Gran angular

Una mossegada de rècord

Amb 48.800 milions de benefici, Apple lidera la facturació empresarial mundial

Apple esmicola el rècord que tenia la petroliera Exxon des de l'any 2008

Ni més ni menys que 126.000 milions d'euros al seu compte corrent del bancs són les xifres que la companyia Apple acumula després d'haver obtingut el benefici empresarial més gran de la història. Apple tanca l'exercici fiscal del 2015 amb un benefici de 48.800 milions d'euros (53.800 milions de dòlars), un 36% més que el que va guanyar l'any passat. La firma fundada per Steve Jobs es consolida com la companyia privada més rendible del planeta i amb els balanç positiu que deixa el seu darrer exercici fiscal ha batut el rècord que tenia la petroliera Exxon des del 2008.

De fet, la companyia de la poma mossegada ha avançat ExxonMobil sense ni tan sols dignar-se a posar l'intermitent. Apple esmicola el rècord que tenia la petroliera i els més de 53.800 milions d'euros que ha guanyat en els últims dotze mesos superen de 8.600 milions la que va tancar Exxon fa set anys.

Un telèfon que captiva.

La clau de volta dels guanys d'Apple és l'atractiu que continua conservant el seu telèfon mòbil. L'Iphone suposa el 60% de tots els ingressos que té la companyia i, només en el trimestre que engloba la campanya de Nadal, en va despatxar més de 74 milions d'unitats. I no perd força perquè les previsions indiquen que, en la campanya d'enguany se sobrepassarà el llindar dels 75 milions d'unitats.

En aquest context, la companyia ha trobat en el mercat xinès un terreny fèrtil perquè se li disparin les vendes. La Xina ha esdevingut un dels principals mercats per a l'empresa i, només en el darrer trimestre, ha aconseguit recol·lectar-hi més de 12.000 milions, el doble que fa un any. La facturació corresponent a la Xina ja és més gran que la que es deriva del negoci a tot Europa.

Les crítiques no afecten.

De manera gairebé permanent, Apple ha de fer front a múltiples opinions que posen en dubte el sentit comú dels consumidors que decideixen pagar més per un producte (sigui telèfon, ordinador portàtil o tauleta digital) només pel fet que hi ha la insígnia de la poma enganxada al llom. Fins i tot Galen Grunman, editor de diverses publicacions especialitzades en tecnologia i telefonia mòbil, va arribar a qualificar d'“idiotes” els compradors de l'Ipad.

No obstant això, si s'atén a les xifres, les crítiques afecten ben poc al ritme de negoci d'Apple. És la companyia de més cotització a Wall Street, amb 680.000 milions de valoració, i la cinquena per ingressos del Fortune 500, al darrere de Walmart (supermercats i distribució), ExxonMobil (petroli), Chevron (petroli) i Berkshire Hathaway (inversions i assegurances).

Ara bé, no tot són alegries per a Apple, perquè l'Ipad registra les vendes més baixes d'encà de l'any 2011. Mentrestant, la solidesa de la seva proposta telefònica li permet plantar cara. De fet, els creixements de vendes de l'Iphone coincideixen amb un moment de feblesa per què passa un dels seus principals competidors: l'empresa coreana Samsung.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.