Joan Antoni Melé
Autor del llibre 'L'economia explicada als joves'
“Més matemàtiques? Els qui han ensorrat el país hi estaven preparadíssims”
No tenim cultura de la donació i és molt important: canviaria el món en quatre dies
Tenim més capacitat de canviar les coses del que ens pensem?
Per mi aquest és el tema clau. S'ha desenvolupat una economia que no és humana, que està animalitzada en el sentit que els animals tenen una consciència grupal. La nova economia s'ha de centrar en l'ésser humà i en la consciència individual que ens fa lliures de prendre decisions. Però en comptes de reaccionar ens resignem pensant que tot està decidit i que els mercats funcionen així. No és veritat! Les coses es poden canviar si ens comportem com individus lliures.
Per què ens resignem?
L'educació no va encaminada a desenvolupar aquestes capacitats humanes, sinó a fer-nos cada cop més grupals. M'enervo quan sento l'informe Pisa que diu que Espanya va malament en matemàtiques. La gent que ha ensorrat aquest país en la misèria amb casos de corrupció i malversació estava preparadíssima en matemàtiques i en economia. Espanya va malament en ètica i valors.
Menys matemàtiques i més filosofia?
Exacte, per mi parlar d'economia és parlar de filosofia i del sentit de la vida. Donen premis Nobel d'economia a persones que saben molt de teoria però no de resoldre els problemes del món.
La clau és l'educació dels joves?
Per mi sí. I no ja de joves sinó de la dels més petits. Una educació amb un altre tipus de valors, ensenyant a implicar-se en la vida. En canvi, el que veig és que hi ha una presa per accelerar l'intel·lectual dels infants pensant que així seran més competitius.
La competitivitat és un dels fonaments de l'economia.
El principi bàsic de l'economia és que ens necessitem els uns als altres; per tant, què hi pot haver millor que el suport i l'ajuda mútua en comptes de la competència? El món ha canviat però continuem ensenyant economia igual que en l'època de la revolució industrial. I ara a més hem deixat l'educació financera a les escoles en mans dels banquers tradicionals; és una barbaritat! Si avui el món està malament, i hem de ficar a la presó polítics, empresaris i bancaris corruptes ens hem de preguntar com els vam educar perquè siguin així.
Internet ha vingut a reforçar l'economia més inhumana?
Les noves tecnologies no són el problema sinó que el progrés tecnològic va a una gran velocitat i el desenvolupament de la consciència no va al mateix ritme. La conseqüència és que la tecnologia ens animalitza. Per tant, com més tecnologia més humanitats, que és el que ens fa lliures.
Coneixem el poder del consum i de l'estalvi en l'economia. Vostè hi afegeix la donació.
Per mi és molt important. En aquest moment al planeta sobren diners que no saben on anar i es creen productes especulatius. Darrere de la gran majoria de diners que circulen no hi ha economia real. És un càncer. I mentrestant les empreses tanquen per falta de finançament. No tenim cultura de la donació i és el que canviaria el món en quatre dies.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.