més detallats per acabar de tancar- aquests assenyalen que superar el nivell dels 11.500 és clau perquè l'índex abandoni el canal lateral en què s'ha mogut els últims mesos i que intenti anar més amunt.

Predominen les compres.

Amb l'abundància de liquiditat i la reactivació de les compres, la majoria dels components de l'Íbex 35 van acabar divendres amb guanys. Entre tots aquests, destaquen OHL i International Airlines Group (IAG) per l'escalada protagonitzada en els últims cinc dies. OHL s'ha enlairat més d'un 15% en la setmana -i més d'un 6% només en la sessió de divendres- després que una auditoria ha demostrat que la seva filial mexicana no ha comès cap frau, un aspecte que últimament l'havia penalitzat en la borsa. Per la seva part, les accions del hòlding IAG han celebrat amb un augment per sobre del 10% l'aprovació de la compra d'Air Lingus per part de les autoritats. La constructora ACS, el grup de comunicació Mediaset i l'empresa d'hemoderivats de la sang Grífols també han tancat la setmana amb alces que superen el 7%.

Acerinox i Mittal Steel, tots dos grups metal·lúrgics, han estat la creu d'una setmana borsària en què han dominat les pujades. Els temors sobre el grau del deteriorament de l'economia xinesa estan colpejant l'evolució d'aquestes companyies en la borsa, i no només en el curt termini. De fet, en el conjunt de l'exercici tant Acerinox com Mittal Steel enregistren una important davallada, només superada per l'ensopegada de FCC (que voreja el 20% de pèrdua en el 2015).

Cal destacar que la carrera alcista d'Aena, que es va estrenar al febrer a 58 euros, es manté intacta malgrat les alces acumulades. En les últimes jornades ha superat la barrera dels 100 euros, i ha situat en el 73% l'alça de les seves accions des de l'oferta púbica de venda (OPV). Un informe favorable i la incorporació dins l'Íbex 35 són alguns dels motius que expliquen els motius pels quals els inversors estan apostant amb força per aquest valor. Però Aena no és l'únic valor que durant els darrers dies ha tocat màxims. Inditex ha superat el seu límit en escalar per sobre els 31 euros per títol, i Ferrovial, Gamesa, Grífols així com Abengoa també es mouen en zona de màxims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.