Empreses

Sensors per trobar la mesura

Ctrl4 Enviro aplica la sensorització amb càmera tèrmica en diversos àmbits

La firma ha merescut el suport del programa SME Instrument

Som a l'era de la recollida contínua de dades per tal de mesurar-ho tot. Ctrl4 Enviro, amb seu social a Cervera (Segarra), es dedica a trobar noves vies de sensorització, monitoratge i control de paràmetres que es poden desplegar a camps tan diferents com la mesura de l'assistència a espectacles públics o la cua d'un telecadira a les pistes d'esquí.

Com explica el director general de l'empresa, Anton Gomà, la sensorització mitjançant la imatge, entesa com el fet de desplegar dispositius que observen l'entorn i a partir d'aquí actuen sobre màquines, és una realitat des de fa temps a l'entorn industrial, però “hi ha altres camps en què el vídeo sensor encara no hi havia arribat, com les piscines, en què pot ser rellevant mesurar quanta gent s'hi banya per ajustar tot un seguit de paràmetres: la quantitat de clor que s'hi ha d'aplicar i d'aigua que s'ha de renovar, la temperatura a què ha d'estar l'aigua i l'ambient de la instal·lació, etc...” Ctrl4 Enviro va començar el 2010, quan fou fundada, en el camp de l'eficiència energètica, però aviat es van adonar que el concepte d'eficiència era exportable a altres camps, de manera que Crtl4 Enviro, i després d'aplicar el concepte a les piscines, va començar a fer monitoratge de la ciutat en àmbits com les escales mecàniques, ascensors públics, per posar-ne dos exemples. El 2014, tot coincidint amb el punt àlgid de l'internet de les coses, l'Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per mesurar l'assistència de persones a diversos indrets de les Festes de la Mercè. L'empresa de Cervera -amb seu també al Parc de Recerca de la UAB- va aconseguir el contracte amb la seva tecnologia de càmera tèrmica que proporciona dades que s'analitzen pels microordinadors que duen incorporats.

respecte al ciutadà.

Aquesta tecnologia té la particularitat “que és una solució en què la gent no es reconeix, se'n respecta la privacitat”. Així, d'aleshores ençà s'han instal·lat càmeres amb microordinador a punts estratègics del castell de Montjuïc, el parc de la Ciutadella i la plaça dels Àngels, amb què l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) pot obtenir una mesura per esbrinar com ha evolucionat l'assistència de la gent a les festes i la importància d'uns espais respecte dels altres. Amb aquesta mesura, es va poder saber que al parc de la Ciutadella, l'espai principal, hi van assistir 115.000 persones el dia de més afluència, en relació amb les 70.000 del 2015.

Una altra aplicació és la Blue Snow, en què amb aquesta tecnologia es comptabilitza la cua que es forma per accedir al telecadira de les pistes d'esquí. Amb la informació obtinguda, es pot modular la velocitat del telecadira per assolir estalvis d'energia i informar l'esquiador perquè triï un remuntador amb menys cua, com el que s'ha aconseguit a l'estació de la Molina. La Blue Snow també s'ha instal·lat al pàrquing d'una estació d'esquí dels Alps.

A l'hora de reflexionar sobre el que ofereix Ctrl4 Enviro que el diferenciï a l'univers de l'internet de les coses, Anton Gomà considera que “mentre que n'hi ha molts que es dediquen a sensoritzar interiors, i així ho veiem en el camps de les grans superfícies, que treballin en exteriors, com és el nostre cas, no n'hi ha gaires”.

De l'experiència d'haver sensoritzat piscines n'ha sorgit una tercera línia d'actuació, en el món de la salut. Promogut per Fluidra, i en associació amb la UAB, Hospital Clínic i el CN Atlètic Barceloneta, es mesura la qualitat de l'aire dins el recinte de la piscina segons el sistema de desinfecció. Com explica Gomà, “el nostre sistema mesura els banyistes que són a l'aigua i permet que, per exemple, si hi entra un grup de nens, s'optimitzin els mètodes de desinfecció”. També s'avalua com pot afectar en els esportistes d'elit. Amb el projecte Blue Snow, rebatejat com a Eco-cable per les diverses possibilitats d'aplicació que ofereix, Ctrl4 Enviro ha entrat a l'exigent programa SME Instrument, de la Unió Europea. La firma ha estat seleccionada, amb 165 més de tot l'arc comunitari entre 1.975 propostes, en la primera fase d'un programa que impulsa la creació de productes que aportin innovació en els mercats. En aquesta primera fase, l'empresa ha rebut un suport de 50.000 euros, a l'espera de poder accedir a la segona fase, en què el suport econòmic augmenta considerablement. El programa SME Instrument té un pressupost de 3.000 milions d'euros.

Amb la mirada fixada en els mercats globals

L'empresa Ctrl4 Enviro té un nivell de facturació actual d'uns 200.000 euros i la previsió de creixement en els pròxims anys implica aprofitar totes les possibilitats d'aplicació que li ofereix la seva tecnologia. El primer projecte ha estat una estació d'esquí als Alps en què, a banda de comptabilitzar l'entrada i sortida de vehicles d'un pàrquing, és previst que més endavant també hi faci el monitoratge del telecadira. El projecte Eco-cable ja ha despertat l'interès d'Àsia, i un parc temàtic d'aquest país s'ha adreçat a l'empresa. Als Estats Units, l'Ajuntament de Long Beach, a Califòrnia, s'ha interessat per aquesta tecnologia, en aquest cas per analitzar els fluxos en vehicles no motoritzats a una zona que està pensada per a vianants. “Estudiarem els patrons diferents que puguin oferir bicicletes, patinets i monopatins, cadires de rodes i d'altres, per tal d'ajustar millor el model de mobilitat de la ciutat”, diu Anton Gomà, que insisteix que el tarannà de la firma ha de ser necessàriament global: “venem informació i aquesta tasca la podem fer perfectament des d'aquí mateix”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sensors per trobar la mesura

Publicat a