Economia

La millora agafa impuls

El bon temps i la campanya de la fruita fan que hi hagi 21.075 aturats menys

Un 68% dels contractes són temporals en els serveis

Creix el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, però també el de desocupats desprotegits

Hi ha 58.074 aturats menys que cobren algun tipus d'ajuda

L'atur continua donant aire. El bon temps, que revifa el sector turístic, i l'inici de la campanya de la fruita dolça a Lleida expliquen bona part del descens del nombre de desocupats del maig –21.075 persones menys–, però també milloren sectors que no estan vinculats a l'estacionalitat com ara la construcció i la indústria. No és l'única bona notícia. Puja l'afiliació a la Seguretat Social (42.132 inscrits més) i l'alenada d'aire fresc s'estén al col·lectiu jove, les dones i, geogràficament, a les quatre demarcacions.

En la banda fosca, encara hi ha a Catalunya 531.899 que busquen feina i no en troben, i es perpetua una bossa d'aturats crònics que, mes rere mes, veuen passar de llarg les ofertes laborals, amb la conseqüent pèrdua d'ingressos. El mes passat va tornar a pujar la desprotecció de les persones inscrites a les oficines de treball de la Generalitat: tres quartes parts reben una prestació màxima de 426 euros o ja no cobren res.

En comparació amb el maig de l'any passat, Catalunya té 60.405 desocupats menys, cosa que suposa una reducció del 10,2%, segons les dades fetes públiques ahir pel Ministeri d'Ocupació. Tot i que la Generalitat “té molt clar” que Catalunya continua tenint una xifra d'atur molt alta, el secretari d'Ocupació, Joan Aregio, va destacar ahir que la xifra d'atur del darrer mes és la millor des del setembre del 2009. Per Aregio, és significatiu que Catalunya faci més d'un any que redueix el nombre interanual d'aturats, tot i reconèixer que les xifres del maig estan influenciades per “una certa estacionalitat”, ja que l'agricultura i els serveis registren els descensos intermensuals més importants. Precisament és el que ahir més criticaven els sindicats, que denuncien “l'excessiva temporalitat” del mercat laboral.

De fet, el 68% de tots els contractes firmats el mes passat van ser temporals en el sector serveis. Pels sindicats, es torna a demostrar que la poca ocupació que es crea és poc estable i de mala qualitat. En canvi, la Cecot defensava ahir que en moments com aquests no es pot parlar de bons o mals contractes, ja que “la prioritat és que hi hagi més contractació”.

Els serveis van ser el sector que en nombres absoluts més aturats va perdre, més de 14.000, però també la indústria va tenir un bon comportament i va restar 2.234 desocupats. La patronal està molt satisfeta amb aquesta dada i recorda ara que, per ajudar aquest sector i permetre el canvi de model productiu, cal suport en forma d'inversió en R+D i qualificació dels treballadors.

Contractes a Lleida

De tota manera, al maig la variació més important va ser per a l'agricultura, amb una caiguda de l'atur de gairebé un 13% per l'inici de les campanyes agràries. És per això que Lleida, on es concentren els conreus de fruita dolça, va liderar la firma de contractes: 7.784 més, un 77% més que a l'abril. Girona és l'única demarcació on els contractes baixen en taxa mensual (588 menys, amb un descens d'un 2,6%). Quant al nombre de desocupats, cau a les quatre demarcacions.

La millora també beneficia tant el col·lectiu masculí com el femení, encara que la intensitat no és la mateixa i les dones, que al començament de la crisi patien menys la desocupació que els homes, ja suposen el 52,6% de les persones registrades al SOC. Els joves, un dels altres col·lectius especialment castigats, també es beneficien del descens del nombre d'aturats. Són 33.800 els menors de 25 anys que busquen feina, gairebé 3.000 menys que a l'abril.

L'atur de llarga durada, però, continua fent estralls. Ara hi ha 307.155 aturats que reben algun tipus de prestació, 58.074 menys que fa un any i 15.500 menys que fa un mes. La taxa de cobertura ha baixat fins al 55,5%.

Els sindicats volen ajudes per als que ja no cobren res

Pels sindicats, la millora de l'atur està massa vinculada a factors conjunturals com ara la temporada turística i la campanya agrària. “La indústria millora, però de forma insuficient”, afirma CCOO, que hi afegeix que el repunt de la construcció és “en part degut a les eleccions i a l'obra pública que ha generat”.

CCOO i la UGT denuncien, sobretot, “l'excessiva temporalitat”: un 88% dels contractes firmats al maig són “temporals”. També preocupa molt que el nombre d'aturats que ja no reben cap prestació continua disparant-se. Per això demanen més polítiques de suport a les persones amb menys recursos.

La CEOE defensa un marc flexible per contractar

En l'àmbit estatal, la CEOE destaca que la caiguda més important de l'atur en un mes de maig demostra que es “consolida” la recuperació econòmica. La patronal diu que cal insistir en el procés de reformes i reitera que s'ha de dotar les empreses “d'un marc flexible” perquè puguin créixer i contractar.

Rajoy defensa que la millora és “estructural”

Com sempre que hi ha bones notícies, va ser el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el que va valorar ahir les dades de l'atur, defensant que estem davant una millora “estructural”. En el conjunt de l'Estat, l'atur va baixar en 117.985 persones, el descens més gran al maig de tota la sèrie històrica.

Pimec destaca la bona evolució de la indústria

Pimec valora positivament l'evolució de l'atur perquè continua baixant el nombre d'aturats en termes interanuals, “amb importants millores en el sector industrial”. La patronal també destaca l'increment d'afiliats a la Seguretat Social i confia que “la millora en el mercat de treball es mantingui”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.