Només canvia el mes
La desconfiança vers la renda variable continua en nivells elevats i els principals índexs no troben sòl ni motius per rebotar. L'Íbex-35 arriba a caure més d'un 18% en cinc setmanes.
L'impacte positiu de les paraules de Draghi en les principals borses és limitat, tot i anunciar noves mesures d'estímul per al pròxim març
La inestabilitat política no està passant factura a l'Íbex-35
Res no ha canviat en les borses internacionals les darreres setmanes i el que ha patit algun canvi ho ha fet cap a pitjor. La desconfiança que va començar a escampar-se pels parquets a principis de desembre -quan van esclatar els primers temors sobre una frenada brusca de l'economia mundial- és ara de tal magnitud que pocs són els atrevits que trepitgen els parquets. La pràctica totalitat de borses internacionals estan cotitzant en els mínims dels darrers tres anys després d'iniciar una fase correctiva que no troba cap sòl on aturar-se.
El desànim dels inversors és tan evident que ni els baixos preus en què cotitzen un bon grapat de valors després de les fortes caigudes patides en els darrers dos mesos i mig són aprofitats per entrar en la borsa. Els accionistes temen que aquesta fase baixista continuï i és per això que esperen que el temporal passi per tornar a entrar en els actius de risc. I mentrestant, els dies i les setmanes van passant i res no millora, ans al contrari.
La feblesa de l'economia xinesa i la davallada del preu del petroli són els principals arguments que segons els experts expliquen els retrocessos en els mercats borsaris d'arreu. La por que l'alentiment de l'economia xinesa posi en perill la inestable recuperació econòmica als EUA, ara que la Reserva Federal (FED) ha començat a apujar els tipus d'interès, està pressionant a la baixa els índexs borsaris. I la pèrdua de valor de l'or negre, que durant el gener ha arribat a caure per sota els 30 dòlars per barril, està colpejant les empreses petrolieres en els mercats al mateix temps que fa témer que hi ha crisi per estona.
És per això que els parquets estan deserts d'inversors, els moviments estan sent força exagerats i la volatilitat ha assolit quotes elevades davant la incertesa del que pugui passar en el futur més proper.
Sí però no.
El càstig que ha rebut la pràctica totalitat de valors que formen part de l'Íbex-35 ha ofegat l'evolució d'aquest índex, que va tancar el gener amb una pèrdua del 7,63% -la pitjor arrancada d'exercici des de l'any 2010- i cotitzant en els 8.815,80 punts. Aquest significatiu retrocés supera el 2,54% que va recular el Ftse-100 i el 4,75% del Cac-40 parisenc però està per sota de la davallada enregistrada pel Dax Xetra alemany (-8,80%) i pel Nasdaq (-7,86%) en aquest mateix període.
De moment, la inestabilitat política que hi ha a Espanya, on el resultat dels comicis del 20 de desembre encara no ha permès formar un govern estable, no està passant factura al selectiu índex que ha reculat en línia amb el que ho ha fet la resta d'índexs occidentals. Tanmateix, està per veure si l'executiu que finalment acaba agafant les regnes del país agrada o no als inversors i com aquests reaccionen al resultat que donaran les actuals negociacions entre les formacions polítiques.
L'escenari poc propici per a la inversió en borsa ha fet que algunes de les empreses que estaven disposades a sortir a cotitzar es repensin aquesta estratègia fins que el temporal passi i la situació s'estabilitzi. De fet, companyies que tenien previst debutar en el parquet aquest mes de febrer, com Volotea (aerolínia de baix cost), han deixat en stand-by els seus plans.
L'or torna a brillar.
La previsió per al mes de febrer és que tot continuï igual. De fet, en les primeres sessions d'aquest mes les borses han viscut rebots que s'han esvaït en jornades posteriors, en línia amb el que havia passat al gener. Fins i tot, l'Íbex-35 s'ha precipitat per sota els 7.800 punts apujant per sobre del 18% la pèrdua d'ençà que començà el 2016.
Els experts creuen que la volatilitat es mantindrà mentre no aparegui algun catalitzador que sigui capaç d'invertir la tendència a la baixa dels mercats i retorni la confiança a uns inversors que esperen poca cosa de la borsa. Ja se sap que la confiança, un cop perduda, és molt difícil de recuperar i vist l'escenari pessimista que impera arreu, això costarà d'assolir.
Tanmateix, la manca d'inversions alternatives i l'elevada liquiditat existent fan pensar els analistes que tard o d'hora el diner retornarà al parquet. I encara més si les companyies, com està passant ja, mostren als mercats que els seus beneficis continuen creixent. Ara només cal esperar que canviï la dita i que bé acabi el que mal comença, després d'un inici d'any desastrós.