Medi ambient

Quan s'activa, tendeix a causar sequera a Catalunya

Hi ha controvèrsia sobre com El Niño es nota al Mediterrani

L'efecte es barreja amb el d'altres fenòmens

“El Niño deixa un senyal pràcticament a tot el planeta, tot i que les seves conseqüències de vegades es poden sentir setmanes o mesos després”, apunta Javier Martín-Vide. El climatòleg de la UB confirma que els seus efectes s'han detectat també a la zona mediterrània, si bé la distància i les seves peculiaritats (una conca força tancada envoltada de sistemes muntanyosos) fan que es percebi de manera “feble”.

Des del Servei Meteorològic de Catalunya, Toni Barrera recorda que les implicacions d'El Niño a Catalunya han estat objecte de controvèrsia, “perquè no són directes i es poden combinar amb les d'altres fenòmens”.

Al llarg del segle XX, s'ha pogut veure que en els períodes de sequera a la península Ibèrica El Niño ha aparegut amb molta més freqüència que no pas en els períodes més humits. Hi ha diversos estudis que apunten aquesta anomalia pluviomètrica associada al fenomen, però un estudi actual i detallat del Servei Meteorològic del Regne Unit sembla que apunta una tendència cap a un temps més humit del normal entre final d'estiu i final de la tardor. És, doncs, la mostra dels múltiples resultats existents i no sempre coincidents sobre la qüestió.

LA FRASE

Hi ha indicis que si El Niño es desenvolupa, hi pot haver una època de sequera a Catalunya
Toni Barrera
Tècnic del servei meteorològic de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.