Gran angular

L'altre Tribunal Constitucional

Alguns jutges recorren a Europa per saltar-se el TC, lent i qüestionat

La construcció de la Unió Europea i del mercat únic li deu més a les sentències del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que al procediment dels estats membres, que solen tenir una indissimulada inclinació al proteccionisme. Segurament per això la cort de Luxemburg i els seus 28 jutges –un per cada estat membre- s'han convertit en una mena de bèstia negra per a euroescèptics i eurofòbics. De fet, els defensors del Brexit van esgrimir les seves decisions a favor del lliure moviment de persones i empreses per atiar el vot favorable a la sortida del Regne Unit.

I mentre Europa viu una de les seves pitjors crisis i al seu si es debat el rumb que ha de seguir, el TJUE segueix impertorbable -l'activitat ha crescut significativament el 2016-, fent que prevalgui la doctrina dels tractats respecte de la no-discriminació dels europeus a tots els estats membres. Seves són les sentències sobre la retroactivitat de les clàusules terra, els acomiadaments dels treballadors temporals, l'ús del vel a la feina o l'ultimàtum a Espanya perquè reguli l'estiba. Temes que han estat a l'agenda dels mitjans i que han tingut un gran impacte social i polític.

“El Tribunal de Justícia representa el gran impuls al compliment dels objectius de la Unió Europea per damunt de la interpretació que en fan els estats”, subratlla Josep Maria de Dios, director de l'Institut d'Estudis Europeus de la UAB. “El TJUE ha estat determinant en la construcció europea, sense ell no hi ha mercat únic”, hi afegeix Ramon Llena, magistrat de l'àmbit laboral.

Cal recordar que el dret de la UE és tan dret nacional com el que elaboren les institucions legislatives del país i té primacia sobre aquest. En aquest sentit, el TJUE és la institució jurisdiccional competent per garantir la correcta interpretació de la norma: que hi hagi una unitat de criteri entre tots els magistrats nacionals. Per això quan els jutges dels estats pensen que pot haver-hi un conflicte entre el dret nacional i l'europeu, abans de dictar sentència eleven una “qüestió prejudicial”, que és el mecanisme que activa moltes de les sentències polèmiques (ara mateix n'hi ha una de pendent sobre Uber). En aquest sentit es podria dir que té una funció similar a la del Tribunal Constitucional a Espanya. En els molts anys de la seva vida, el TJUE ha dictat milers de sentències, algunes de les quals han estat històriques, com ara la del cas Bosman sobre la lliure circulació dels jugadors de futbol europeus o la del dret a l'oblit a la xarxa, contra Google.

El TJUE també vigila la responsabilitat dels estats membres de fer de manera diligent la transposició de les directives europees i sanciona l'incompliment o la incorrecta aplicació, en aquest cas a instàncies de la Comissió Europea principalment (recurs d'incompliment). I està facultat per posar multes coercitives, com per exemple les que ha imposat a l'Estat espanyol en el cas de l'estiba.

El TJUE s'ha convertit en un veritable flagell per al legislador. Andreu Olesti, catedràtic de dret internacional públic de la UB, recorda que la sentència feta pública el setembre passat que obliga a indemnitzar els contractes temporals com els fixos en cas d'acomiadament “significa que l'article 49 de l'Estatut dels Treballadors és contrari a la norma de la UE”.

El que sí que és una evidència és que hi ha una tendència creixent a anar a Europa per resoldre temes espinosos. Ramon Llena pensa que per a molts jutges és una manera de saltar-se el TC, “que triga molts anys a resoldre i que està força qüestionat”. A aquest fet s'hi suma un factor més de tipus professional: “Quan un jutge planteja una qüestió prejudicial és que vol que s'estableixi un criteri clar sobre un tema, i és cert que té un cert prestigi en la professió, però comporta un esforç i una inversió de temps”, remarca el magistrat. De Deu també pensa que “la distància” física del TJUE respecte al lloc on es planteja el debat és un factor positiu que no es pot menystenir.

Símbols religiosos

La cort de Luxemburg estima que una empresa pot limitar l'ús de símbols religiosos dels seus treballadors si no hi ha discriminació entre creences. La pregunta va ser formulada per un tribunal de cassació de Bèlgica sobre el cas d'una recepcionista que havia estat acomiadada perquè havia incomplert un reglament de l'empresa portant vel durant la jornada laboral. Veus crítiques a la sentència pensen que l'entorn hi ha pogut influir.

Regulació frustrada

La Comissió Europea va portar al TJUE la regulació de les empreses estibadores, obligades a contractar treballadors inscrits en societats anònimes de gestió. La sentència condemnatòria de l'11 de desembre del 2014 no va ser executada pel govern espanyol i ara intenta fer-ho fora de termini. El decret que volia aprovar l'executiu de Rajoy va ser tombat al Parlament. La multa que va imposar el TJUE és de 27.522 euros diaris.

Gravar les renovables

Els jutges europeus tenen pendent pronunciar-se sobre els impostos que graven les renovables. És en relació amb una pregunta formulada pel Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa a partir d'un recurs de la companyia Iberdrola, afectada pel cànon eòlic. Aquest recàrrec va ser aprovat per la comunitat el 2011 contra l'impacte dels molins de vent. La sentència pot afectar altres cànons relacionats amb les renovables.

Greuges laborals

La qüestió ja està sobre la taula dels diputats espanyols. El TJUE es va pronunciar el setembre passat en contra de la discriminació dels treballadors temporals en cas d'acomiadament, ja que no tenen dret a indemnització com els fixos. La qüestió prejudicial la va plantejar el Tribunal de Justícia de Madrid en el cas de la interina Ana de Diego, contractada pel Ministeri de Defensa. En primera instància va perdre, però va presentar recurs.

Condicions abusives

La sentència del Tribunal Suprem contra les clàusules terra que limitava la retroactivitat no va satisfer els afectats que van seguir la batalla legal. Finalment un jutge de Granada i l'Audiència Provincial d'Alacant van elevar diverses qüestions prejudicials al TJUE, que va dir que no hi podia haver límits a la retroactivitat. Alguns bancs van decidir tornar els diners i el govern va aprovar un decret, però no ha impedit els recursos.

Greuge professional

Serà una de les sentències de l'any, quan es faci pública. Un jutge mercantil de Barcelona ha plantejat una qüestió prejudicial per determinar la naturalesa del servei que desenvolupa Uber i si suposa una competència deslleial als taxis, com així ho veu l'associació professional del sector. El magistrat vol saber si els vehicles d'Uber poden prestar servei sense autorització prèvia. Caldrà estar pendent del que digui el TJUE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.