Medi ambient

Medi ambient

Obtenir energia a cost zero o quasi zero

Wattia Innova acaba d'obrir la nova seu a Olot i l'ha convertit en un laboratori en viu sobre sistemes d'eficiència energètica

Acumulen energia obtinguda per plaques solars i per geotèrmia

El cost zero en energia no és una quimera. Els olotins Francesc Comino i Jordi Rabat afirmen que volen convertir Wattia Innova i l'Espai Zero, inaugurat recentment, en un referent en el camp de l'eficiència energètica, però, de fet, això ja ho han aconseguit. Comino i Rabat són els responsables de l'empresa.

La nova seu de Wattia Innova és tota ella un laboratori d'eficiència energètica. Per això, l'han anomenat Espai Zero. Per aconseguir que el consum energètic no costi ni un sol euro o que en costi molt pocs, la instal·lació incorpora sistemes que redueixen al màxim la demanda d'energia i la produeixen i gestionen eficientment. El secret és que l'energia que s'obté de plaques solars i del sistema geotèrmic instal·lat s'emmagatzema en acumuladors d'aigua, creats i patentats per l'empresa, i bateries elèctriques.

El sistema geotèrmic consisteix en tres pous de 160 metres situats en un pati posterior que aprofiten la temperatura constant d'uns 14 graus centígrads del subsòl per escalfar el local a l'hivern i refredar-lo a l'estiu. En el cas que l'energia produïda no sigui suficient, l'empresa disposa d'un sistema automatitzat per tal d'aconseguir energia a cost zero o a cost molt baix al mercat lliure elèctric. A banda, diferents sistemes passius contribueixen a optimitzar l'ús de l'energia, com ara una bona orientació, un bon aïllament –els vidres de les finestres, amb triple càmera i baixa emissivitat–, la ventilació creuada, un pou canadenc, una xemeneia solar i una il·luminació amb llums LED que s'autoregulen en funció de la llum externa existent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.