Opinió

Necessitem una Europa que funcioni

1 3
4
5

Aquesta darrera setmana hem tingut una mostra claríssima d'aquesta necessitat: en un moment de globalització total, des de la tecnologia fins als reptes sanitaris, passant pel terrorisme i la delinqüència, les antigues estructures d'Estat no poden respondre a les necessitats del nostre futur immediat. Hem tingut un exemple claríssim i lamentable amb el cas dels atemptats de Brussel·les: les fronteres que el terrorista va poder superar van ser insalvables per a la informació que hauria pogut protegir els ciutadans.

Però no cal que anem a exemples tan dramàtics, Europa pateix moltes altres situacions on la parcel·lació de la informació i la gestió resulten fatals per a la nostra competitivitat. Parlem de temes com els projectes de recerca o les patents: mentre que tots els estats d'Estats Units comparteixen llei de patents i amb una sola sol·licitud de patent es pot protegir tot el mercat dels EUA (en el cas que aquesta es concedeixi), la concessió d'una patent per l'Oficina Europea de Patents no serveix per protegir tot l'espai europeu, sinó que les empreses es veuen obligades posteriorment a validar la seva sol·licitud en cada una de les 26 oficines nacionals de patents, multiplicant significativament la despesa de protecció. Aquest fet, que pot ser relativament perjudicial per a les grans empreses, és simplement inviable per a les petites i mitjanes, que es veuen obligades a renunciar a part del mercat per culpa de traves administratives que ja no tenen sentit.

En el mateix sentit es pot parlar de molts ajuts europeus per a petites i mitjanes empreses innovadores, que es veuen obligades a fer una sol·licitud europea, però després han de validar els seus projectes amb organismes locals, que a vegades no tenen capacitat per finançar els projectes tot i que la seva qualitat hagi estat prèviament reconeguda.

En definitiva, més enllà de casos urgents i molt greus, l'excessiva burocràcia de les gestions europees ens perjudica de manera estructural i ens resta competitivitat de forma continuada. Cal urgentment una verdadera unificació europea que ens permeti assumir els reptes globals que es plantegen avui en dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.