Gran angular

JOAQUIM GAY DE MONTELLÀ

PRESIDENT DE FOMENT DEL TREBALL

“Seria convenient que l'Estat autoritzés un referèndum”

El que preocupa els inversors no són els indicadors econòmics sinó l'escenari polític
Té sentit apujar els salaris en aquelles empreses que es recuperen, no a tot un sector
La decisió del govern respecte a Fepime només ens allunya i es decidirà als tribunals
La CUP està allunyada dels plantejaments empresarials i això ens genera distància
Que Mas sigui el president del nou govern és un factor primordial de confiança
Tot i no haver arribat al 50,01% no es pot menystenir el vot independentista a les eleccions

El president de Foment del Treball es mira amb una certa preocupació l'escenari producte de les darreres eleccions catalanes, i alerta de les conseqüències de retardar el procés de formació del nou govern. “Hem estat mesos en què governar no ha estat la prioritat i no podem continuar molt més així”, avisa. Ha arribat el moment, destaca, que les qüestions identitàries “deixin espai als programes de govern”.

Vostè s'ha manifestat a favor que Artur Mas repeteixi en el càrrec de president però això encara no és clar. Fins a quin punt condicionarà això la confiança de Foment en la gestió del nou govern?
És un factor principal perquè amb el president Mas tenim l'experiència d'una persona que ha sabut governar. Les forces polítiques després decidiran, però per a nosaltres és important.
I si això vol dir que la CUP entri al govern?
La CUP és una formació política que no coincideix habitualment amb els plantejaments del món de l'empresa i, per tant, la distància serà més evident.
Considera que les opcions independentistes han sortit reforçades del 27-S?
Hi pot haver diferents lectures, però en tot cas la participació ha estat molt elevada, d'un 77% i al voltant del 48% s'ha mostrat favorable a buscar un camí cap a la secessió. I aquest és un pes molt important. Seria absurd que pel fet de no arribar al 50,01% no s'hagués de valorar.
Foment s'ha definit més proper a una tercera via, però aquesta opció no ha sortit gaire ben parada a les eleccions. Això fa que Foment pensi a replantejar la seva posició?
No, el resultat de les eleccions ens consolida en el sentit que en qualsevol cas el que nosaltres hem de valorar és l'estabilitat, la governabilitat i la predictibilitat dels nostres governants. Això és el que ens ha de marcar.
I creu que en aquest context l'Estat hauria d'autoritzar un referèndum?
Crec que seria convenient que hi hagués una convocatòria en la segona part de la legislatura, l'any 2017 o 2018, i que es fes amb una formulació adequada, com es va fer a Escòcia, i que servís per definir de manera molt clara quines són les aspiracions de la ciutadania.
Parla d'estabilitat. Que el govern espanyol no faci cap passa després dels resultats del 27-S afecta també aquesta estabilitat?
Segur. I per això la nostra aposta ha de ser la de buscar ponts i que hi hagi una capacitat d'entesa.
Foment s'ha situat al costat dels qui han alertat dels riscos d'una independència no pactada. Li va semblar encertat el comunicat de la banca en què alertava de la fugida d'entitats?
Nosaltres responem a uns principis i uns valors de progrés, d'estar junts en uns mercats als quals no podem renunciar, i no ens serveix que ens diguin que això ja es mirarà com queda. Per això comprenc molt bé la reacció de les sectorials del sistema financer mostrant les serioses dificultats que hi tindrien. Si els mercats no tenen seguretat jurídica al 100% desvien la seva atenció i les seves posicions a uns altres mercats.
El proper 20 de desembre hi haurà eleccions generals i tot apunta que el nou escenari estarà molt més fragmentat i possiblement amb una presència destacada de Podem al Congrés. Això els preocupa?
Bé, tot apunta que el bipartidisme que ha dominat a Espanya en els darrers 20 anys tendeix a trencar-se en part pel descontentament de la societat amb els partits dominants, sobretot per casos de corrupció. És lògic que en aquest escenari les noves formacions com Podem o Ciutadans apareguin amb molta força, i nosaltres, evidentment, hem de ser respectuosos. Tot el que diem és que aquest canvi es faci buscant l'estabilitat i la seguretat jurídica com correspon a una societat madura del segle XXI que vol estar a Europa com a motor i no com a país perifèric.
Alguns organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional adverteixen d'un cert alentiment en el procés de recuperació de l'economia. Com veu l'escenari macroeconòmic a Catalunya i al conjunt de l'Estat?
La recuperació és evident, els indicadors en general són bons, tot i el repunt conjuntural i típic del mes de setembre de les dades d'atur. Les borses estan funcionant bé tot i que persisteixen els elements d'incertesa global com Grècia o la Xina, i hem tingut la sort que, sent un país energèticament deficitari que importa fins al 80% de l'energia, hem vist reduccions en els preus d'aquesta energia molt fortes. Això ha estat un gran avantatge. L'economia no ens preocupa, les exportacions van bé, el turisme també, el consum està millorant... Però ara ens hem de concentrar a recuperar i no perdre ni una inversió.
I l'estem perdent?
És el que estem veient justament ara, que fons internacionals d'inversió estan acumulant clàusules de salvaguarda en el cas de canvis de model tant a Catalunya com a l'Estat. Això és el que hem de corregir.
En tot cas les dades d'inversió són bones. Defensa que s'estan aturant operacions?
El que estem veient és que no és una problemàtica amb l'economia, que funciona bé, sinó que és l'escenari polític el que preocupa els inversors, tant en el cas de Catalunya com en el cas de l'Estat.
Més enllà que setembre és un mal mes, alguns experts alerten que el mercat de treball perd capacitat per generar ocupació al mateix ritme...
S'està contractant més, la tendència és positiva tot i que més lenta del que voldríem. Esperàvem estar per sota del 20% d'atur a Catalunya a finals d'any i segurament ens quedarem una mica per sobre. L'important és que la tendència és positiva i que la majoria dels indicadors són bons.
És el moment, doncs, de parlar d'increments salarials?
El camí ha de ser recuperar i millorar la competitivitat, i el que no podem demanar és que tot un sector ho faci. Han de ser les empreses. Aquelles que puguin i estiguin en una situació de millora de la seva competitivitat. És lògic i bo que a mesura que es vagin recuperant els resultats empresarials es puguin recuperar també els salaris i la capacitat de consum, que, a més, serà un element molt important per consolidar la recuperació.
El govern català ha retirat a Fepime la seva condició de gran patronal. Com afecta això el futur de la cúpula de petites i mitjanes empreses de Foment?
Creiem que el decret aprovat pel govern de la Generalitat regula un aspecte en el qual no té competència. Això vol dir que, malauradament, entrarem en un procés judicial que no afavorirà ningú i que no ajuda al diàleg social. Encara no hem pogut valorar l'ordre que s'ha aprovat aquesta setmana i que ve a completar aquest decret, però ho farem i l'escenari més probable és que l'únic que s'aconsegueixi sigui augmentar les distàncies i condemnar-nos a un procediment llarg que acabarà al Tribunal Suprem.

El problema és la política

No és un moment còmode a la casa de les grans empreses. Les eleccions catalanes han deixat un escenari poc clar quant a la formació del nou govern i en menys de tres mesos arriben les eleccions generals espanyoles. Massa incerteses per a una patronal que ha demostrat sovint ser poc amiga dels canvis significatius i que tem pels efectes sobre l'evolució de la recuperació econòmica. El president de Foment alerta de les pors dels inversors i defensa en aquest sentit comunicats com el que va fer la patronal de bancs i caixes sobre el risc de fugida. Però alhora és conscient que seguir a la gallega sense fer res tampoc ajuda gaire a aquesta estabilitat que ha de ser, diu, la prioritat per a uns i altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.